Huis kopen en verbouwen met een bouwdepot: hoe werkt dat?
Een bestaand huis kopen om vervolgens te verbouwen kan aardig in de kosten lopen. Als je daar onvoldoende eigen geld voor hebt, kun je kiezen voor een bouwdepot. Maar wat is een bouwdepot precies en hoe werkt het? Alle ins en outs van een bouwdepot handig onder elkaar.
Wat is een bouwdepot?
Na het kopen van een huis kan een verbouwing aardig in de centen oplopen. Je kunt er dan voor kiezen om de verbouwingskosten mee te nemen in de hypotheek. Een gedeelte van de hypotheek wordt opzij gezet om de verbouwing te kunnen financieren: er wordt een bouwdepot gecreëerd.
Het bouwdepot is twee jaar geldig. Er wordt een bedrag apart gezet op een speciale rekening waarmee de verbouwing gerealiseerd moet worden. Bij het gebruik van een bouwdepot betaal je alleen rente over het opgenomen deel. Deze rente is uiteindelijk aftrekbaar bij de belastingdienst.
Ben je binnen twee jaar klaar met verbouwen? Dan kun je de rekening altijd zelf opheffen. Ook als de rekening uiteindelijk leeg is of al een aantal maanden niet meer in gebruik is. Als er na de twee jaar nog geld op de rekening staat, wordt dit van de hypotheek afgetrokken.
LEES OOK
Zo worden jouw verbouwplannen werkelijkheid in 2022
Hoe hoog is het bedrag?
De hoogte van een bouwdepot wordt bepaald door de waarde van de woning na het doen van de verbouwing. Een taxateur zal de waarde voorafgaand aan de verbouwing vaststellen. Van dit uiteindelijke bedrag kun je 100% lenen.
Daarnaast is de hoogte van een bouwdepot ook afhankelijk van het soort verbouwing. Zo zal een uitbouw de waarde van een woning sterk vermeerderen en dus kun je het bedrag voor het doen van zo’n dergelijke verbouwing vaak volledig meenemen in de hypotheek.
Een verbouwing afhankelijk van smaak, zoals bij het uitkiezen van een nieuwe keuken of badkamer, zal de waarde van een woning minder doen stijgen dan bij een uitbouw. Daarom kan zo’n trend- of smaakgevoelige verbouwing vaak niet worden meegefinancierd, of slechts een deel ervan.
LEES OOK
Een huis kopen? Zo kies je de beste notaris
Wanneer krijg je een bouwdepot?
Niet voor elke woning is een bouwdepot aan te vragen. Er zijn een aantal voorwaarden. Zoals hierboven al vermeld staat, moet een dergelijke verbouwing de waarde van een woning vermeerderen. Daarnaast moet het inkomen toereikend zijn om het gehele bedrag van een hypotheek en bouwdepot te kunnen lenen.
Verder kun je een bouwdepot alleen inzetten voor verbeteringen die vastzitten aan het huis en niet kunnen ontdaan worden zonder beschadigingen. Denk bijvoorbeeld aan het uitbreiden van het huis met een uitbouw of dakkapel. Maar ook het vervangen van kozijnen, ramen, deuren en vloeren mits deze dus niet te verwijderen zijn zonder beschadiging. Laminaat en andere clickvloeren vallen hier dus bijvoorbeeld niet onder.
Die laatste vallen namelijk onder losse verbeteringen en deze zullen niet uitbetaald worden door het bouwdepot. Hier vallen bijvoorbeeld ook gordijnen of verlichting onder. Maar ook gereedschappen die nodig zijn voor de verbouwing worden niet uitbetaald.
Vaak werkt het betalen uit een bouwdepot net even anders. Het bedrag staat namelijk op een aparte rekening waar je zelf meestal niet bij kunt. Je werkt aan de hand van rekeningen en facturen. De factuur van een bouwbedrijf stuur je op naar de bank en zij zullen het bedrag aan het bedrijf overmaken.
Je kunt de kosten ook zelf voorschieten en uiteindelijk declareren bij de bank. Een verzamelmap maken met bonnen en facturen is dus heel belangrijk.
De mooiste items voor een nieuw huis…
Bron: Beeld: 2021-09 | productie & styling KIM VAN ROSSENBERG | uitvoering RICHARD VAN MEERVELD | fotografie SJOERD EICKMANS