WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

8 badkamer-dilemma’s

De juiste badkamer kiezen kan een lastige opgave zijn. Wij zetten 8 dilemma’s op een rijtje, zodat je straks jouw perfecte badkamer samen kunt stellen!

badkamer accessoires

open badkamer met bad

badkamer kiezen, beton

Bad of douche?

De wereld is verdeeld in badderaars en fervente douchefans. Maar ook is de keuze voor een bad afhankelijk van de beschikbare ruimte. In bad douchen als je een relatief kleine badkamer hebt, is eigenlijk geen oplossing. Kies dan liever voor een ruime (inloop)douche met een goede douchekop; dat bezorgt je minimaal één keer per dag een gevoel van luxe.

Regendouche of 
waterbesparende 
douchekop?

Een normale douchekop geeft zo’n 10 liter per minuut door, terwijl een regendouche wel meer dan 20 liter kan doorlaten. Een regendouche stelt soms extra eisen: je hebt een ketel nodig van ten minste 180 liter en de waterdruk moet voldoende zijn. Waterbesparende douchekoppen verbruiken ongeveer 4,5 liter tot 8,5 liter per douchebeurt. Kies je voor een waterbesparende douchekop, dan bespaar je circa 82 euro per jaar (bij een gezin van vier personen).

Easydrain of 
gewone afvoer?

Het ronde of vierkante putje midden in de vloer is op z’n retour: in veel badkamerontwerpen worden tegenwoordig langwerpige afvoerputten, zogenaamde easydrains, aan de zijkant geplaatst of wordt de vloer op schot gelegd waardoor het water vanzelf z’n weg vindt naar de onopvallend geplaatste afvoerput. Een easydrain doet uiteraard hetzelfde als een gewone ronde of vierkante afvoer, maar is over het algemeen duurder in aanschaf.
Dubbele of enkele 
wastafel?
Dat is puur een kwestie van hoeveel personen je gezin telt. Om de doorstroming ’s ochtends te bevorderen, is een dubbele of een extra brede 
wastafel met meerdere kranen ideaal. Zorg ervoor dat ook de spiegel 
dubbel zo groot is (of plaats twee spiegels), anders zit je toch met 
oponthoud. Als de ruimte het toelaat, zou je ook kunnen kiezen voor twee aparte wastafels, naast elkaar of op twee verschillende plekken. Een kraan uit de muur is praktischer dan een kraan op de wastafel, omdat de 
wastafel dan makkelijker schoon te houden is en kalkaanslag rond de kraan zo geen kans krijgt.

Tegels of gladde wanden?

Glad afgewerkte wanden geven je badkamer een robuuste of Oosterse uitstraling, terwijl een betegelde badkamer de ruimte meer een strakke look geeft. Er zijn verschillende soorten gladde afwerkingen (op basis van cement) voor de badkamer: waarvan beton-ciré en tadelakt de bekendste zijn. Voor alle soorten geldt dat de materialen waterafstotend moeten zijn, laat je hierover goed voorlichten bij de specialisten. Wandtegels – 
keramisch is het beste voor een natte ruimte – zijn er in ontelbaar veel soorten, maten, kleuren, dessins en prijsklassen en zijn vooral voor de doucheruimte en bij het bad erg praktisch.

Zelf indelen of ontwerper inhuren?

Een interieurontwerper kan een goede bijdrage leveren aan het ontwerp van je badkamer. Hij of zij is natuurlijk op de hoogte van de nieuwste (technische) snufjes en is in staat een verrassend ontwerp te maken. Het verschil met een sanitair specialist is dat deze 
vaak uitgaat van wat zijn bedrijf kan leveren, terwijl een ontwerper begint met een ontwerp dat los staat van de daadwerkelijke invulling.

Dichte of open badkamer?

In de meeste huizen is plek voor één badkamer en dat betekent dat die badkamer bij voorkeur afgesloten kan worden. Een open badkamer komt vaak pas in beeld als tweede badkamer en suite bij de ouderslaapkamer. Toch is het ook dan praktisch om, als het kan, een (schuif)deur te plaatsen tussen het slaap- en het badgedeelte. In de slaapkamer is het immers vaak koel, terwijl de natte ruimte juist warm moet zijn. Bovendien is het beter om het vocht in de badkamer te houden.

Kunstlicht of daglicht?

Of je nu wel of geen daglicht in de badkamer hebt, kunstlicht is altijd noodzakelijk. Zorg ervoor dat de 
spots in het plafond dimbaar zijn, zodat je ontspannen kunt badderen 
of douchen. Direct licht bij de spiegel, te bedienen met een aparte 
schakelaar, is onontbeerlijk bij het scheren of make up opbrengen.

Bron: vtwonen home guide 2015

nog meer: vtverbouwen