Tuin bestraten

Zelf je tuin bestraten moet je zeker lukken met behulp van deze video’s. Kies en koop eerst jouw ideale tuintegels voor je begint, kijk daarvoor bij steensoorten.


Tuin bestraten

Wat heb je nodig?

Naast je materiaal heb je goede gereedschappen nodig voor de bestrating van je terras of oprit. Een checklist zodat je zeker weet dat je alles hebt: sierbestrating, knielappen, draadje en pennen, meetlint, steekschop, zandschep, rechte hark, aluminium rei, rubber hamer, zaag voor de stenen, trilplaat en gehoorbeschermers. Lees bij tegels vervoeren hoe je zorgt dat je tegels niet beschadigen.

Fundering leggen

Zorg ervoor dat je zandbed op hoogte ligt en dat de ondergrond of fundering verdicht is met Fundi King en Stabi King. Lees daar meer over bij fundering aanleggen.

Legverband kiezen

Bekijk de video’s over legverbanden en kies welk legverband je wilt toepassen. Nu kun je beginnen met bestraten.

Tuin bestraten

Vroeger hadden stenen allemaal een andere hoogte, wat het moeilijk maakte om bestrating recht te leggen. Tegenwoordig hebben alle beton- en natuurstenen dezelfde dikte, waardoor je tuin bestraten een stuk sneller en makkelijker gaat.

Leg de tegels nooit koud tegen elkaar aan, want daardoor kunnen ze beschadigen. Bovendien ziet een bestrating met strakke voegen er mooier uit. Om tussen alle tegels dezelfde afstand te krijgen, gebruik je afstandshouders. Deze zijn verkrijgbaar in een dikte van vijf en tien millimeter. Niet alleen maakt het je bestrating mooier, je tegels blijven ook op hun plek liggen als je er tijdens het bestraten overheen loopt.

Bestrating aantikken

Tik elke tegel met een rubber hamer met een paar tikken goed aan. Doe dit niet te vaak en niet op de hoeken van de tegel, anders gaat hij wiebelen.

Bestrating schoonhouden

Houd je werk schoon! Let er tijdens het bestraten goed op dat er geen cementresten op je bestrating terechtkomen. Houd daarom altijd een waterslang in de buurt en spuit de tegels regelmatig schoon. Lees ook eens tegels schoonmaken voor een aantal tips.

Voor meer informatie: Excluton.nl

Genoemde tegelsoorten in video’s: Excluton Rustic Slate.

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Anoniem op 23 februari 2015 om 13:59

Bedankt voor de tips Marie, ik denk dat ik je advies maar aanneem en iemand ga inhuren.

>

Anoniem op 23 februari 2015 om 10:36

Beste Alex, als je de oprit wilt gebruiken voor de auto te parkeren, is het zeker belangrijk dat het zandbed dik genoeg is en stevig aangetrild. Een blokverband is inderdaad makkelijk, het wordt veel gebruikt als tijdelijke bestrating. Elleboogverband is zeker wel te doen. Zoek er een ‘bisschopsmuts’ steen bij, dit is een passtuk waarmee je het elleboogverband goed op kan zetten. Als beginner is een oprit wel meteen een meesterproef. Uitbesteden aan een prof en zelf beginnen met een voetpad is eigenlijk een beter advies. Succes! ~Marie.

>

Anoniem op 11 februari 2015 om 17:00

Bedankt voor dit artikel! Ik had alleen nog een vraag, ik wil zelf mijn oprit aanleggen en heb verder eigenlijk geen ervaring met straten, nu las ik in je artikel dat een blokverband het makkelijkst is, maar weer niet aan te raden is voor een oprit, terwijl een elleboogverband geschikt is voor een oprit maar moeilijker is. Is een elleboogverband erg moeilijk om te leggen voor een beginner of is het wel te doen? Ik zit nog zwaar te twijfelen of ik het zelf wil gaan doen of gewoon iemand vraag via Werkspot (https://www.werkspot.nl/bestrating)..

Wat zou jij aanraden?

Shop suggesties

Inspiratie suggesties