Vorstbestendige potten: het hele jaar een groene tuin

beeld vtwonen Beeld

Grote kans dat jij in de winter jouw bloempotten naar binnen zet. Op zich slim, want zo vriezen ze niet kapot, maar ergens toch ook wel jammer. Het is al zo grauw buiten, een beetje gezelligheid in de vorm van planten in de tuin kan geen kwaad. Wist je dat je ook gebruik kunt maken van vorstbestendige potten mét winterharde planten? Zo heb je het hele jaar een groene tuin.

Lees verder onder de advertentie

Vorstbestendige potten: wat zijn het?

Vorstbestendige bloempotten zijn potten die alle temperaturen overleven. Ze zijn bestand tegen de koudste tijd van het jaar. Een voorbeeld daarvan is beton. Goed nieuws dat dit materiaal ook nog eens hartstikke hip is! Het is neutraal en kan dus in ieder tuinstijl prima verwerkt worden. En is dus ook nog eens winterproof. Win-win situatie.

LEES OOK
50 toppers voor de wintertuin

Terracotta in de winternotta

Zo’n beetje iedereen heeft wel een of meer bloempotten van terracotta in de tuin staan. Hartstikke mooi, maar niet zo geschikt voor de winter. Het is gebakken klei en dat kan in de winter makkelijk kapot vriezen. Zonde! Je kunt ze binnen zetten (of in ieder geval op een vorstvrije locatie plaatsen), maar als je daar geen ruimte voor hebt, kun je ze ook omwikkelen met speciale noppenfolie.

Houten plantenbakken

Ook een leuke optie: houten plantenbakken of potten. Deze gaan het hele jaar mee én geven een warme uitstraling. Let er wel even op dat je geïmpregneerde varianten hebt, want anders kunnen ze gaan rotten door het vocht. Mocht je er nou halverwege de herfst of winter toch achterkomen dat er wat schimmel op je houten plantenbakken komt, dan kun je ze behandelen met olie. Bij een tuincentrum kunnen ze je adviseren wat je het beste kunt gebruiken voor jouw specifieke bak.

LEES OOK
Zo bescherm je tuinmeubels tijdens de herfst en winter

Zo overleven je bloempotten het

Twijfel je of jouw bloempot vorstbestendig is? Controleer altijd even of er een drainagegat in zit. Dit zorgt ervoor dat het vocht goed kan weglopen. Je kunt je voorstellen dat als het water in de pot niet kan weglopen, en het gaat vriezen, dat de pot dan kapot vriest. Ook kan het handig zijn om je bloempotten te impregneren. Je koopt zo’n middeltje bij een tuincentrum en dat zorgt ervoor dat alle minigaatjes in de pot dichtgaan. Zo krijgt vocht geen kans om barsten te veroorzaken. Ook kan het handig zijn om je planten en potten in te pakken met een beschermende folie – zo weet je zeker dat je er volgend voorjaar weer van geniet.

Welke planten helpen je de winter door?

Als je dan zo’n perfecte vorstbestendige pot hebt, wil je natuurlijk ook een plant die je de hele winter kunt aanschouwen en die niet na twee maanden als troosteloos wordt bestempeld. Ga dan voor winterharde planten. Deze zijn bestand tegen de vorst in de Nederlandse winters. Hedera, laurier en kerstroos zijn voorbeelden van winterharde planten.

LEES OOK
Kleurencombinaties die het goed doen in de winter

Wintertuin!

Lees verder onder de advertentie