WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Dit zijn de mooiste winterharde en wintergroene planten

Het is weer tijd om de tuin klaar te maken voor de koude maanden. Voorkom een winterdip in de tuin door voor planten te kiezen die mooi blijven in de winter. Welke dat zijn en wat het verschil is tussen winterharde en wintergroene planten, leggen we je uit.

winterharde plant
Calocephalus

Winterharde planten

Winterharde planten kunnen goed tegen de Nederlandse winters en de vrieskou die daarbij komt kijken. Deze planten beschermen zichzelf tegen de kou. Sommige doen dit door boven de grond af te sterven, te overwinteren onder de grond en in de lente weer op te bloeien. Ga er daarom niet meteen vanuit dat de plant dood is, maar wacht tot het voorjaar en wie weet verschijnen de eerste bladeren dan weer.

Voorbeelden van winterharde planten

  • Skimmia en Calocephalus: dit zijn ideale planten voor in bloempotten. De Skimmia heeft geurende bloemen en opvallende bessen in de winter. De Calocephalus kenmerkt zich aan het grijsgroene blad.
  • Japanse Esdoorn: een prachtige boom waarvan de bladeren rood kleuren in de herfst en die goed tegen de vorst kant.
  • Clematis (bosrank): deze winterharde planten met paarse of witte bloemen kunnen goed tegen vrieskou.
  • Camelia: er zijn meer dan 1000 soorten Camelia’s, dus keuze genoeg. Ze kunnen goed tegen vriestemperaturen en bloeien als een van de eerste planten in het voorjaar.

Half winterharde planten

Half winterharde planten kunnen wel tegen vorst, maar niet tegen te strenge en te lange vorst. Bij deze planten kun je daarom het best de grond afdekken met wat schors, hooi of oude takken om ze te beschermen tegen strenge vorst. In deze video zie je een aantal voorbeelden van half winterharde planten: