WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Keuken: alles over de opstelling

Kook je het liefst met zijn tweeën? Altijd uitgebreid of juist zo min mogelijk? Jouw gewenste indeling en de beschikbare ruimte zijn doorslaggevend voor de keukenopstelling. Daarom is het handig om de ruimte goed in kaart te brengen. Is deze klein met veel ramen of juist groot met open verbinding tot de woonkamer? Bekijk ook of je het keukenoppervlak eventueel groter kunt maken. Door het verwijderen van een overbodige tussenmuur kunnen de opstellingsmogelijkheden flink worden vergroot. Dit zijn de meest voorkomende opstellingen:
keuken-hout-vorm

Rechte keuken

Vaak de enige mogelijkheid in een kleine ruimte. Alle kasten en apparatuur staan naast elkaar. Maak gebruik van de hoogte en kies voor bovenkastjes tot aan het plafond.

U-vormige keuken

De opstelling voor een groot keukenoppervlak. Hier ben je omringd door het aanrechtblad en veel opbergruimte.

Parallelle keuken

Hier staan twee gelijke keukenblokken tegenover elkaar. Bereken voor de tussengelegen loopruimte zeker 110 tot 120 cm. Ruimtegebrek? Maak één blok minder diep en verplaats alle functies naar de overkant.

L-vormige keuken

Moet je deuren en ramen omzeilen? Een keuken uitgevoerd in hoekvorm is de oplossing. En voor een eettafel is in deze opstelling vaak nog voldoende ruimte over.

Keuken met eiland

Bij voldoende ruimte zijn de bovenstaande opstellingen allemaal te combineren met een keukeneiland. Een eiland kan verschillende functies hebben, van koken tot spoelen. Als het doortrekken van leidingwerk niet mogelijk is, maak er dan een werkeiland van. De nodige centimeters kun je besparen door te kiezen voor een bescheiden eiland, door één zijde tegen een muur te plaatsen of door een combinatie te maken met een andere woonfunctie zoals een tafel.

Bron: vtwonen home guide 2015

nog meer: vtverbouwen