Lavendel snoeien

De gekleurde bloemen van de geurende lavendel zijn in veel Nederlandse tuinen te vinden. Natuurlijk moet je ze wel goed onderhouden en op het juiste moment je lavendel snoeien.

Tip: wist je dat we in onze shop ook snoeigereedschap verkopen?

lavendel snoeien

Soorten lavendel

Er bestaan heel veel soorten lavendel. Er zijn er ongeveer 25 soorten en met de kruisingen erbij zijn het er maar liefst 150. De meest voorkomende in de tuin is de Lavandula angustifolia en als tweede komt de kuiflavendel (Lavandula stoechas). In de plantenindex vind je meer informatie over de soorten lavendel.

Naast lavendel kun je nog veel meer heerlijke kruiden kweken. Kijk daarom eens bij kruidensoorten.

Lavendel snoeien

Het onderhoud van de lavendel bestaat vooral uit snoeien. Dat kan met behulp van deze video bijna niet mis gaan.

Eerste jaar

Het is belangrijk om de lavendel op de juiste momenten te snoeien (lees meer bij wanneer snoeien?). Begin met snoeien als de planten nog jong zijn. Snoei de lavendel het eerste jaar dan ook minimaal een of twee keer.

De hoofdsnoei

Zodra de strengste vorst voorbij is, eind maart/begin april, kan de hoofdsnoei plaatsvinden. Daarbij neem je met een heggenschaar ongeveer een derde van de plant terug, tot ongeveer tien tot vijftien centimeter boven de grond. Zorg altijd dat er nog wat blad aan de takken blijft zitten, want anders loopt de plant niet meer uit.

Bloemen toppen

In het voorjaar als de lavendel gaat bloeien is het verstandig de plant een paar keer te toppen. Bij jonge planten kan je dit ongeveer drie keer doen. Ze bloeien dan wel wat later, maar worden ook veel ouder. Door geregeld de nieuw gevormde topjes te verwijderen met een snoeischaar wordt de plant mooi vol en bossig. Je stimuleert hiermee namelijk de vorming van nieuwe scheuten (uitlopers) onder in de plant. Als je dit niet doet blijft hij van binnen vochtig en sterven er juist scheutjes af. Daardoor wordt de plant kaal van binnen en is snoeien zelfs niet meer mogelijk.

Vormsnoei

Ook in het najaar moet de lavendel gesnoeid worden, dit word de vormsnoei genoemd. Je snoeit daarbij de uitgelopen bloemen eraf met een heggenschaar, zorg dat je de plant nooit lager snoeit dan waar nog scheuten zitten. Daarmee stimuleer je de vorming van nieuwe scheuten en voorkom je dat de plant lelijk wordt en uit elkaar gaat vallen.

Naast snoeien komt er nog meer kijken bij het kweken van kruiden. Lees daar meer over bij kruiden kweken.

Direct online snoeigereedschap bestellen? Ga naar onze shop voor de collectie snoeigereedschap. Hier hebben we een paar suggesties voor je op een rijtje:

Snoeigereedschap uit de video: Metallo snoeischaar K-0050 en Metallo Haagschaar K-2700

Bron: fotografie Eric van Lokven

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Anoniem op 7 juli 2016 om 12:23

Hallo, lavendel staat nu in bloei. Heeft het nu nog zin de bloemen eruit te knippen tbv nieuwe scheuten en komen er dan deze zomer nog nieuwe bloemen aan de planten?

>

Anoniem op 13 juli 2016 om 14:50

Hoi Jibi, ik moet je teleurstellen, de echte lavendel bloeit slechts éénmaal per jaar. Afknippen van de bloemen heeft geen zin. Geniet van de bloemen, knip ze af als ze uitgebloeid zijn en laat ze drogen. Kuiflavendel blijft wel doorbloeien als je de uitgebloeide bloemen steeds wegknipt. ~Marie

>

Anoniem op 12 november 2015 om 08:44

Hoi Edith, het is nog steeds zacht weer. Knip de uitgebloeide bloemen nu weg met een beetje blad. Dus niet meer dan de bloemsteel en 2cm blad. In het voorjaar, in maart/april knip je hem in vorm. Dan mag je iets dieper knippen. ~Marie

>

Anoniem op 11 november 2015 om 08:32

Ik heb dit voorjaar lavendel gepoot. Ze hebben prachtig maar laat gebloeid . Kan ik nu het nog zacht weer is nog snoeien? En hoeveel mag ik er dan af halen? Geldt dit voor alle soorten lavendel?

