WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

5 tips voor wonen met een samengesteld gezin

Je hebt een heerlijk huis en een net zo heerlijk samengesteld gezin. Het ene moment is iedereen bij elkaar en barst het huis bijna uit z’n voegen, het andere moment hebben jullie het huis voor jullie tweeën. Hoe zorg je ervoor dat iedereen dan toch een eigen plek heeft? Met deze tips rekt het huis een beetje mee op de drukke momenten. 

1. Meer ruimte op de zolder

Het is een investering, maar door op zolder aan beide zijdes van het dak een dakkapel te plaatsen, win je een zee van ruimte én van licht. Het fijne is dat het plaatsen ervan vaak minder dan een dag in beslag neemt. Een flitsverbouwing dus met een groots effect. Nadat de dakkapellen zijn geplaatst en afgewerkt, is het een kwestie van een scheidingswandje in het midden van de ruimte plaatsen. Dan heb je er twee volwaardige slaapkamers bij.

2. Kamer splitsen

Een scheidingswand kun je op verschillende manieren realiseren. Je kunt een permanente muur (laten) bouwen van bijvoorbeeld cellenbetonblokken of een holle muur van gipsplaten tegen een houten regelwerk. Een eenvoudiger manier om de kamer te splitsen, is het plaatsen van plafondhoge kasten in het midden van de kamer. Zo creëer je een afscheiding en heb je direct opbergruimte in de kamers. Houd wel in de gaten dat er in elke ruimte voldoende daglicht binnenkomt.

3. Extra m² in de woonkamer

Lang niet elke woonkamer heeft ruimte voor een eettafel die groot genoeg is voor een samengesteld gezin. Kun je wat ruimte van de tuin inleveren, dan is een uitbouw zeker een overweging waard. Door de woonkamer bijvoorbeeld met twee meter te verlengen, krijg je er veel ruimte bij. Voor zo’n uitbouw heb je misschien wel een vergunning nodig. Een vakbekwame aannemer zal je helpen die vergunning bij de gemeente aan te vragen. Als je dan toch aan het uitbouwen bent, denk dan meteen aan een grote schuifpui of openslaande deuren. De grote raampartijen geven letterlijk lucht en zorgen ervoor dat de woonkamer nog groter oogt.

4. Benut de hoogte

Maak niet alleen gebruik van het vloeroppervlak, maar ook van de hoogte. Denk eens aan een hoogslaper voor een jong kind dat de slaapkamer deelt. Daaronder is ruimte om te spelen of voor een bureau. Passen de nachtkastjes niet naast het bed? Plaats een boekenplankje aan de muur, waaraan je een klemlampje bevestigt. Of kies voor een bed met lades eronder.

5. Stressvrij verbouwen

Vind je het idee van een verbouwing wel fijn, maar zie je op tegen het gedoe? Denk erover om hulp in te schakelen van een stylist om vorm te geven aan jouw wensen, van een architect om de tekeningen voor je verbouwing te maken of van een aannemer die ervoor zorgt dat je verbouwing vlekkeloos verloopt.

nog meer: Verbouwen & financieren