WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Een schuifpui is een goede investering; en wel hierom…

Met een schuifpui haal je volop licht in huis, waardoor je woonruimte optisch groter lijkt, én je meer in contact staat met het buitenleven. Altijd een goede investering!

A room with a view

Adembenemend uitzicht, veel daglicht in huis en op mooie zomerdagen ook binnen een verkoelend briesje én het levendige geroezemoes van de stad; de investering in een schuifpui heeft zich bij Leanne en Martin dubbel en dwars uitbetaald. Een schuifpui op grote hoogte is vrij uniek en daarmee een flink statement in huis. Met solide gemonteerde stalen hekken ervoor hebben Leanne en Martin veiligheidsmaatregelen genomen.

Natural beauty

Gangbaarder is een schuifpui op de begane grond. Daarmee maak je een mooie verbinding tussen binnen en buiten en wordt het terras of de tuin een verlengstuk van je woonkamer. Extra voordeel boven openslaande deuren is dat een schuifpui ruimte scheelt op je terras, omdat er geen deuren openklappen. Zo heb je er meteen weer een paar vierkante meter bij!

Materiaal kiezen

Smaak, budget, onderhoud; er is van alles wat meetelt bij het kiezen van het juiste materiaal. De voor- en nadelen van de vier soorten schuifpuien:

Staal
+ duurzaam, kan tegen een stootje, ambachtelijk industrieel effect, stoer en strak
– zwaar qua plaatsing én in gebruik, gevoelig voor roest, flink wat duurder dan de andere materialen

Hout
+ oogt natuurlijk, karaktervol, warm, isoleert het best, de kleur is naar wens aan te passen
– vraagt veel onderhoud (om de vijf tot acht jaar schilderen), kan kromtrekken

Aluminium
+ duurzamer dan hout, sterk, lichtgewicht (schuift ook makkelijk open), het meest geschikt voor grote raamoppervlakken
– isoleert slecht, duurder dan hout of kunststof, kun je niet schilderen (dat laatste kun je overigens óók als een voordeel beschouwen!)

Kunststof
+ beste prijs-/kwaliteitsverhouding, goed isolerend, sterk, kan in een dag geplaatst worden, is er in allerlei kleuren, van mat tot glans, met aluminiumlook of zelfs met niet van hout te onderscheiden nerfstructuur
– beschadigingen zijn lastig te repareren, altijd dezelfde kleur, minder mooi bij karakteristieke huizen

Meer informatie: Select Windows (selectwindows.nl), Steellife by Roukens (roukens.nl) Lumalux (lumalux.nl) en Belisol (belisol.nl).

Prijs & kwaliteitscheck

Prijzen lopen nogal uiteen bij aanbieders van schuifpuien. Let goed op of de genoemde prijs all-in is (inclusief btw, montage, sloopwerk, afvoerkosten, afwerken etc.). En of de pui een
VKG keurmerk heeft, voor de onderdelen én de installateur. Check bij houten kozijnen ook het FSC certificaat.

Glas kiezen

Niet alleen de basis, ook de keuze voor het glas is belangrijk. Goed om op te letten:

  • HR++ glas (hoog rendement dubbel glas) is sterk isolerend; een aanrader met het oog op je energierekening en het milieu.
  • Met gelaagd veiligheidsglas is de pui extra veilig.
  • Bij anti-reflecterend glas (zoals Pilkington OptiView van Select Windows) lijkt het of er geen glas in de kozijnen zit, waardoor het buitengevoel binnen nog sterker wordt.
  • De optie van jaloezieën of plissés tússen het isolatieglas van de schuifpui, om zo zelf naar wens zon, licht, sfeer en klimaat te regelen.

Bespaartip

Kijk op energiesubsidiewijzer.nl of je subsidie voor je isolatieglas kunt krijgen.

Bron: vtwonen 05-2017 | Fotografie Peggy Janssen

nog meer: vtverbouwen