WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Tuin bestraten

Zelf je tuin bestraten moet je zeker lukken met behulp van deze video’s. Kies en koop eerst jouw ideale tuintegels voor je begint, kijk daarvoor bij steensoorten.

Tuin bestraten

Wat heb je nodig?

Naast je materiaal heb je goede gereedschappen nodig voor de bestrating van je terras of oprit. Een checklist zodat je zeker weet dat je alles hebt: sierbestrating, knielappen, draadje en pennen, meetlint, steekschop, zandschep, rechte hark, aluminium rei, rubber hamer, zaag voor de stenen, trilplaat en gehoorbeschermers. Lees bij tegels vervoeren hoe je zorgt dat je tegels niet beschadigen.

Fundering leggen

Zorg ervoor dat je zandbed op hoogte ligt en dat de ondergrond of fundering verdicht is met Fundi King en Stabi King. Lees daar meer over bij fundering aanleggen.

Legverband kiezen

Bekijk de video’s over legverbanden en kies welk legverband je wilt toepassen. Nu kun je beginnen met bestraten.

Tuin bestraten

Vroeger hadden stenen allemaal een andere hoogte, wat het moeilijk maakte om bestrating recht te leggen. Tegenwoordig hebben alle beton- en natuurstenen dezelfde dikte, waardoor je tuin bestraten een stuk sneller en makkelijker gaat.

Leg de tegels nooit koud tegen elkaar aan, want daardoor kunnen ze beschadigen. Bovendien ziet een bestrating met strakke voegen er mooier uit. Om tussen alle tegels dezelfde afstand te krijgen, gebruik je afstandshouders. Deze zijn verkrijgbaar in een dikte van vijf en tien millimeter. Niet alleen maakt het je bestrating mooier, je tegels blijven ook op hun plek liggen als je er tijdens het bestraten overheen loopt.

Bestrating aantikken

Tik elke tegel met een rubber hamer met een paar tikken goed aan. Doe dit niet te vaak en niet op de hoeken van de tegel, anders gaat hij wiebelen.

Bestrating schoonhouden

Houd je werk schoon! Let er tijdens het bestraten goed op dat er geen cementresten op je bestrating terechtkomen. Houd daarom altijd een waterslang in de buurt en spuit de tegels regelmatig schoon. Lees ook eens tegels schoonmaken voor een aantal tips.

Voor meer informatie: Excluton.nl

Genoemde tegelsoorten in video’s: Excluton Rustic Slate.

nog meer: tuinieren