WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

4 tips voor een veilige keuken

De keuken is zo’n plek in huis waar van alles gebeurt; van bakken en braden, tot handen wassen, eten en feestjes vieren. Het is daarentegen óók de plek in huis waarvan 70% (van de ondervraagden van hettestpanel.nl*) denkt dat de meeste ongelukken gebeuren. Ga daarom vandaag nog aan de slag met deze tips voor een veilige keuken. (promotie)

veilige keuken

1. Voorkom brand

Van de 6.000 woningbranden die jaarlijks ontstaan, begint 15% in de keuken. Verbranding aan een hete pan of vlam in de pan staat in de top vijf thuisongevallen. Zorg daarom dat je altijd een blusdeken in huis hebt, hiermee is de vlam snel geblust. Hang deze op zodat je er meteen bij kunt. Met water blussen is geen slim idee omdat dit een steekvlam kan opleveren. Vervang ook regelmatig de filter van de afzuigkap of maak deze goed schoon; het is het vet aan de filter dat vlam kan vatten.

2. Veilig koken

Vanzelfsprekend is koken op open vuur de minst veilige vorm van koken. De kans bestaat dat je met je met een handdoek in het vuur hangt, zeker wanneer het pannetje te klein is voor de gaspit. Op inductie koken is de veiligste manier. Een inductieplaat wordt namelijk alleen heet op het gedeelte waarop de pan staat. Zodra je de pan wegneemt, is de plaat weer koud. Grijpgrage kinderhandjes kunnen zich zo niet bezeren. Voor wie op gas kookt, is het belangrijk om te kiezen voor een kookplaat die automatisch de gastoevoer stopt als de vlam ongemerkt is gedoofd. Let ook op dat de gasslang elke vijf jaar vervangen dient te worden.

3. Houd de controle

Na het koken komt het onvermijdelijke: de afwas. Met een beetje geluk is jouw keuken voorzien van een vaatwasser. Deze zet je vaak ’s avonds, ’s nachts of als je weggaat aan. Als deze overstroomt kan zo je mooie houten vloer verpest zijn. De slimme watermelder van de ThuisMeester oplossing stuurt een alarm bericht naar je smartphone bij lekkage. Plaats de druppelvormige watermelder bij de vaatwasser en je kunt met een veilig gevoel de deur uit of gaan slapen. Mensen die dit jaar een Inboedel- en Woonhuisverzekering van Interpolis afsluiten, ontvangen de ThuisMeester oplossing gratis. Verzekeringen van Interpolis zijn verkrijgbaar via Rabobank.nl.

4. Pas op!

Wel zo handig: een oven op borsthoogte. Hete gerechten haal je zo gemakkelijk uit de oven en kinderen kunnen er niet bij. Aan een oven met een goed geïsoleerde deur kun je jezelf niet verbranden. Heb je kinderen? Kijk dan uit met steelpannen. De stelen die over de rand van het aanrecht staan, worden vaak als uitdaging gezien om naar te grijpen, met alle gevolgen van dien. Houd ook het snoer van de waterkoker en de frituurpan buiten hun bereik. Over die laatste gesproken; wist je dat de frituurpan de meeste ongelukken in de keuken veroorzaakt? Een elektrische frituurpan met thermostaat beveiligt tegen oververhitting.

Bron: in samenwerking met Interpolis. *Onderzoek en analyse uitgevoerd door hettestpanel.nl onder 1.108 Nederlanders (juli 2016)

nog meer: veilig wonen