WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Kleur op de vloer

Een bestaande houten vloer een ugrade geven, kan ook door hem dekkend in een andere kleur te schilderen. Je kunt natuurlijk helemaal losgaan met felblauw of rood, of het juist heel veilig houden met lichtgrijs of roomwit. Wat is het effect en hoe doe je dat, een vloer verven? 

licht-houten-vloer-vloer verven

werkkamer zwart-wit muurstickers

Kleurexplosie

Een vloer is natuurlijk een enorm oppervlak in huis, dus weet wat je doet als je kiest voor een uitgesproken kleur. Kleuren kunnen een heel andere sfeer geven aan een ruimte en hebben ook invloed op de kleur van muren en meubels. In een slaap- of kinderkamer ligt een wat opvallendere vloer meer voor de hand dan in een woonkamer.

Kleureffecten

Natuurlijk zijn er heel veel kleurnuances, maar globaal hebben kleuren het volgende effect:
Blauw = koel en rustgevend
Rood = opwekkend en krachtig
Groen = ontspannend en verzachtend
Geel = warm en vrolijk
Paars = inspirerend en luxueus
Oranje = opwekkend en warm
Zwart = krachtig en diep
Wit = puur en schoon

Aan de slag

Ontvet het hout met een goede verfreiniger. Zorg hierbij voor een goede ventilatie. Schuur het oppervlak met een korrel van tussen P150 en P180. Maak de vloer stofvrij en ontvet de vloer nogmaals. Herstel eventuele beschadigingen of gaatjes met kneedbaar hout. Nu kun je de vloer gaan afwerken, waarbij 
je kunt kiezen uit twee methodes: transparant of dekkend.

Transparante afwerking

Bij deze afwerking blijft de houtnerf zichtbaar, ook als je voor een felle kleur kiest. Gebruik hiervoor een 
binnenbeits en vloerlak op waterbasis. Deze zijn standaard in een aantal kleuren verkrijgbaar, maar meestal ook op de mengmachine te mengen. Het voordeel van een verfsysteem op waterbasis is dat het snel droogt en je dus meerdere lagen op een dag aan kunt brengen. Kies je voor beits, breng dan 1 tot 3 lagen aan en lak de vloer daarna tweemaal af met vloerlak. Of breng drie lagen transparante gekleurde vloerlak aan. Voor beide methoden geldt: tussen de lagen licht opschuren en steeds goed stofvrij maken.

Dekkende afwerking

Bij deze afwerking verdwijnt de houtnerf volledig. Verf de vloer minimaal twee keer met een speciale vloerenlak in de gewenste kleur. Ook hiervoor geldt: tussen de lagen licht opschuren en steeds goed stofvrij maken.

Mat of glanzend?

Een matte of zijdeglans afwerking is de veiligste optie. Gebruik je hoogglans, houd er dan rekening mee dat dit erg kan gaan glimmen als het licht erop valt. Bovendien zie je er veel meer op en kan het glibberig zijn.

Bron: vtwonen home guide 2015

nog meer: vtverbouwen