WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Een veilig huis voor kinderen: check!

Gewapend met een onuitputtelijke portie nieuwsgierigheid gaan kinderen graag op ontdekkingstocht in huis; de trap als glijbaan, de stoel als springplank en schoonmaakmiddelen als perfecte ingrediënten voor een zelf gebrouwen heksendrankje. In elke hoek lonkt het avontuur, maar daarmee ook het gevaar. Je hebt vast al maatregelen getroffen, maar is dat genoeg? (promotie)

veilig huis

Van rookmelder tot traphek

Uit onderzoek van hettestpanel.nl* blijkt dat zo’n 87% van de ouders anders naar hun huis kijkt zodra er kinderen komen. Om het huis kindveilig te maken, worden rookmelders geplaatst (39%), schoonmaakmiddelen en medicijnen goed opgeborgen (35%), traphekjes geplaatst (34%) en de stopcontacten beveiligd (33%). Deze maatregelen zijn je niet onbekend? Fijn, want dan ben je al een heel eind in de goede richting om een veilig huis voor je kinderen te creëren.

Veilig van beneden naar boven

Een veilig huis creëer je door alle ruimtes van beneden tot boven onder de loep te nemen. Van woonkamer tot badkamer en zolder. Wist je dat ouders zich het meeste zorgen maken over een val van de trap? Niet gek, want dit is ook een van de meest voorkomende ongelukken in huis. Naast het plaatsen van een traphekje kun je meer doen; vermijd gladde traptreden met antislipstrips en zorg voor voldoende verlichting. Dit kan door lichtstrips op de trap, maar ook door lampen in de hal, het trapgat en op de overloop te plaatsen.

Vaste krachten

Kinderen lopen vaak niet rustig door het huis, maar rennen en vliegen. Heb jij je servieskast met stenen bordjes en kopjes lief? Bevestig deze dan goed aan de muur. Dit geldt overigens voor alle kasten. Zak ook eens door je knieën om te ervaren wat er allemaal op kinderhoogte staat. Die vaas bloemen of glazen stolp kun je beter op grote(re) hoogte plaatsen. Minder kans op ongelukken, want een ongeluk zit in een klein hoekje én achter keukenkastjes. Met de slimme watermelder van de ThuisMeester oplossing maak je de keuken een stuk veiliger. Je krijgt namelijk direct een melding  op je smartphone als er water lekt. Slim om bij de vaatwasser en wasmachine te plaatsen.

Voorkom slipgevaar

De badkamer is nog zo’n plek die je kindveilig wilt hebben. In bad? Controleer altijd eerst de watertemperatuur en zorg dat alle producten binnen handbereik staan. Zo houd je de hele kleintjes altijd in het oog. Mooie opbergmanden en slimme oplossingen als een handdoekladder staan niet alleen mooi, maar helpen je daarbij. De badkamer is ook de plek voor ‘slipgevaar’. Leg een antislip badmat neer. Een lekker zachte. Dit helpt kinderen beter begrijpen dat ze na het douchen op de mat moeten staan. Sluit na het douchen altijd de badkamerdeur voldoende af en voorkom dat jouw kleine avonturier ongezien een kraan open kan draaien in de badkamer.

Sluit je dit jaar nog een Inboedel- en Woonhuisverzekering af bij Interpolis, dan ontvang je gratis de ThuisMeester oplossing; een pakket met een slimme led lamp én rook- en watermelder. Met de bijbehorende app krijg je direct een melding wanneer er water lekt of rook vrijkomt en kun je de led lamp of afstand aan en uitzetten.

Vergeet niet om de keuken veilig te maken. Lees onze tips.

Bron: in samenwerking met Interpolis | *Onderzoek en analyse uitgevoerd door hettestpanel.nl onder 1.108 Nederlanders (juli 2016)nog meer: veilig wonen