WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

6 tips voor jouw woonkamer make-over

Is jouw woonkamer toe aan een make-over? Tijd om de handen uit de mouwen te steken. Welke ingrepen zijn er nodig, wat kun je zelf en wat laat je doen? Wij helpen je op weg. Woonkamer make-over

1. Klaar voor de start

Wat heeft de ruimte nodig? Een andere kleur op de muur, of juist een ingrijpende aanpassing zoals openslaande deuren of een uitbouw? Laat je inspireren door woonbladen, social media en natuurlijk vtwonen.nl/tv. Maak een moodboard van jouw ideale kamer.

2. Openslaande deuren

Openslaande deuren zorgen voor meer lichtinval en doordat je de tuin meer bij de kamer betrekt, wordt de kamer optisch ruimtelijker. Laat minimaal drie aannemers een offerte uitbrengen en bekijk of je geld kunt besparen door zelf de deuren online te bestellen. In het artikel ‘Verbouwen’ lees je hoe het traject met de aannemer verloopt.

3. Meer ruimte

Een uitbouw is een ingrijpende verbouwing waarbij je aan veel dingen moet denken: het isoleren van de ruimte, de dakbedekking, de ramen, de afwerking, en de binnenkant van de aanbouw. Daarnaast moet er een fundering worden aangelegd. Een aanbouw betekent vaak ook dat de hele benedenverdieping wordt opgeknapt, zodat de vloer doorloopt, de wanden hetzelfde zijn enzovoort. Een kostbare verbouwing, maar wel een die de waarde van je huis vergroot. Een zinvolle investering dus, ook als je daar eerst geld voor moet lenen.

4. Terug in oude stijl

In een ouder huis breng je de sfeer van toen terug door bijvoorbeeld de en-suitedeuren terug te plaatsen, het glas-in-lood te laten repareren of een oud balkenplafond in ere te herstellen. De ene klus zul je zelf kunnen doen, voor de andere heb je een aannemer, of een expert nodig.

5. Lichtplan

Wil je de sfeer in de woonkamer aanpakken, start dan met een lichtplan. Begin met het maken van een plan voor de basis- en praktische verlichting. Ga daarna verder met de sfeerverlichting.

6. Snel effect

Niet elke metamorfose hoeft uit te monden in een ingrijpende verbouwing. Snelle sfeerbrengers zijn bijvoorbeeld ook:
– Nieuwe deuren
– En mooie radiatorombouw
– Een brede vensterbank
– Hoge plinten
– Een frisse kleur op de wanden of een mooi behang.

nog meer: Verbouwen & financieren