WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Een duurzaam huis

Langzaam maar zeker wordt het steeds gebruikelijker: je huis verbouwen zodat het duurzamer wordt. Zo’n verbouwing heeft diverse voordelen: je woning wordt vriendelijker voor het milieu, de investering levert een besparing op voor jouw eigen portemonnee én de waarde van je woning stijgt. Win-win dus. duurzaam huis

Zonnepanelen

Een goede manier om je huis te verduurzamen is investeren in zonnepanelen. Een investering die je direct terug ziet op je energierekening. Een huishouden van twee personen verbruikt gemiddeld 3400 kWh per jaar, wat gelijk staat aan 16 panelen van 250 Wp/paneel. Een gezin van 4 personen heeft gemiddeld 22 van deze panelen nodig om 100% zelfvoorzienend te zijn. Je kunt er ook voor kiezen om een deel van het energieverbruik via het energiebedrijf af te blijven nemen. Uitgaande van een gezin van 4 personen kosten de zonnepanelen ongeveer € 10.000. Na 10 jaar heb je deze investering terugverdiend.

Isoleren

Je kunt je huis op verschillende manieren energiezuiniger maken. Een van de manieren is investeren in de isolatie.

  • Raamisolatie. De meeste huizen hebben thermopane ramen, maar sommige oudere huizen nog niet. Dubbelglas zorgt voor veel minder warmte verlies. Het originele glas-in-lood kan ook ín dubbelglas worden geplaatst.
  • Muurisolatie is ook interessant met een besparing tot 25% op je gasrekening. De spouw wordt geïsoleerd met pur, steenwol of korrels. Dit zorgt ervoor dat ’s winters de warmte binnen blijft en je ’s zomers het huis langer koel houdt.
  • Vloerisolatie. Je kunt isolatiemateriaal leggen op de bodem van de kruipruimte of de onderkant van de vloer (laten) isoleren. Voor de gemiddelde eengezinswoning met een vloeroppervlakte van 57 m2, is de investering voor bodemisolatie ongeveer € 1250, voor vloerisolatie € 1900. (bron: milieucentraal.nl)
  • Dakisolatie. Een niet geïsoleerd huis, verliest 30% warmte via het dak. Er zijn diverse mogelijkheden om dit te voorkomen.
    – Isoleer de binnenkant van het dak met isolatiefolie.
    – Laat de buitenzijde van het dak beschermen tegen vocht en kou. Deze constructie heet de ‘warm dak-methode’.
    – Leg isolerende platen op de zoldervloer van een vliering die niet als leefruimte wordt gebruikt.

Subsidie

Welke manier van besparen en verduurzamen je ook kiest, je komt onvermijdelijk voor een fikse kostenpost te staan. Je kunt er voor kiezen hier een lening voor af te sluiten.

Voordat je de lening afsluit is het nuttig te informeren bij de gemeente naar subsidie. In 2016 heeft de regering een energiebesparingsfonds beschikbaar gesteld met daarin 70 miljoen euro voor particuliere huiseigenaren. Je hebt recht op subsidie als je meerder energiebesparende maatregelingen neemt. Met alleen spouwmuurisolatie kom je dus niet in aanmerking. Kijk op de energiesubsidiewijzer om te zien welke subsidies jouw gemeente beschikbaar stelt.

nog meer: Verbouwen & financieren