WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Tips voor het bestrijden van mollen in de tuin

Een mooi, strak gazon in de tuin en opeens van die grote hopen met aarde: molshopen. De mollen die zorgen voor molshopen zijn eigenlijk maar kleine beestjes, maar ze kunnen een heel gazon en beplanting in de tuin kapot maken. Tips voor het bestrijden van mollen in de tuin zijn dan onmisbaar. En gelukkig zijn er ook duurzame manieren voor mollen bestrijden. 

mollen bestrijden

Wat doen mollen in de tuin?

Mollen graven gangen en werken de uitgegraven grond omhoog. Eigenlijk heel knap van dit kleine dier, want een mol past in een handpalm en is ongeveer 12 tot 16 centimeter lang. Mollen hebben ieder een eigen territorium, ze komen op de hoofdgangen na niet in elkaars gangen.

Schade in de tuin door mollen

De schade die een mol aanricht in de tuin kan groot zijn: ze vernielen een gazon, ze wroeten planten los waardoor deze doodgaan en ze graven zelfs onder de bestrating door, met verzakking als gevolg. Daarom is mollen bestrijden soms echt nodig.

Mollen nuttig in de tuin

Hoewel mollen vaak niet een gewenste gast in de tuin zijn, is het vaak wel een teken dat de grond goed is in de tuin. Daarnaast zijn mollen best heel nuttig in de tuin, want ze eten onder andere ongewenste eten. Zo eten mollen slakken, regenwormen, larven van de langpootmug en larven van de meikever. Bovendien brengen ze door de gangen lucht in de bodem. De aarde die een mol naar boven brengt is daarnaast ook goede zaaigrond, dus gebruik dit voor planten zaaien

Diervriendelijk mollen bestrijden

Als mollen echt een plaag worden, is het wel raadzaam er iets tegen te doen. Je kunt het midden van een molshoop zo snel mogelijk weer naar beneden drukken, dan wordt de pas gegraven gang weer opgevuld. Hark de overgebleven aarde over het gazon en ga eventueel aan de slag met kale plekken in het gazon herstellen.

Wanneer mollen bestrijden

De beste kans om mollen te bestrijden is in het najaar, ’s winters (als het niet vriest) en in het voorjaar. In deze tijd van het jaar is de mol actief in de tuin en zijn de molshopen goed zichtbaar. 

Mollen verjagen met planten

De meeste mollen zoeken vaak een stuk grond met weinig wortels, daardoor zijn ze vaak te vinden onder grasvelden. Een tuin met bomen en veel beplanting zijn daardoor minder geliefd bij deze dieren. Daarnaast hebben mollen een gevoelige neus en hebben ze een hekel aan verschillende plantengeuren. Deze planten kunnen mollen verjagen:

  • Keizerskroon (Fritillaria imperalis): een 80 tot 100 centimeter hoge plant uit de leliefamilie. De grote vlezige stinkende bollen moeten in groepjes om de acht meter rond de tuin worden geplant. Lees meer over keizerskroon planten.
  • Kruisbladwolfsmelk (Euphorbia lathyrus): kan 80 centimeter tot anderhalve meter hoog worden. Ook woelratten en veldmuizen houden niet van de geur van de wortels. Let op: alle planten van de wolfsmelkfamilie zijn giftig.
  • Tuingloxinia (Incarvillea Snowtop)

Tips voor mollen vangen in de tuin

Door het ritme van de mol te ontdekken, kun je de mollen vangen een mollenkoker, die je in de gangen onder de molshoop zet. Mollen lopen elke dag op dezelfde tijden hun gangen door. Ga heel voorzichtig te werk, ze voelen de grond trillen als je loopt te stampen en duiken dan meteen dieper onder de grond. Met een mollenkoker zijn ze levend te vangen. Je kunt hem ook iets vriendelijker proberen te verjagen met een mollentriller (op zonne-energie). Sommige hondenrassen als de Friese Stabij of de Wetterhoun en sommige katten zijn meesters in het vangen van mollen. Als huismiddelen niet helpen, moet een professionele ongediertebestrijder de diertjes vangen.

Zelf mollen bestrijden in de tuin

Bekijk een selectie aan producten die kunnen helpen bij het bestrijden van mollen in de tuin. 

nog meer: tuinieren