WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Dit doet kleur met jouw interieur

Toe aan een andere sfeer in huis? Ga aan de slag met verf en roller. Het zorgt voor een flinke opkikker én is een eenvoudige en betaalbare manier voor een compleet nieuwe look. Maar hoe bepaal je welke kleuren passen in jouw huis? Na het lezen van deze 4 tips kun jij direct aan de slag. (in samenwerking met Histor) Dit doet kleur met je interieur

1. Kleur bekennen

Een rustige basistint kun je tot leven brengen met verschillende kleuraccenten. Zo’n accent mag best wat sprekender, maar overdrijf het niet, dan komen de muren letterlijk op je af. Groen en blauw zijn rustige kleuren, werken kalmerend en combineren goed met een houten vloer. Rood is een signaalkleur, wekt energie op en is heel geschikt voor een ruimte waar weinig zonlicht is. Maar pas op, gebruik rood bij voorkeur niet op een plek waar je tot rust wilt komen. Roze stimuleert de creativiteit en is dus een goede keuze voor de werkkamer. Vind je deze tint wat te soft? Mix het eens met zwart of grijs voor een stoer randje. Tot slot geel, een tint die het goed doet op één wand. Het brengt licht, ruimte en energie. Geel gaat goed samen met grijs, taupe en zwart.

2. Let op de afwerking

Behalve spelen met de kleuren zelf, kun je ook afwisselen in glansgraad. Een verf met een kalkmatte en poederige afwerking zal warm en aaibaar aanvoelen. Dit effect wordt nog eens extra benadrukt als je gaat voor een natuurlijke tint als groen, blauw of bruin. The Color Collection van Histor bestaat uit kalkmatte muurverf en lak in kleurpaletten die zijn gelinkt aan de natuur. De collectie bestaat uit tot de verbeelding sprekende kleurnamen als ‘Shells sand grey’, ‘Snowflake white’ en ‘Shadow pink’ en zijn ideaal onderling met elkaar te combineren.

3. Denk om (dag)licht

Licht en verlichting speelt een belangrijke rol bij je kleurkeuze. Ga na welke rol zonlicht heeft in jouw huis. Een kamer op het noorden is blauwer van licht dan een ruimte op het zuiden, waarbij het licht veel geler is. Vergeet ook de lampen niet, een kleur kan ‘s avonds (bij kunstlicht) heel anders ogen dan overdag. Een slimme truc is een klein stukje van de muur te verven (of een grote kleurstaal te gebruiken) en te bekijken of deze zowel ‘s ochtends als ‘s avonds het gewenste effect geeft.

4. Warm of koud?

Kleuren hebben een gevoelstemperatuur. Is het in een rode en blauwe kamer 20 graden, dan zal de rode kamer toch warmer aanvoelen. ‘Koude’ kleuren als blauw, grijs of violet laten een ruimte wel groter lijken (ze weerkaatsen licht) maar kunnen ook kil ogen. Sfeer aanbrengen doe je in dit geval met natuurlijke materialen als hout, bamboe en grove breisels. Warme tinten absorberen licht en komen meer naar voren, wat een ruimte kleiner (of knusser) doet lijken. Op zich niet verkeerd, maar slim is het hierbij wel om het plafond licht te houden.

Bron: in samenwerking met Histor

nog meer: tv