WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

DIY: hangend plantenrekje

Wil je graag wat groen toevoegen aan je interieur? Ga dan voor dit hangende plantenrekje! Het fleurt je interieur in één keer op en is bovendien ook erg handig. Je kan er enkele planten in zetten en je bespaart plek doordat het rekje in de hoogte hangt. Ideaal dus voor in een klein stadsappartement! (in samenwerking met Bosch)Bosch DIY plantenrekje

Bosch DIY plantenrekje

DIY plantenrekje

Bosch DIY plantenrekje

Plantenrekje

Mijn appartementje in het centrum van Antwerpen is niet zo heel groot. Daarom ga ik vaak op zoek naar leuke oplossingen om plaats te besparen. In het boek “Doe-het-zelf” zag ik een leuk kruidenrekje staan voor in de keuken. Ik besloot om met enkele tools van Bosch een variant hierop te maken, namelijk een plantenrekje.

Met een houten plank, metaalkabels, haken, klemmen en het juiste gereedschap begon ik aan deze DIY. Ik schuurde de plank steigerhout eerst af met de Multitool PMF 220 CE van Bosch om splinters te vermijden. Daarna duidde ik met potlood de afmetingen van de plantenpotjes aan op het hout. Vervolgens gebruikte ik de Multitool om de vierkantjes uit te zagen. Het was de eerste keer dat ik een tool gebruikte om invallend te zagen en het ging heel vlot. Hierna nam ik de Bosch EasyDrill 12 accuschroefboormachine en maakte ik 4 gaatjes in de plank waarna ik de metaaldraad erdoor reeg. De EasyDrill is een heel compacte machine en was makkelijk te gebruiken. Nadien maakte ik de metaaldraad vast met de klemmen, boorde ik 4 gaatjes in het plafond en bevestigde ik de plafondhaken erin. Last but not least koos ik allerlei leuke plantjes uit en stak ik de plantenpotjes in het houten rekje.

Dit doe-het-zelf idee lijkt voor beginnende klussers misschien wel een uitdaging, maar ik kan je garanderen dat het je zeker zal lukken. Je moet wel even tijd rekenen hiervoor, want dit project duurt ongeveer 2 uur. Als je met 2 personen bent gaat het uiteraard wat sneller en werkt het ook makkelijker. Zodra ik klaar was, was ik trouwens super trots. Het was voor mij één van de mooiste, grootste en coolste DIY’s die ik helemaal alleen had uitgevoerd!

Wat heb je nodig

Bosch Multitool PMF 220 CE
Bosch EasyDrill 12 accuschroefboormachine
Houten plank van 70 cm lang, 20 cm breed en 2 à 3 cm dik
Metaalkabel van 2 mm dik
4 plafondhaken
8 kabelklemmen
4 vierkante plantenpotjes
4 plantjes
Potlood
Meetlat

Werkwijze

– Ga naar een houthandel of doe-het-zelf zaak en koop een houten plank. Ik kocht steigerhout van 250 cm op 20 cm, met een dikte van 3 cm. In de doe-het-zelf zaak liet ik de plank afsnijden op 70 cm.
– Schuur de plank af met de Multitool PMF 220 CE van Bosch als het hout ruw aanvoelt.
– Duid met een potlood aan waar de plantenpotjes gaan komen. Verdeel ze gelijk over de houten plank. Hou er wel rekening mee dat de gaten die je gaat zagen iets kleiner moeten zijn dan de potjes, zodat de potjes niet door de gaten kunnen zakken.
– Neem het zaagblad om invallend te zagen en monteer het op de Multitool. Zaag alle vierkantjes uit het hout.
– Zet nadien het schuuraccessoire terug op de multitool en schuur alle randen af zodat ze mooi glad zijn.
– Duid met een potlood aan waar de 4 metaalkabels gaan komen aan de zijkant van de houten plank.
– Gebruik de Bosch EasyDrill 12 accuschroefboormachine om de gaatjes te boren. Als je metaaldraad 2 mm dik is, gebruik je een boor van 2,5mm.
– Boor 4 gaten in je plafond met de EasyDrill. De gaten moeten op de zelfde afstand van elkaar zitten als de gaten in de houten plank. Draai de plafondhaken in de gaten.
– Kijk even na hoe hoog je jouw plantenrekje wil hangen. Knip dan de metaalkabels op de gewenste lengte.
– Haal de kabels door de gaten in de plank en maak ze vast met de kabelklemmen. Doe dit nadien ook voor de andere kant van de kabel, die komt aan de haken aan het plafond.
– Zet de planten in de potjes en plaats ze in het plantenrekje.

Tips

– Ben je een echte keukenprinses? Gebruik dit plantenrekje dan voor je kruiden. Hang het boven je keukeneiland en geef jouw basilicum, koriander en munt een bijzonder plekje.
– Zoek je nog meer leuke DIY ideeën? Bezoek dan de website van Bosch vol inspirerende stappenplannen.

Over Anne-Catherine van CLO CLO

Goedlachs, enthousiast, ambitieus én met een serieuze verslaving… aan interieur! Anne-Catherine Gerets startte in de zomer van 2014 haar blog CLO CLO en deelt sindsdien alles wat haar inspireert. In het weekend vind je haar meestal terug op een of andere markt, waar ze verse bloemen en planten koopt. Onder het motto ‘het leven is een feest, je moet alleen zelf de slingers ophangen’, gaat ze voor vtwonen aan de slag met haalbare DIY-ideeën die smaken naar meer. Veel meer. Graag een workshop volgen van Anne-Catherine? Hou dan CLO CLO Studio in de gaten!

Bron: Tekst, styling en fotografie Anne-Catherine Gerets. In samenwerking met Bosch.

nog meer: tv