De voor- en nadelen van een keukeneiland

Is een kookeiland voor jou een grote droom? Laat ‘m uitkomen, want ook als je (veel) minder ruimte tot je beschikking hebt is een kookeiland gewoon mogelijk.

Een keukeneiland kun je zo groot of klein maken als je wilt. Zolang je maar minimaal een meter bewegingsruimte rondom overhoudt. Dan kun je de kastjes nog goed opendoen en de apparatuur makkelijk bedienen. Een keukeneiland is sfeerbepalend in huis en een mooie manier om de keuken en een open eet- of woonkamer bij elkaar te trekken. Je kunt tijdens het koken gezellig bijpraten met je huisgenoten of gasten en er is fijn veel ruimte om met z’n tweeën in de keuken werken.

Vorm kiezen

Eigenlijk is elke vorm voor een kookeiland mogelijk, afhankelijk van de ruimte en je wensen. Wil je een schiereiland, L-vorm, U-vorm of losse blokken tegenover elkaar? Leidend daarin is natuurlijk de vorm van de kamer en de hoeveelheid ruimte die je hebt, maar ook de aanwezigheid van water, gas en elektra. Wil je het spoeldeel in het keukeneiland? Houd er dan rekening mee dat er een wateraanvoer en -afvoer onder de vloer moet worden aangelegd. Liever het kookdeel in het eiland? Dan moet daar gas of elektra komen. Denk ook aan een afzuigkap; die kan boven het fornuis hangen, maar er bestaan ook afzuigsystemen die geïntegreerd worden in het kooktoestel. Wil je een eet- of werkplek aan het eiland? Dan is een gasfornuis in het eiland niet de veiligste en handigste oplossing. En kies je voor een eetbar, zorg dan dat het blad genoeg oversteekt zodat je je benen eronder kwijt kunt. Ook een verrijdbaar keukeneiland is mogelijk; zo schuif je het eiland gewoon opzij als je even meer ruimte nodig hebt. In dat geval is het natuurlijk niet mogelijk om een fornuis of spoelgedeelte in het eiland te plaatsen. Geen verbouwplannen en toch een keukeneiland creëren? Plaats een of meerdere trolleys of werkbanken tegenover een bestaand aanrecht. Keukenspullen erop en klaar is je instant keukeneiland.

Voordelen van een keukeneiland

  • Je hebt veel werkruimte en kunt met meerdere mensen tegelijk in de keuken werken.
  • Je hebt veel bergruimte rondom.
  • Het is een gezellige ontmoetingsplek.
  • En een sfeerbepalend element.

Nadelen

  • Je gebruikt meer meters dan bij bijvoorbeeld een hoekkeuken.
  • Een keukeneiland is meestal open waardoor je rommel in het zicht hebt.
  • Voor een spoelgedeelte en fornuis in het eiland moeten er leidingen onder de vloer worden aangelegd.

Bron: vtwonen 12-2017

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Joanne Zondag op 8 maart 2018 om 08:53

goede morgen,
In ons appartement hebben wij een keuken 'schiereiland'. Het eiland is aan de korte kant tegen de muur geplaatst. De muur is behandeld met afwasbaar spuitwerk, en de afwasmachine is geplaatst in het eiland tegen de muur. De muur naast de afwasmachine is vies en niet meer schoon te krijgen, het spuitwerk laat zelfs los op plaatsen waar het te vaak is schoongemaakt. De muur is zichtbaar vanuit de hele woonruimte omdat de keuken volledig open is en de ruimte niet zo groot.
Heeft u tips voor een afwasbare wand (of een wand ter hoogte van het aanrechtblad) die niet opvallend is in een kleine ruimte en doorgetrokken kan worden in het eetgedeelte omdat het een wand is. Ik heb al bij veel keukenwinkels gekeken, maar kan het niet echt vinden.

>

vtwonen op 8 maart 2018 om 12:59

Beste Joanne, ben je bekend met Histor Clean? Dat is afwasbare verf. Misschien kun je daar iets mee doen en deze kleur ook doortrekken naar de woonkamer?

>

Familie Huizing op 31 januari 2018 om 21:52

Hebben jullie misschien ook tips hoe je een vrijstaande jaren 70 woning kunt moderniseren aan de buitenkant? We zouden wat houtelementen toe willen voegen, maar hebben geen idee waar te beginnen.

>

vtwonen op 2 februari 2018 om 09:53

Beste familie Huizing, helaas kunnen we jullie daar niet mee helpen. Sorry!

>

Fam vd weerd op 17 december 2017 om 18:46

Hallo wij hebben een leuke woning helaas geluids hinder van de buren door de wanden,een slecht werkende vloerverwarming smalle woonkamer met trap in de gang kan misschien naar de garage,dan word de kamer 130cm breeder.de achtertuin is verzakt ongeveer 30 cm.komen wij in aan merking voor een make over wij zijn een echtpaar van 69 jaar.

>

vtwonen op 18 december 2017 om 07:08

Wie niet waagt... :)

Shop suggesties

Inspiratie suggesties