Rozen planten

Rozen in pot kunnen het hele jaar door geplant worden. In de wintertijd kun je ook rozen met kale wortels – goedkoper dan in pot – kopen en planten. Altijd geldt dat je alleen kunt planten als het niet vriest.

Rozen planten

Rozen planten

Meestal zit een roos in een pot. Rozen in pot, met een kluit, kunnen het hele jaar door geplant worden. In de wintermaanden kun je ook rozen planten zonder kluit, dus met kale wortels. De beste planttijd voor rozen met kale wortels is van oktober tot maart, zolang het niet vriest. Voor een mooi resultaat worden rozenstruiken vaak in groepjes geplant, bij voorkeur drie of vijf per vierkante meter.

Rozen in pot planten

Rozen houden van een ruim plantgat, wind door de takken, ruimte om te groeien, veel zon én goede grond. Zoek daarom een plek die aan al deze eisen voldoet. Plant je een (klim)roos dicht bij de muur, maak dan een extra ruim plantgat en vul dit met goede aarde en mest. Met de volgende stappen kun je op de juiste manier je rozen planten.

 1. Zoek een goede plek waar de rozen zon, wind door de takken, ruimte om te groeien én goede grond krijgen.
 2. Maak een flink plantgat van minimaal 50×50 centimeter groot.
 3. Verbeter de grond met een flinke hoeveelheid speciale rozengrond zoals DCM Rozen potgrond. Zo blijft de grond rond de wortels vers en behoudt het een actief bodemleven.
 4. Zet de roos in de grond. Zorg dat de kluit bij het planten zoveel mogelijk intact blijft.
 5. Geef de roos vooral de eerste tijd na het planten voldoende water.

Rozen met kale wortels

Plant rozen met kale wortels zo snel mogelijk na aanschaf. Met de volgende stappen kun je gemakkelijk deze rozen planten.

 1. Zet de rozen eerst een nacht in een emmer met lauw water.
 2. Zoek een goede plek waar de rozen zon, wind door de takken, ruimte om te groeien én goede grond krijgen.
 3. Maak een flink plantgat van minimaal 50×50 centimeter groot.
 4. Verbeter de grond met een flinke hoeveelheid speciale rozengrond zoals DCM Vivimus voor Rozen. Deze organische meststof kun je gebruiken bij het planten en bij het jaarlijks bemesten.
 5. Nu ga je de rozen planten. Spreid de wortels goed uit en plaats de struik op de juiste diepte. Hierbij moet het vorstgevoelige oculatiepunt (de verdikking waaruit de takken ontspringen) zo’n vier tot vijf centimeter onder de grond komen.
 6. Vul het plantgat met de verbeterde aarde, druk goed aan en geef ruim water.

Voeding

Omdat rozen zo ontzettend hard groeien, hebben ze veel voeding nodig. Geef de roos in het vroege voorjaar koemestkorrels of speciale rozenmest, dat maakt de roos weerbaar tegen ziekten en plagen. Je kunt hiervoor DCM Organische meststof voor Rozen gebruiken. Herhaal de mestgift in juni. Ook kun je wat rozengrond rond de plant aanbrengen. Op arme zandgrond zal meer voeding nodig zijn dan op een rijke kleigrond. Geef de rozen ook jaarlijks een bekalking met DMC Groen-Kalk. Deze oplosbare korrelkalk is rijk aan magnesium en verhoogt op een veilige manier de pH-waarde van de bodem.

Handige tips

 • Snoeien: pas eens in de vijf tot acht jaar gedurende de winter een verjongingssnoei toe, dat betekent de struik tot op zo’n 30 cm boven de grond terugsnoeien. Bij rozen snoeien lees je hier alles over.
 • Laat de uitgebloeide bloemen aan de struik zitten, om verzekerd te zijn van rozenbottels. Prachtig om te zien en vogels zijn er dol op.
 • Soms wordt de plant belaagd door zwarte luis. Wees er tijdig bij, anders raken struik en vruchten overdekt met een kleverige stof en een zwarte, roetachtige stof. Hoe deze beestjes te bestrijden lees je bij bladluis.
 • Ook rozengallen (geelrode sponsachtige balletjes) komen op botanische rozen voor. Knip de tak met de gal af en gooi hem weg (niet op de composthoop om verspreiding te voorkomen).

Voor meer informatie: DCM-info.nl

nog meer: Planten

Reacties:

Anoniem op 5 oktober 2012 om 12:29

ik wil een paar klimrozen tegen een muur aanzetten maar wat is de minimum afstand tussen de planten.Ik heb een muur van 10m l.

