DIY: een kast schilderen met krijtverf

In aflevering 10 van Weer verliefd op je huis zag je hoe stylist Frans bewoners Doortje en Tom hielp met de inrichting van hun loft. Bij deze make-over kreeg een oude kast een nieuwe look. Wil jij ook een oud meubel omtoveren in een blikvanger? Volg deze stappen! (in samenwerking met Histor)

DIY kast schilderen

Stap 1: Kies je kleur

Een verfklus is leuk, maar hoe kies je in welke kleur je je meubel gaat schilderen? Bij het verven van een meubel houd je natuurlijk rekening met de kleur van de muur en de rest van het interieur. Ga jij voor een blikvanger, of ga je juist voor een subtiele metamorfose? In de aflevering van Weer verliefd op je huis zijn de kast en de muur van de eetkamer in dezelfde kleur geschilderd. Zo creëer je een ton sur ton-effect dat zorgt voor een harmonieus gevoel in de ruimte. Ben jij er nog niet uit? Kijk hier voor kleurinspiratie.

DIY kast schilderen

Stap 2: Kies je verf

Je kunt kiezen voor verschillende glansgraden die invloed hebben op de uitstraling van een kleur. Houd je van een matte natuurlijke look, dan is krijtverf jouw verf. Het kastje van Doortje en Tom is geschilderd met ONE by Histor Krijtverf, een nieuwe verf op waterbasis (dat werkt wel zo fijn, is geurarm en droogt snel) met natuurlijke pigmenten waaraan krijt is toegevoegd. Dat geeft een prachtig mat en poederachtig effect. Extra leuk: met deze verf kunnen diverse effecten gecreëerd worden zoals een whitewash of een verouderd effect. ONE by Histor Krijtverf is verkrijgbaar in 16 nieuwe poederkleuren, maar kan ook in iedere kleur naar jouw keuze worden gemengd.

DIY kast schilderen

Stap 3: Aan de slag

Heb jij je kleur en verf gekozen? Dan is het tijd om de mouwen op te stropen:

1. Voorbereiden
Zorg dat de ruimte waarin je werkt schoon is, haal al het beslag van je meubel af en vul eventuele gaatjes met vulmiddel. Maak de kast schoon met een ontvetter, schuur het meubel en maak het daarna stofvrij. Leg voor de zekerheid een afdekzeil of wat kranten neer.

2. Schilderen
Grondverf is voor krijtverf meestal niet nodig, behalve bij eikenhouten meubels. Roer de verf goed door. Schilder eerst de randen van het meubel met een kwast geschikt voor acrylverf. Voor de rest van de kast kun je een velvetroller gebruiken. Je zorgt ervoor dat je geen strepen krijgt door te werken in verticale richting en daarna horizontaal uit te rollen. Bij krijtverf kun je ook een speciale platte spalterkwast gebruiken. Hiermee blijven de vegen van de kwast zichtbaar voor een mooi brocante effect Werk van boven naar beneden. Alles goed gedekt? Laat de verf drogen. ONE by Histor Krijtverf is na 6-8 uur overschilderbaar.

3. Ga voor een effect
Ga jij voor whitewash, een verouderd- of doorschuureffect? Lees hier hoe je deze effecten bereikt.

4. Na het schilderen
Heb je de kwast of roller later nog nodig? Wikkel deze dan in folie of plastic en sluit goed af. Anders laten indrogen en weggooien. Is het meubel goed gedroogd? Bevestig dan weer het eventuele beslag.

Meer weten? Ga hier aan de slag met de volledige werkbeschrijving.

Bron: in samenwerking met Histor

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Anoniem op 16 juli 2017 om 14:24

Hoi! Ik vind de kleur prachtig en zou graag mijn boekenkast met dezelfde kleur willen verven! Wat is de exacte kleur van deze verf? Dan weet ik welke ik moet kopen. Alvast bedankt!

>

Anoniem op 2 juni 2017 om 14:50

Beste, wie kan mij vertellen hoe deze handgrepen heten en waar ik hieraan kan komen (dus metaal en ruiten)?

Alvast vriendelijk bedankt,

Katw

>

Anoniem op 7 juni 2017 om 07:36

Beste Kate, helaas kunnen we je daar niet bij helpen. Deze kast is privébezit van de bewoners, de handgrepen zijn altijd al onderdeel van die kast geweest.

>

Anoniem op 24 april 2017 om 20:12

Ik zou zo gelukkig worden als jullie mij zouden helpen.
Om verschillende redenen kom ik er niet uit.
Onzeker
Niet kunnen beslissen
Vind heel veel mooi en daardoor is het een chaos bij mij.
Ik kan wel anderen adviseren maar bij mijzelf weet ik het echt niet.
Ik last heb van M.E en fybromyalgie, en daardoor heel erg moe ben en weinig energie heb.
En sinds dec een volledig nieuwe knie heb en de pech heb dat alles een beetje tegen zit. Kan nog bijna niets.
Ik mezelf gewoon een beetje zielig vind.
Willen jullie me aub helpen.

Ans

>

Anoniem op 5 mei 2017 om 08:25

Beste Ans, hoe graag we ook iets voor je zouden willen betekenen, we kunnen je niet direct helpen! Onze stylisten zijn niet in de gelegenheid persoonlijk advies te geven. Heb je onze vtwonen binnenkijkers al eens gezien? https://www.vtwonen.nl/binnenkijken/ Misschien kun je daar nog wat inspiratie uit opdoen?

>

Anoniem op 24 april 2017 om 09:57

Ik heb gisteren de metamorfose gezien en vind het geweldig. Alles klopt hier, wat een mooi resultaat...compliment Frans. Volg je al langer en je bent 1 van de beste stylisten.

>

Anoniem op 23 april 2017 om 23:00

Ik zoek de kleur Oud Wit, dus niet zo koel als 9010 maar ook niet gelig. Heb al vaak
de verkeerde gekocht. Ik wil een paar oude eetstoelen verven, ze zijn van noten- of eikenhout.
Is hoogglans hier nu mooier op of toch die krijtverf ? ( is die sterk genoeg ? ).
Heel graag uw advies.

>

Anoniem op 19 mei 2017 om 08:38

Beste Femke, voor specialistische kennis over verf willen we je toch graag verwijzen naar de bouwmarkt. Zij kunnen je precies vertellen welke verf je nodig hebt voor welke klus.

Shop suggesties

Inspiratie suggesties