WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Stap voor stap: een nieuwe badkamer

De verbouwing van de badkamer betekent: tandenpoetsen in de keuken, douchen op de sportschool en op de minder sportieve dagen jezelf wassen met een teiltje water. Gelukkig wacht er aan het einde van de rit een verrukkelijke relaxruimte op je. 

Badkamer verbouwen

Stap 1: het ideale plaatje

De juiste badkamer kiezen kan een lastige opgave zijn. Start met het maken van een moodboard. Laat je inspireren door de woonbladen, Pinterest en Instagram. Laat naast de sfeer ook zien wat voor douche je wilt, of er een toilet in de ruimte komt, hoe groot de wastafel moet zijn enzovoort. Is jouw ideale badkamer een ruimte om tot rust te komen, of moet het vooral praktisch zijn? Besteed ook aandacht aan de afwerking: welke tegels staan er bovenaan je wensenlijstje, hoe wil je de muren en het plafond behandelen en komt er vloerverwarming? Op je moodboard is alles mogelijk. Wat er echt binnen je budget past, bekijk je op een later moment.

Stap 2: tijd om te schetsen

Hoe ga je de badkamer indelen? Een zoekopdracht op google levert al snel tientallen gratis online badkamerplanners op. Je kunt natuurlijk ook old school op ruitjespapier tekenen. Op papier (of online) kun je alle mogelijkheden uitproberen, dus schuiven maar. Zie de tekening die nu ontstaat vooral als een goede schets. De aannemer maakt in een later stadium de definitieve tekening.

Stap 3: money talk

Het is verstandig vooraf vast te stellen wat jouw budget is. Betaal je de hele verbouwing met eigen geld of wil je hier (voor een deel) een lening voor afsluiten? Als je kiest voor een lening, kun je je nu alvast oriënteren op de vorm.

Stap 4: definitief ontwerp

Ga je met jouw ideeën en schets naar een sanitairwinkel om tot een definitief ontwerp te komen? Of sprokkel je liever bij diverse zaken de materialen bij elkaar en laat je de badkamer door een aannemer installeren? Wat je ook doet, vraag bij verschillende bedrijven offertes op. Kijk ook eens op kluswebsite.nl. Daar kunnen verschillende vakmannen reageren, kun je de werkervaring van deze uitvoerders bekijken en de beoordelingen van klanten die jou voorgingen. Laat de offertes in deelklussen opstellen. Dan kun je snel zien hoeveel geld het scheelt als je bijvoorbeeld zelf de oude badkamer verwijdert. Kijk ook goed naar de planning. Twee weken zonder badkamer is nog te overzien, maar zes weken zonder badkamer is geen pretje.

Stap 5: shoppen & DIY

Nadat de definitieve bouwtekening is gemaakt, weet je precies wat de aannemer gaat kosten. Dus weet je ook hoeveel je kunt uitgeven aan de materialen. Tenzij je alles bij de sanitairwinkel hebt uitgezocht, is het nu tijd om te shoppen! De badkamer maak je natuurlijk helemaal af met mooie accessoires. Vind jij het fijn om zelf de handen uit de mouwen te steken? Maak dan bijvoorbeeld deze opbergers van leer, een wasmand of dit kastdeurtje.

Stap 6: de uitvoering

Ook als de aannemer aan de slag gaat, kun je nog niet achterover leunen. In het artikel ‘Stap voor stap: verbouwen’ lees je precies wat er gaat gebeuren en waar je op moet letten tot en met het moment van de oplevering.

nog meer: Verbouwen & financieren