vtwonen

Maak een lichtplan

Met goede verlichting in en om je huis creëer je niet alleen een gevoel van veiligheid, het is ook een effectieve manier om inbrekers op afstand te houden. Het leuke van verlichting is dat je er eindeloos mee kunt spelen. Donkere hoekjes verlichten, spotlights aanbrengen en ‘plekjes’ creëren; zó maak je binnen en buiten tot een sfeervol én veilig thuis. (promotie)

lichtplan

Verlichting kiezen

Verlichting vergroot niet alleen de veiligheid in huis, maar kan je interieur ook maken of breken. Ga je een huis bouwen of verbouwen, dan is het slim om vooraf een lichtplan te maken. Op een plattegrond teken je niet alleen de plekken in die verlicht moeten worden, maar ook de manier waarop dat moet gebeuren. Zo is algemene verlichting bijvoorbeeld bedoeld om een ruimte egaal en diffuus te verlichten. Wil je een werkplek, een leesplek of tafel gericht belichten, dan maak je gebruik van functionele verlichting. Hierbij is een dimmer handig omdat je de verlichting op verschillende momenten van de dag gebruikt. Wil je het accent leggen op iets dat je erg mooi vindt dan kun je spots gebruiken. Bij sfeerverlichting is verlichten niet de hoofdzaak; het gaat hier vooral om het armatuur.

Inbrekers weren

Licht speelt een belangrijke rol als het gaat om veiligheid in en om het huis. Een goed verlicht huis geeft je een veilig gevoel en daar is alle reden voor; inbrekers wagen zich liever niet aan een huis waar iemand thuis lijkt te zijn. Niets voor niets stelt 42% van de ondervraagden van hettestpanel.nl* timers in op de verlichting. Zo geef je, ook al je niet thuis bent, altijd het signaal af dat er iemand thuis is. De lichtsterkte doet er overigens niet toe; die is wel heel bepalend voor de sfeer, maar we voelen ons net zo veilig bij een laag lichtniveau als bij een sterke lichtbron blijkt uit onderzoek.

Ook buiten een lichtbron

Door je tuin en oprit te verlichten, maak je je huis ook minder aantrekkelijk voor inbrekers. Tel daarbij op dat thuiskomen in het donker onhandig is én onveilig voor jezelf. Zorg daarom dat in elk geval de belangrijkste paden en terrassen verlicht zijn. Een sfeerlampje in de voortuin of spots die een mooie boom van onderaf uitlichten, kunnen een mooie aanvulling zijn in je lichtplan. Ook zijn er tegenwoordig hele mooie ‘plafondlampen’ voor buiten te koop die niet onderdoen voor de armaturen voor binnen. Vroeger werd veelal gekozen voor verlichting met bewegingsmelders, maar met het lagere energiegebruik van de huidige 12 volt ledverlichting, kun je er ook voor kiezen om de verlichting tussen bepaalde tijden te laten branden. Met een timer die de verlichting op gezette tijden aan- en uitschakelt, heb je er geen omkijken meer naar.

Nog meer controle over de verlichting? Met de ThuisMeester oplossing van Interpolis kun je de slimme ledlampen vanaf een app op je smartphone bedienen. Zo kun je vanaf de bank maar ook vanaf je werk en vakantieadres de lampen aan- of uitzetten. Mensen die dit jaar bij Interpolis een Inboedel -en Woonhuisverzekering afsluiten, ontvangen de ThuisMeester oplossing gratis. Los is hij verkrijgbaar in de preventiewinkel van Interpolis.

Wil je je meest dierbare spullen goed beschermen? Lees onze tips.

Bron: in samenwerking met Interpolis. *Onderzoek en analyse uitgevoerd door hettestpanel.nl onder 1.108 Nederlanders (juli 2016)

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties