WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zorgeloos genieten van het buitenleven

Een fijne zithoek met kussens en een buitenkleed, vrolijke bloemen en sfeervolle lichtjes; in de zomermaanden maken wij van onze achtertuin of balkon graag een tweede woonkamer. Maar wist je ook dat de meeste ongelukken om het huis gebeuren? vtwonen geeft je 5 tips voor veilig buiten leven, zodat jij zorgeloos kunt genieten van je buitenplek. (promotie)

buitenleven

1: Licht graag!

Buitenverlichting is de sfeermaker tijdens lange zomeravonden, maar ook de eerste hulp bij thuiskomen in het donker én een goede manier om inbrekers af te schrikken. Denk dus goed na over een lichtplan voor je tuin en zorg voor een samenspel tussen functioneel en sfeer. Wat zijn de zichtlijnen wanneer je vanuit huis de tuin in kijkt? Worden paden en trapjes goed verlicht? En je terras? Vergeet vooral niet de mooiste hoeken van je tuin uit te lichten. Donkere hoekjes waar je vanuit huis geen zicht op hebt, en die aantrekkelijk zijn voor inbrekers, kun je ook donker laten. Zo hebben inbrekers minder zicht.

Heel handig is een lamp die je op afstand kunt bedienen. Ben je op vakantie of een avondje uit? Dan zet je zo’n ledlamp simpel en snel aan met je smartphone. Niemand die met zoveel verlichting je tuin (en huis) nog durft te betreden! De ThuisMeester oplossing van Interpolis bevat deze functionaliteit. Meer weten? Kijk dan op de site voor meer informatie.

2. Voorkom uitglijden

Ben jij verliefd geworden op strakke buitentegels? Houd er rekening mee dat deze snel glad worden . Zeker in de winter, onder een laagje algen, is de kans op uitglijden groot. Let bij de aanschaf van tegels op de antislipwaarde; een R-nummer geeft aan hoe glad een tegel is. Van extreem glad (R0) tot volledig antislip (R13). Liggen de tegels er al in? Behandel ze dan met een stroefmakende coating. Op gladde vlonderdelen kun je antislip vlonderstrips plakken. Of nog beter, een onzichtbaar laagje antislipbeits aanbrengen.

3. Houd je meubels mooi

Zon, regen, wind, regen; in Nederland kan het weer met de minuut veranderen. Jouw mooie tuinmeubels kunnen hier last van hebben. Bamboe en rotan zorgen voor een tropisch tintje in de tuin, maar deze materialen vinden regen minder fijn. Net als bepaalde houtsoorten. Dek houten tuinmeubels bij slecht weer ook nooit af met plastic of kunststof, het hout kan dan gaan rotten.

4. Voorzichtig met gereedschap

Ken je die tekenfilmscene waarin iemand met zijn voet op een hark stapt? Dit soort ongelukken liggen ook bij jou in de tuin op de loer. Laat geen gereedschappen en andere materialen rondslingeren. Ook de ladder niet! Klim- en klauterwerk is niet alleen voor kinderen. Inbrekers kunnen alle materialen die jij laat slingeren gebruiken om bij je binnen te komen. Je kliko vormt een mooie opstap richting dat open raam en met een ladder staat iedereen zo op je uitbouw.

5. Let op de kinderen

Met speeltoestellen in de tuin is het een groot speelfestijn voor kinderen. Let er op dat je de toestellen goed verankert en breng zachte ondergrond aan van gras, rubbertegels of houtsnippers. Met de allerkleinsten is het ook oppassen geblazen als het om giftige planten gaat. Schaf de giftige Plantengids aan en word een plantexpert. Plaats ook een sleutelslot op de poortdeur. Zo geniet je niet alleen in alle rust van het buitenleven, zonder dat de kinderen de hort op gaan. Je maakt het, met de poortdeur op slot, voor inbrekers ook minder aantrekkelijk om via de tuin bij je in te breken.

Lees ook hoe je zorgeloos op vakantie kunt gaan.

Bron: in samenwerking met Interpolis

nog meer: veilig wonen