>

Anoniem op 21 september 2015 om 09:13

Beste Gerlinde, jonge lavendelplanten bloeien niet meteen de eerst zomer. Door ze te toppen in augustus, maken ze nog zijtakken, in plaats van in de hoogte door te schieten. De bloemknoppen maken ze pas in het voorjaar aan, in mei/juni. Daarom snoei je lavendel in het voorjaar, maart/april, uiterlijk begin mei. ~Marie

>

Anoniem op 15 september 2015 om 21:28

Hallo,

Ik las dat Clarissa op 27 mei 2013 antwoordde:"Klopt, snoei niet meer na eind mei, dan knip je de bloem eruit. " maar in een reactie op 5 aug. 2014 lees ik van Marie (als antwoord op de vraag of toppen ook in de zomer mag): "Hoi René, het is nu tijd om de uitgebloeide bloemen uit de lavendel te knippen. Als ze nog niet gebloeid hebben, kun je ze nu toppen voor een stevige, goed vertakte plant."
Mijn vraag: Als ze nog niet gebloeid hebben in augustus dan zitten de knoppen er toch wel in en knip je die er toch uit wat toch juist niet de bedoeling is? En dat komt ook overeen met het vorige antwoord om niet na mei te snoeien.

Bedankt voor de reactie
Gerlinde

>

Anoniem op 6 augustus 2015 om 12:09

Dag,
Mijn lavendel heb ik in maart zeer jong aangeplant en ze staan nu volop in bloei. Daarbij zitten ze vol nieuwe knoppen. Echter heb ik niet getopt in het voorjaar. Is het handig om takjes waar geen bloemen in zitten te verkorten? En aan de bloemstengels die straks uitgebloeid zijn zitten de nieuwe knoppen, moet ik ze voor een herbloei daarboven afknippen of radicaal alles meenemen?
Hoor het graag!

Vriendelijke groet
Mare

>

Anoniem op 17 juli 2015 om 09:16

Beste Wendy. Nieuwe aanplanten doen in de zomer is niet zo handig; het is warm en zeker in de zon verdampt de plant veel vocht vanuit de bladeren. Voordat een nieuwe plant echt is aangeslagen, moet hij constant van water voorzien worden. Vergelijk het maar met de lavendel in de potjes van het tuincentrum; zet je deze bij droge dagen in je tuin dan hangt hij aan het einde van de dag gegarandeerd slap. Bij nieuwe aanplant is dat niet veel anders, de wortels zijn namelijk nog niet geworteld in de grond. Geef daarom dagelijks water, als het nodig is zelfs twee keer. In jouw geval kun je de planten misschien het beste uit de grond halen en dompelen in een emmer water tot hij is ‘uitgebubbeld’. Plant ze hierna opnieuw aan en dek de aarde eventueel af met een mulchlaag, zodat het vocht beter in de grond blijft. Succes!

>

Anoniem op 11 juli 2015 om 07:40

Ik heb 3 dagen geleden 12 lavendelplantjes met bloemetjes geplant alleen nu zijn de bloemetjes erg droog en lijkt wel dood te gaan

>

Anoniem op 4 juni 2015 om 11:46

Hoi Annie. De plant is niet dood, anders komt er niet veel blad aan de plant! Het is ook vrij normaal dat hij nu nog niet bloeit want dat duurt nog één à twee maanden. Bekijk de plant maar eens van dichtbij; misschien zie je wel al piepkleine knopjes verschijnen? Zo niet, heb je hem pas nog gesnoeid? Dan is de kans groot dat je de knoppen eruit hebt geknipt. Maar geen nood, die komen vanzelf weer terug.

>

Anoniem op 4 juni 2015 om 10:54

Dank voor de nuttige tips. Gelden de maanden (maart/april) ook voor Duitsland (bij Frankfurt) waar het wat kouder is (maar ook warmer in zomer)? Ik heb ong. november een aantal lavathera en lavendel geplant. De winterkou duurde dit jaar zo lang dat er een hele tijd niets gebeurde, nu - juni - is ineens de groeispurt begonnen. Maar dan dus niet meer snoeien, maar bij lavathera wel bloemen toppen begrijp ik?

Alvast dank,
Linda

Shop suggesties

Inspiratie suggesties