WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Verhuizen: zo financier je dat

Yes! Je hebt het huis van je dromen gevonden. Nu alleen de financiële rompslomp nog afhandelen en dan kun je jouw paleisje inrichten. Maar hoe zit het eigenlijk met alle bijkomende kosten? En hoe kun je die het beste bekostigen? 

Inpakken

Of je nu gaat huren of kopen, verhuizen van de ene naar de andere woning kost geld. Je hebt bijvoorbeeld dozen of kratten nodig om je spullen in te verpakken. Een klein gezin gebruikt al 40 tot 60 verhuisdozen. Koop je die, of huur je kratten bij bijvoorbeeld beeboxx.nl? Het voordeel van kratten huren is dat je ze na de verhuizing weer kwijt bent. Het nadeel kan zijn dat je ze binnen een paar weken ook echt allemaal moet hebben uitgepakt. Voor het huren van 60 kratten voor 3 weken ben je € 119 kwijt. Hetzelfde aantal verhuisdozen kosten ongeveer € 120. Je kunt natuurlijk ook altijd rondvragen bij bekenden wie er nog dozen hebben staan.

Vervoeren

Hoe zorg je ervoor dat al die dozen van het ene naar het andere adres komen? Je kunt met je eigen auto heen en weer rijden, dan heb je alleen de kosten van de brandstof. Voor meubelstukken heb je echter een groter vervoersmiddel nodig. Als je een busje of vrachtwagen gaat huren, vergelijk dan goed wat de prijzen van de verschillende verhuurbedrijven zijn. Zijn de brandstof en de verzekering in de prijs opgenomen?

Je kunt deze klus ook (deels) door een verhuisbedrijf laten uitvoeren. Laat verschillende bedrijven offertes maken, zodat je kunt zien bij wie je het voordeligst uit bent. Als je zelf het voorbereidende werk doet (alles inpakken en klaarzetten), kom je gemiddeld uit tussen de € 350 en € 650. Wil je het verhuisbedrijf ook het inpakwerk laten doen, of moet er veel getild of gemonteerd worden, dan moet je eerder denken aan € 1500.

Aansluiten

Ook op het nieuwe adres wil je gebruik kunnen maken van elektra, gas, water, telefoon, televisie en internet… Kortom er moet van alles worden aangesloten. Geef op tijd door aan jouw leveranciers dat je vertrekt naar een nieuwe adres. De aansluitkosten van de energieleverancier betaal je eenmalig bij een nieuwbouwwoning en als een woning langdurig heeft leeggestaan.

Bijkomende kosten huur

Wie verhuist naar een huurhuis, moet vrijwel altijd nog een borg betalen. Volgens de Rijksoverheid mag een waarborgsom ter hoogte van drie maanden kale huur nog als redelijk worden beschouwd.

Bijkomende kosten bij de koop van een huis

Er komen aardig wat extra kosten om de hoek kijken bij de koop van een huis. Denk bijvoorbeeld aan notariskosten, overdrachtsbelasting, advies- en bemiddelingskosten van de hypotheekadviseur, eventueel de aanvraag van NHG, de kosten van de bankgarantie, taxatiekosten, makelaarskosten en de bouwtechnische keuring. Alles bij elkaar heb je het al snel over 8% van de aankoopsom. Veel van deze kosten kun je naderhand aftrekken van de belasting, maar ze zullen wel eerst moeten worden betaald.
[findio]

Financieren

Wat als je het geld voor al deze kosten niet hebt? Je kunt ervoor kiezen om hiervoor een lening af te sluiten. Natuurlijk moet je zorgvuldig bekijken hoe hoog jouw maandlasten dan worden en of je die wel kunt dragen.

nog meer: Verbouwen & financieren