Mollen bestrijden

Ze duiken ineens op: molshopen in het grasveld. Deze kleine beestjes kunnen zo flink je gazon mollen. Gelukkig kun je ze diervriendelijk bestrijden.

Keizerskroon (frittalaria)

Mollen

Mollen graven gangen en werken de uitgegraven grond omhoog. Eigenlijk heel knap van dit kleine dier. Een mol past in de palm van je hand en is 12 tot 16 cm lang. Mollen hebben ieder een eigen territorium, ze komen op de hoofdgangen na niet in elkaars gangen. De schade die een mol aanricht in de tuin kan groot zijn: ze vernielen een gazon, ze wroeten planten los waardoor deze doodgaan en ze graven zelfs onder de bestrating door, met verzakking als gevolg.

Mollen zijn ook heel nuttig, ze eten slakken, regenwormen, larven van de langpootmug (emelten) en larven van de meikever (engerlingen, dit leven van plantenwortels). Bovendien brengen ze door de gangen lucht in de bodem.

Mollen bestrijden

Als mollen een plaag worden, moet je er iets tegen doen. Druk het midden van de molshoop zo snel mogelijk weer naar beneden zodat de pas gegraven gang weer wordt opgevuld. Hark de overgebleven aarde over het gazon. De beste kans om mollen te vangen  is in het  najaar, ’s winters (als het niet vriest) en in het voorjaar. In deze tijd van het jaar is de mol actief.

Planten tegen mollen

Mollen hebben een gevoelige neus en hebben een hekel aan verschillende plantengeuren. Deze planten zouden mollen kunnen verjagen:

  • Keizerskroon (Fritillaria imperalis): een 80 tot 100 centimeter hoge plant uit de leliefamilie. De grote vlezige stinkende bollen moeten in groepjes om de acht meter rond de tuin worden geplant. Lees meer over keizerskroon planten.
  • Kruisbladwolfsmelk (Euphorbia lathyrus): kan 80 centimeter tot anderhalve meter hoog worden. Ook woelratten en veldmuizen houden niet van de geur van de wortels. Let op: alle planten van de wolfsmelkfamilie zijn giftig.
  • Tuingloxinia (Incarvillea Snowtop)

Mollen vangen

Door het ritme van de mol te ontdekken, kun je de mollen vangen met klemmen, die je in de gangen onder de molshoop zet. Mollen lopen elke dag op dezelfde tijden hun gangen door. Ga heel voorzichtig te werk, ze voelen de grond trillen als je loopt te stampen en duiken dan meteen dieper onder de grond. Met een mollenkoker zijn ze levend te vangen. Sommige hondenrassen als de Friese Stabij of de Wetterhoun zijn meesters in het vangen van mollen. Als huismiddelen niet helpen, moet een professionele ongediertebestrijder ze wegvangen.

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 14 februari 2014 om 17:03

Ik spuit de gangen door met (regen)water en aarde(om op te vullen), een keer de drol v/d hond in de gang gespoten, en sinsdien geen mol meer te bekennen (al 2 mnden niet meer)
grt. Joost

Anoniem op 17 februari 2014 om 17:06

Een gang van bovenaf voorzichtig openmaken. Klem zetten en afwachten. werkt prima.

Anoniem op 21 maart 2014 om 08:10

Vorige jaar baad gehad door een doekje met petroleum in de gang te leggen gaan weg door de geur

Anoniem op 3 mei 2015 om 16:33

Mollen kunnen inderdaad een ware plaag zijn voor een gazon, je kunt ook carbid inzetten om ze te verjagen. De mol kan niet tegen de geur hiervan.

Anoniem op 9 mei 2015 om 08:33

Hoe krijg ik het gazon weer vlak? Er zitten veel mollengangen onder en maaien is nu een ramp doordat het zo ongelijk is.

anneleenpeeters op 18 mei 2015 om 12:28

Beste Gerry. Vul de mollengangen eerst op met het de hoopjes zand of tuinaarde, anders blijven de verzakkingen terugkomen. Maak de kuilen en gaten vervolgens gelijk met potgrond. Deze delen kun je hierna het beste opnieuw inzaaien.

Anoniem op 13 juni 2015 om 10:38

Beste Kristel, dank voor je reactie. Helaas is daar geen beginnen aan. Het hele gazon (30 m2) is een en al gang. Je moet opletten om de enkels niet te verzwikken als je erover heen loopt.

Suzan op 11 oktober 2017 om 16:49

Mijn naam is Suzan en ik woon in Apeldoorn. Zelf ben ik ook jarenlang geteisterd door mollen. Dagelijks zat mijn hele tuin vol met molshopen, na eerst van alles zelf geprobeerd te hebben ben ik uiteindelijk toch overstag gegaan en heb ik een ongedierte bestrijder om hulp gevraagd. Dankzij deze hulp ben ik van al mijn problemen met de mollen af en heb ik mijn grasveld gelukkig weer terug.