WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Wanneer kies je welke soort raambekleding?

Shutters, houten jaloezieën, vouwgordijnen, of toch maar gewone gordijnen? Als je moeilijk kunt kiezen, helpt het om te weten welke soort raambekleding het beste aansluit bij jouw behoefte. Hoef je je daarna alleen nog maar druk te maken over de kleur. (In samenwerking met Jasno)Shutters

1. Shutters

Shutters zijn razend populair, en dat is niet alleen omdat deze raambekleding er erg mooi uitziet. Shutters zijn namelijk ook heel praktisch. Ten eerste kun je ze (in tegenstelling tot houten jaloezieën) voor zo’n beetje elk soort raam plaatsen: kleine, hoge, brede, ronde, schuine en zelfs draai-kiep- en dakramen. Ook bij deuren die naar binnen open gaan, zijn shutters vaak handiger dan jaloezieën. Bij die laatste hangt het opgetrokken pakket lamellen voor de deuropening, terwijl je shutters naar de zijkant weg klapt. Ze zijn ook makkelijk schoon te houden, wat ideaal is in bijvoorbeeld de keuken waar de raambekleding snel vettig wordt. Voor in de badkamer bestaan er speciale waterproof exemplaren. Ook leuk: gebruik ze als roomdivider of kastdeur.

2. Houten jaloezieën (blinds)

Het grote voordeel van houten jaloezieën (of: blinds) ten opzichte van shutters is dat ze niet in een vast frame zitten. Daardoor kun je ze met een touwtje omhoog trekken en uit het zicht plaatsen. Voor wie dat leuk vindt, bieden de ladderbanden van blinds bovendien de mogelijkheid om te spelen met kleuren en patronen. Houten jaloezieën zijn makkelijk schoon te maken en lenen zich daarom ook uitstekend voor in de keuken.

3. Vouwgordijnen (folds)

Hoewel shutters en houten jaloezieën makkelijk schoon te maken zijn, worden de horizontale latjes wel snel stoffig. Heb je absoluut geen zin om daar tijd aan te besteden, dan kun je beter voor vouwgordijnen kiezen. Vouwgordijnen (folds) zijn gemaakt van geweven papier en houten latten. Dat betekent echter wel dat de standaard versie een ruimte niet zal verduisteren. Er bestaat overigens wel een speciale verduisterende variant, maar je kunt natuurlijk ook voor shutters kiezen.

4. Gordijnen

Met al die moderne soorten raambekleding zou je haast vergeten dat je ook voor gewone gordijnen kunt gaan. Heb je enkel glas of veel last van tocht, dan zijn wat dikkere gordijnen ideaal. Daarnaast benadrukken lange gordijnen de hoogte van de ruimte, wat fijn is als je lage plafonds hebt. Helaas vangen gordijnen wel veel stof. Heb je last van huisstofmijt-allergie, kies dan liever voor shutters of jaloezieën.

Bron: in samenwerking met Jasno

nog meer: tv