WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Een stress-vrije verbouwing? Met dit stappenplan wél!

Prominent aanwezig in de stress-top-10: een verbouwing. Een goede voorbereiding helpt bij het voorkomen van slapeloze nachten. Dit stappenplan wijst je de weg.

1. Bepaal wie je in wilt schakelen

Wil je het liefst zoveel mogelijk zelf doen? Of juist veel uitbesteden? Als je zelf twee linkerhanden hebt, kun je kiezen voor een klusbedrijf of een aannemer. Laatstgenoemde coördineert de complete verbouwing. Een klusbedrijf huur je in voor een specifiek deel van je klus. Sowieso is het handig om:
•   Meerdere offertes aan te vragen;
•   Te kiezen voor een bedrijf dat is aangesloten bij een brancheorganisatie. Bekijk bijvoorbeeld het overzicht van brancheverenigingen waar een vakman bij aangesloten kan zijn;
•   Te vragen naar referenties en garanties.
Het kan ook nuttig zijn om een architect in de arm te nemen. Hij kan een ontwerp maken, vergunningen aanvragen, adviseren over de aannemer en de verbouwing begeleiden.

2. Maak een kostenindicatie

Bereken wat de verbouwing globaal gaat kosten. Om hier een idee van te krijgen, kun je een oriënterend gesprek voeren met een aannemer. Door met hem van gedachten te wisselen weet je een idee van de kosten en eventuele besparingsmogelijkheden. Let op: tot 1 juli 2015 is er nog sprake van een lager btw-tarief voor een deel van de werkzaamheden. Je betaalt dan 6% btw in plaats van de gebruikelijke 21%. Dit geldt alleen als de woning ouder is dan twee jaar.

3. Denk na over de financiële gevolgen

Hoeveel eigen geld heb je? Hoeveel daarvan wil je besteden aan de verbouwing? Wat kun en wil je lenen? Er zijn verschillende financieringsmogelijkheden, zoals een tweede hypotheek of een persoonlijke lening. Wil je meer weten over jouw mogelijkheden? Ga dan naar je financieel adviseur.

4. Check: is een vergunning nodig?

Soms is voor een verbouwing of een uitbouw een vergunning noodzakelijk. Ook moet het bouwplan passen in het bestemmingsplan van de gemeente. Handig om te weten voor je van start gaat!

5. Regel de verzekeringen

Je bent niet de eerste die onenigheid krijgt met een klusbedrijf of leverancier. Een goede rechtsbijstandverzekering is in zo’n geval heel prettig. Ook is het slim om te kijken naar de opstalverzekering. De verbouwing kan de waarde van je woning verhogen en dan moet ook de opstalverzekering tijdig worden aangepast. Tot slot: check of de aannemer van je keuze een CAR-verzekering (Construction All Risks) heeft. Die verzekering dekt schade die de aannemer tijdens de verbouwing veroorzaakt.

6. Vergeet de buren niet!

Een flinke verbouwing kan overlast veroorzaken voor je buren. En misschien heb je hun medewerking wel nodig om je plannen ten uitvoer te brengen. Er zijn regels, maar het is altijd het beste om in goed overleg tot een oplossing te komen. Snel even op de koffie dus!

Bron: in samenwerking met Obvion
Bron beeld: vtwonen binnenkijker

nog meer: Verbouwen & financieren