Kleine tuin

Ook van een kleine tuin kun je een volwaardige tuin maken met een border, veel planten én een zithoek. Met de volgende tips kun je alles in de tuin kwijt en lijkt deze nog groter ook.

kleine tuin ontwerpen

Kleine tuin aanleggen

In een kleine tuin kan meer dan je denkt. Door een slingerpad krijg je een ruimtelijk gevoel en er zijn zelfs kleine bomen die je in te tuin kunt planten.

Ruimte creëren

Met een aantal eenvoudige tips kun je in een kleine tuin een gevoel van ruimte creëren. Leg bijvoorbeeld een slingerpad aan en plant lage hagen om gedeelten van de tuin af te schermen. Je weet zo niet hoeveel tuin er nog achter de haag ligt, waardoor deze groter oogt.

Bomen kleine tuin

Werken in de hoogte, bijvoorbeeld met kleine bomen, gaat ook goed in een kleine tuin. Kies wel voor een boom met een smalle en open kroon, zoals de Japanse sierkers (Prunus serrulata ‘Pendula’) zodat er zo min mogelijk schaduw in de tuin valt.

Ideeën

Wil je een kleine tuin optimaal benutten, dan is het handig om de tuin in gedachte helemaal te betegelen en te bedenken welke plekken je niet gebruikt. Voor een tuinbankje moet bijvoorbeeld wel een stuk bestrating liggen, maar direct naast het bankje kun je planten plaatsen. Kies voor gewassen die klein blijven en niet teveel in de breedte groeien, zoals de kleine sneeuwbal (Vibrunum davidii).

Ook met verticaal tuinieren kun je de ruimte goed benutten. Door verschillende bloempotten in een houten frame te zetten lijkt het net of de tuin volstaat met allerlei planten. Of maak bijvoorbeeld een pallettuin.

Bestrating

Het meest praktisch is om in een kleine tuin te kiezen voor een kleine steen zoals de Abbeystone van Excluton. De Abbeystone is er in veel verschillende kleuren en maten, kies bijvoorbeeld getrommelde stenen. Je kunt ook kiezen voor grote tegels, maar dat zorgt wel voor veel snijwerk en snijverlies. Een leuke variatie is om keien en gebakken stenen te combineren.

Producten in de kleine tuin: Houten kast, tuinhandschoenen: Intratuin; vogelhuisje: Dacks; gebloemde kussens vtwonen: Loods 5; gebreide kussens, gebreid kleed houten krukjes: HKliving.

Deze video is tot stand gekomen in samenwerking met: Excluton (sierbestrating), De Tuinen van Appeltern (locatie), Groencentrum De Vlieren (extra beplanting), Intratuin (extra beplanting), Inès Beeftink (tuinstyling)

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Anoniem op 18 februari 2015 om 15:08

De foto die jullie laten zien bij het onderwerp: 'kleine tuin' noem ik geen kleine tuin! Dat is een riante tuin. Mijn tuin is 6 x 5 meter, dat noem ik pas een kleine tuin!! Daar kun je zelfs iets leuks van maken. Groet, Paula

>

Anoniem op 23 augustus 2013 om 09:57

Dag Ineke, de video's zouden het wel moeten doen. Misschien kun je ze proberen te bekijken via ons http://www.zie.nl/tuinieren" target="_blank" rel="nofollow">kanaal op Zie.nl of via ons http://www.youtube.com/user/tuinieren" target="_blank" rel="nofollow">Youtube kanaal. Je kunt het het ook eens op een andere computer proberen. Ik hoop dat het lukt, indien je nog steeds problemen ondervind hoor ik het graag.

>

Anoniem op 23 augustus 2013 om 09:16

Jammer dat al de video-tjes niet starten of geen geluid geven.

Shop suggesties

Inspiratie suggesties