Anoniem op 7 november 2012 om 16:44

Beste G. Brugman, excuus voor de late reactie. Volgens rozenkwekerij de Wilde is de afstand tussen rozen 50 centimeter en 1 meter. Als je de cultivarnaam weet, kunnen we de exacte afstand opzoeken. Met vriendelijke groet, Clarissa (Tuinieren.nl)

Anoniem op 11 mei 2013 om 12:20

ik wil op de plaats waar rozen 20 jaar groeiden nu tuin azalias planten kan dat?

op 27 mei 2013 om 15:28

Rozen en azalea( rododendron) zijn geen familie van elkaar, ze besmetten elkaar niet. Meng wel voldoende turf door de grond, rododendron groeit graag zure grond. Rozen houden meer van kleigrond, je vertelt niet wat op welke grond te tuiniert.

Anoniem op 14 juli 2013 om 14:49

het planten van rozen (van pot in grond) gaat mij slecht af; telkens verwelkt de plant en sterft langzaam af (geel blad onder en de knoppen/bloemen gaan hangen; waar kan dat aan liggen? ik geef na planten elke dag water; wie geeft mij een tip? dank vast

op 18 juli 2013 om 09:57

Waarschijnlijk hebben de rozen een tekort aan stikstof. Meestal herken je dit aan de onderste bladeren die geel worden. De bovenste jonge bladeren zijn vaak nog wel goed doordat de roos wil blijven investeren in groei. Als dit het geval is, dien je snel naar het tuincentrum te hollen voor speciale rozenmest. De gele bladeren zullen niet meer herstellen maar de plant is nog wel te redden. Een eventuele ziekte zou ook nog reden kunnen zijn voor geel blad, maar dat kunnen wij zonder foto’s niet beoordelen. Blijf de roos goed water geven. Tijdens de groeiperiode is het gieten bijna niet bij te houden, zeker met dit hete weer. Succes ermee.

Anoniem op 22 augustus 2013 om 16:26

Ik wil verschillende rozen (geen klim-) in potten zonder bodem plaatsen, zodat de wortels kunnen doorgroeien in de volle grond. Dan hoef ik ze na een tijd geen water meer te geven, denk ik. Is dit haalbaar?

op 30 augustus 2013 om 16:51

Dat is een goed idee, rozen wortelen diep en gaan zelf op zoek naar water, zoek vooral naar potten die hoog en smal zijn, kijk eens in de Tuinierenwebshop.

Anoniem op 4 oktober 2013 om 15:23

wij hebben langs ons terras 2 stenen op elkaar staan met een gat erin wij willen daar bloemen inzetten ik zelf ben gek van rozen kan dat graag u advies

op 9 oktober 2013 om 17:43

Een roos wortelt diep, als de roos door kan wortelen in de ondergrond, en het gat groot genoeg is, kan het zeker. Plant de roos in rozengrond, zo geef je hem een goede start mee.

Anoniem op 21 december 2013 om 17:10

ik heb een plantenbak van 40 bij 80 cm hier wil ik een roos uit mijn tuin in zetten.kan ik nu het beste de hele bak vullen met rozen grond of kan ik dit mengen met universeel potgrond

op 8 januari 2014 om 13:57

Ik kan me voorstellen dat het een duur grapje wordt als je de hele pot met rozengrond moet vullen. Rozengrond is de ideale voedingsbodem voor rozen omdat het turf, klei, kalk en voedingsstoffen bevat. Universele aarde is prima aarde waar alle planten in gedijen, maar is minder ideaal dan rozengrond. Wat je kunt doen, is de 10-20 centimeter rondom de wortelkluit van de roos te vullen met rozengrond en de rest aan te vullen met Universele potgrond. Breng met name onder de kluit een dikke laag rozengrond aan, want hier profiteren de wortels het meeste en het langst van. De meeste soorten rozengrond bevatten al voor 6 maanden voedingsstoffen, daarna kun je bijmesten met speciale rozenmest.

Anoniem op 4 juni 2015 om 11:49

Dag,

Bij het planten van een klimroos uit pot, ca 1m hoog met 5 gesteltakken, heb ik per ongeluk zo’n beetje alle wortels afgebroken. Moet ik hem nu ook snoeien in de hoop dat hij het overleefd?
Bij voorbaat dank voor uw reactie.
Mvg Mare

Anoniem op 21 juni 2015 om 15:16

Voor het eerst heb ik zelf rozen gestekt. Één stekje heeft het gehaald, staat in een pot en heeft zelfs een bloemknop.
Kan ik dit nieuwe plantje beter in de pot houden of in de volle grond zetten? Hoe diep mag ik het stekje planten? Misschien verder nog tips om er een gezonde stevige plant van te krijgen?
Hartelijk dank vast