WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Verbouwen binnen je budget? Zo doe je dat!

Sta je op het punt aan een verbouwing te beginnen? Dan weet je vast ook wat je daaraan wilt of kunt uitgeven. Nu is het nog zaak om daadwerkelijk binnen dat budget te blijven. Met deze 5 tips pak je dat het slimst aan. Verbouwen binnen budget

Check vooraf of jouw budget realistisch is

Natuurlijk kun je de badkamer voor 5000 euro verbouwen, maar dan moet je wel creatief zijn en twee rechterhanden hebben. Je zult de tijd moeten vinden om te zoeken naar mooie, betaalbare oplossingen en die oplossingen ga je waarschijnlijk niet op één plek vinden. Een budget van 10.000 tot 15.000 euro is aannemelijk voor een vrij kleine badkamer. Ditzelfde geldt als je toe bent aan bijvoorbeeld een nieuwe keuken.

Aannemer of niet?

Wil je zelf de regie over de verbouwing in handen houden, maar kun je niet elke klus zelf uitvoeren? Huur dan bijvoorbeeld een loodgieter, elektricien of andere vakman in. Gunstig aan deze optie is dat je geen geld kwijt bent aan een aannemer. Daartegenover staat dat je meer mensen over de vloer krijgt en dat de ene professional wat duurder zal uitvallen dan de andere. En zit een van de klussen tegen, dan zullen de kosten hoger uitvallen dan verwacht.

Onverwacht hogere kosten kun je voor zijn, door een post ‘onvoorzien’ in je begroting op te nemen. Neem daar ongeveer 5% van het totale budget voor. Houd je van helderheid, neem dan een aannemer in de arm en spreek met hem een vaste prijs af. Hij zorgt er dan voor dat de hele verbouwing voor dat geld wordt uitgevoerd.

Maak goede afspraken

Ook als je een aannemer in de arm neemt, is het zaak scherp te blijven. Houd in de gaten dat de offerte van de aannemer helder is. In de offerte moet niet alleen staan wat de verbouwing kost, maar ook tot in detail welke werkzaamheden worden uitgevoerd voor dat geld en welke materialen wel en niet bij de prijs zijn inbegrepen. Wees dus niet tevreden als erin staat dat het sloopwerk wordt uitgevoerd, maar laat er ook in opnemen dat het puin wordt afgevoerd.

Een must: afdingen

Er is weinig leuker dan het uitzoeken van je nieuwe spullen: die mooie keuken, een nieuwe vloer of die droombadkamer. Houd hierbij in gedachten dat je ook kunt onderhandelen over de eerste prijs die wordt genoemd. Afdingen is misschien niet je favoriete bezigheid, maar het loont zeker en geeft weer ruimte in je budget. Blijf wel realistisch en verwacht niet voor een dubbeltje op de eerste rij te zitten. Bedenk vooraf wat de spullen jou waard zijn en zorg ervoor dat je zelf met een tevreden gevoel de winkel verlaat.

Dagelijkse administratie

Zeker als je geen vaste prijs voor de verbouwing hebt afgesproken of als je zo veel mogelijk zelf wilt uitvoeren, is het belangrijk dat je nauwkeurig bijhoudt wat je uitgeeft. Maak bijvoorbeeld een Excel-sheet en werk die dagelijks bij. De eerste keer voer je in wat je budget is, welke kosten je verwacht en hoeveel de post ‘onvoorzien’ bedraagt. Daarna voer je de daadwerkelijke uitgaven dagelijks in. Je hebt dan altijd direct een goed overzicht van wat er met jouw budget gebeurt, maar ook van wat er gunstig uitvalt en wat ongunstig.

nog meer: Verbouwen & financieren