WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hoge nood: hoe vervang je de toiletbril of -pot?

Het is het kleinste kamertje van je huis, maar je spendeert er toch flink wat tijd: het toilet! Wil je de toiletpot of -bril vervangen omdat deze stuk is, niet meer schoon te krijgen is of omdat je een mooier exemplaar wilt? Zo pak je het aan.

toilet blauwe tegels
tegels vtwonen collectie

Geef het toilet een luxe look met vtwonen collectie tegels, te zien op de foto hierboven. Ontdek verkoopadressen hier.

Hoe vaak moet je een toiletbril vervangen?

Hoe lang een wc bril meegaat, is eigenlijk niets over te zeggen. Ze kunnen tientallen jaren meegaan, maar ook door een ongelukje plotseling stukgaan. Daarnaast is het zo dat er door plasspetters gele aanslag kan vormen aan de onderkant van de bril die je er niet meer afkrijgt met poetsen. Dit kan al na een paar jaar zijn. Voor de meesten is dat een reden om de bril te vervangen.

Past elke bril op elk toilet?

Het is niet zo dat elke toiletbril op elk toilet past. Een wc bril moet zo exact mogelijk op het toilet passen. Als de bril met vijf millimeter of minder afwijkt ten opzicht van de pot, vormt dat in principe geen probleem. Bij grotere afwijkingen is het aan te raden om een beter passend model te nemen. Als je op zoek gaat naar een nieuwe wc bril moet je daarom op het volgende letten:

 • De vorm van het toilet. Een toilet kan verschillende vormen hebben, zoals een D-vorm, een eivorm (standaard) of een rechthoekige/vierkante vorm. Je bril zal hierop aan moeten sluiten, anders is de kans groot dat hij vroeg of laat zal breken.
 • De breedte, diepte en hartafstand tussen de scharnieren van het toilet. Meet voordat je naar de bouwmarkt gaat eerst de breedte, diepte en afstand tussen de scharnieren op.
 • De manier waarop de bril bevestigd moet worden. Er zijn twee manieren waarop dat kan, namelijk aan de bovenzijde of aan de onderkant. De laatste is standaard.
 • Het merk en/of serie van het toilet. Deze vind je aan de bovenzijde van de wc tussen de bevestigingspunten. Niet gevonden? Dan zul je je aankoopbewijs of factuur erbij moeten pakken.

LEES OOK
Een toilet écht goed schoonmaken doe je zo

Wc bril demonteren en vervangen

Tijd om aan de slag te gaan! Voordat je de wc bril gaat demonteren, is het belangrijk om de nieuwe bril al klaar te hebben staan. Niets zo vervelend als een ontspannen wc-bezoek zonder bril, toch? Haal de oude toiletbril eraf door de moertjes aan de onderkant van de pot los te draaien. Soms lukt dat met je handen, soms heb je een steeksleutel (in de juiste maat) nodig. Moertjes los? Til de bril eraf en het demonteren is een feit. Vervolgens monteer je de nieuwe bril erop. Zorg ervoor dat de bevestigingsbouten op de juiste breedste staan, zodat ze in de gaten van de pot passen. Plaats de nieuwe bril op de pot met de bouten in de gaten, controleer of de bril goed zit en draai de bril vast met de (bijgeleverde) moeren. Klaar!

Overigens zit er in de verpakking vaak een prima handleiding en het bevestigingsmateriaal dat je hiervoor nodig hebt.

Quick release toiletbril monteren

Ben jij de gelukkige eigenaar van een quick release toiletzitting? Dan is (de)monteren nog simpeler. Bij een quick release zitting kun je met een simpele klikbevestiging de bril en deksel er in één keer afhalen. Dit is ook schoonmaaktechnisch bijvoorbeeld erg fijn. Wil je de wc bril en pot even een grondige schoonmaakbeurt geven? Dan haal je ‘m er gewoon helemaal af, maakt alles goed schoon, en zet ‘m er weer op. Fabrikanten als Villeroy & Boch, Sub en Geberit hebben zo’n systeem in hun toiletassortiment.

Toiletinspiratie

Inspiratie nodig voor de kleinste kamer in huis? Spiek even binnen bij deze waanzinnige wc’s en laat je helpen door onze tips en tricks om van jouw wc een echt plaspaleis te maken.

Staande toiletpot vervangen

Wil je een klassiek staand toilet vervangen voor een ander klassiek exemplaar? Bepaal dan of je een duobloktoilet wilt of een staand toilet met een hoog- of laaghangend reservoir of een ander type. Let ook op het type afvoer van je nieuwe wc.

Volg daarna dit stappenplan:

 • Sluit de watertoevoer af en leeg het reservoir door de wc nog een keer door te trekken. Zo krijg je geen last van wateroverlast.
 • Schroef de wateraanvoer los en verwijder de schroeven waarmee het toilet aan de grond bevestigd is. Til het toilet voorzichtig van de afvoer.
 • Zet het nieuwe toilet op zijn plek en teken de schroefgaten af. Daarna verwijder je de pot weer en boor je de nieuwe gaten.
 • Plaats het nieuwe toilet op de juiste plek en sluit de afvoer aan. Zorg ervoor dat de toiletpot waterpas staat, voordat je de schroeven vastdraait. Draai de schroeven niet te vast, zodat de pot niet breekt.
 • Open de watertoevoer naar de spoelbak, zodat het reservoir volstroomt. Test de spoelfunctie van je nieuwe wc.
 • Als alles goed werkt, kun je de kieren tussen je nieuwe toiletpot en de grond afwerken met siliconenkit en kun je de nieuwe toiletbril monteren.

LEES OOK
Met deze trucjes stinkt de wc nooit meer

Hangende toiletpot vervangen

Wil je een hangende wc pot vervangen voor eenzelfde model? Volg dan onderstaand stappenplan.

 • Sluit de waterkraan naar het inbouwreservoir af en trek nog een keer door. Zo krijg je geen last van wateroverlast.
 • Schroef nu de hangende wc los en verwijder ‘m van de muur.
 • Maak de muur achter de verwijderde wc goed schoon en plaats daarna een nieuwe isolatieplaat.
 • Controleer of je nieuwe toiletpot op de huidige constructie past en de gaten voor de spoelwateraanvoer, de vuilwaterafvoer en de bevestiging op de goede plekken zitten. Stel de schroeven en verbindingen bij als dit nodig is.
 • Hang de nieuwe pot op zijn plaats en schroef het stevig op zijn plek.
 • Draai de waterkraan weer open, zodat de spoelbak zich kan vullen met water. Test de spoelfunctie van de wc.
 • Werkt het goed? Dan kun je wc pot gaan afwerken. Snijd de isolatieplaat af met een scherp mes en dicht de voegen met siliconenkit. Monteer vervolgens je toiletbril.

Kosten voor vervangen toiletpot

Wil je zelf de toiletpot vervangen? Voor een staand toilet inclusief reservoir ben je gemiddeld tussen de 200 en de 600 euro kwijt. Voor een wandcloset inclusief inbouwreservoir bent je gemiddeld tussen de 400 en 700 euro kwijt.

Liever lui dan moe en laat je het toilet liever vervangen? Dan kun je hier nog tussen de 200 en 600 euro bij optellen.

nog meer: vtverbouwen