WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

verlichting in de keuken

Heb je de perfecte keuken gevonden? Dan is het tijd voor de verlichting. Deze drie lichtsoorten heb je nodig voor een goed en harmonieus lichtplan in de keuken.
keuken-lampen-hout

Algemene verlichting

Dit is subtiele verlichting die hoog van boven komt en de andere lichtsoorten met elkaar bundelt. Denk aan spots of hoog opgehangen hanglampen. Laat dit licht meelopen in de vorm van de keuken. Hang in een brede keuken bijvoorbeeld meerdere lampen naast elkaar. Gebruik voor algemene verlichting lage wattages van 10 tot 15 Watt.

Sfeerverlichting

Heeft naast sfeer brengen ook de taak om de lichtverdeling tussen fel en zacht licht in balans te brengen. Sfeerlicht in de keuken kan verlichting in de vitrinekasten zijn, een klein lampje op het werkblad of een dimbare wandlamp met kap. Sfeerverlichting hoort niet te hard te zijn, maar aangenaam, dus gebruik een wattage van 25 tot 40 Watt.

Functionele verlichting

Zorg voor sterke verlichting op je aanrechtblad door er licht boven te hangen. Monteer spots onder planken en kastjes of kies voor wandlampen. Reken hierbij ook het licht van de afzuigkap mee. Handig is richtbaar licht en lampen met een gesloten kap. Deze schijnen de lichtstralen naar beneden precies daar waar nodig. Deze lichtsoort heeft zeker 60 Watt nodig. Hou er wel rekening mee dat sommige aanrechtbladen, bijvoorbeeld rvs, het licht reflecteren, wat een minder fijn effect kan hebben. Kies in dat geval voor wat meer gespreid licht.

Geïntegreerde verlichting

  • Ga je een nieuwe keuken bestellen? Laat waar mogelijk geïntegreerde verlichting in het ontwerp verwerken.
  • Als de keukenmuren geopend moeten worden voor leidingwerk, laat dan ook extra elektrapunten aanleggen voor je keukenlampen en apparatuur.
  • Kies waar mogelijk voor dimmers of breng ze zelf aan. Zo creëer je een flexibel lichtplan wat eenvoudig en op elk moment aan te passen is.
  • Bekijk het effect van de lichtbron op de belichte oppervlakken. Alleen al een simpele lampenwissel kan een houten blad warmer laten uitkomen en een witte muur nog witter maken.

Bron: vtwonen home guide 2015

nog meer: vtverbouwen