Lavendel snoeien

De gekleurde bloemen van de geurende lavendel zijn in veel Nederlandse tuinen te vinden. Natuurlijk moet je ze wel goed onderhouden en op het juiste moment je lavendel snoeien.

Tip: wist je dat we in onze shop ook snoeigereedschap verkopen?
lavendel snoeien

Soorten lavendel

Er bestaan heel veel soorten lavendel. Er zijn er ongeveer 25 soorten en met de kruisingen erbij zijn het er maar liefst 150. De meest voorkomende in de tuin is de Lavandula angustifolia en als tweede komt de kuiflavendel (Lavandula stoechas). In de plantenindex vind je meer informatie over de soorten lavendel.

Naast lavendel kun je nog veel meer heerlijke kruiden kweken. Kijk daarom eens bij kruidensoorten.

Lavendel snoeien

Het onderhoud van de lavendel bestaat vooral uit snoeien. Dat kan met behulp van deze video bijna niet mis gaan.

Eerste jaar

Het is belangrijk om de lavendel op de juiste momenten te snoeien (lees meer bij wanneer snoeien?). Begin met snoeien als de planten nog jong zijn. Snoei de lavendel het eerste jaar dan ook minimaal een of twee keer.

De hoofdsnoei

Zodra de strengste vorst voorbij is, eind maart/begin april, kan de hoofdsnoei plaatsvinden. Daarbij neem je met een heggenschaar ongeveer een derde van de plant terug, tot ongeveer tien tot vijftien centimeter boven de grond. Zorg altijd dat er nog wat blad aan de takken blijft zitten, want anders loopt de plant niet meer uit.

Bloemen toppen

In het voorjaar als de lavendel gaat bloeien is het verstandig de plant een paar keer te toppen. Bij jonge planten kan je dit ongeveer drie keer doen. Ze bloeien dan wel wat later, maar worden ook veel ouder. Door geregeld de nieuw gevormde topjes te verwijderen met een snoeischaar wordt de plant mooi vol en bossig. Je stimuleert hiermee namelijk de vorming van nieuwe scheuten (uitlopers) onder in de plant. Als je dit niet doet blijft hij van binnen vochtig en sterven er juist scheutjes af. Daardoor wordt de plant kaal van binnen en is snoeien zelfs niet meer mogelijk.

Vormsnoei

Ook in het najaar moet de lavendel gesnoeid worden, dit word de vormsnoei genoemd. Je snoeit daarbij de uitgelopen bloemen eraf met een heggenschaar, zorg dat je de plant nooit lager snoeit dan waar nog scheuten zitten. Daarmee stimuleer je de vorming van nieuwe scheuten en voorkom je dat de plant lelijk wordt en uit elkaar gaat vallen.

Naast snoeien komt er nog meer kijken bij het kweken van kruiden. Lees daar meer over bij kruiden kweken.

Direct online snoeigereedschap bestellen? Ga naar onze shop voor de collectie snoeigereedschap. Hier hebben we een paar suggesties voor je op een rijtje:

Snoeigereedschap uit de video: Metallo snoeischaar K-0050 en Metallo Haagschaar K-2700

Bron: fotografie Eric van Lokven

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 31 oktober 2012 om 13:20

kan ik de sedum telephium matrona nu al snoeien omdat er reeds nieuwe scheuten aankomen???

Anoniem op 31 oktober 2012 om 14:00

Beste Barend, deze plant hoef je in principe niet te snoeien. Kom in ieder geval niet aan de jonge scheuten. Als je de oude stengels weg wilt halen, kan dat wel alvast, maar je kunt het beter in het voorjaar doen. Dan kun je nu nog even van de mooie bloemschermen genieten en de vogels ook: die eten de zaden! In het voorjaar kun je dan de door vorst afgestorven plantendelen verwijderen. Meer over de Sedum telephium vind je in de plantenindex. Met vriendelijke groet, Clarissa (Tuinieren.nl)

Anoniem op 2 november 2012 om 12:05

bedankt voor de uitleg,inderdaad zitten de vogels erin en eronder te zoeken

Anoniem op 29 november 2012 om 11:50

kun je ook lavendel stekken ? en wanneer ? bij voorbaat dank

Anoniem op 21 maart 2013 om 12:27

ik heb een border van lavendel[ weet niet meer welke] al 6 jaar. deze snoei ik in maart tot een paar cm boven de grond, elk jaar denk ik dat ik het te ver heb gedaan, maar het komt elk jaar vol weer op en bloeit ook nog.
Het word steeds breder, dus scheuten komen er ook.
Waar komt dit dan door?
Als ik hierboven lees had het allang dood moeten zijn.

op 25 maart 2013 om 17:03

Als je zo diep snoeit, neem je ook delen van de verhoute takken weg. Als je dat doet lopen ze nooit meer uit. Misschien, omdat je al zo vroeg begonnen bent met diep snoeien, is er weinig verhout te vinden Of je hebt gewoon geluk gehad!

op 29 maart 2013 om 11:04

Dag Walter, in juni, juli en augustus kun je een zomerstek nemen van lavendel. Lees meer bij heesters stekken.

Anoniem op 11 april 2013 om 10:18

Moet lavendel ook bemest worden en zo ja, waarmee?

op 11 april 2013 om 10:39

Dag Jan, een lavendel moet je niet bemesten. Wel is het goed om jaarlijks wat kalk bij je lavendel te strooien.

Anoniem op 14 mei 2013 om 13:14

Is het nodig om dit voorjaar geplante lavendel ook al te toppen?

op 27 mei 2013 om 15:25

Klopt, snoei niet meer na eind mei, dan knip je de bloem eruit. We hebben je vraag beantwoord tijdens on spreekuur op Facebook.

Anoniem op 7 augustus 2013 om 11:30

Ik heb net een huis gekocht. Voor in de tuin heb ik een border met lavendel. Ik weet niet welke, maar de vorige eigenaar heeft hier niks aan gedaan. En ik vind de lavendel erg uitgelopen en niet mooi compact. Wat kan ik nu het beste doen, om het lavendel wel zo mooi compact te krijgen?

Anoniem op 13 september 2013 om 14:48

Moet ik bij de tweede “vormsnoei” alleen maar de uitgebloeide bloemstengels snoeien of ook de toppen?? Ik begrijp het niet goed.

Anoniem op 16 september 2013 om 13:39

ik heb mijnlavendel al drie jaar niet gesnoeid maar ze worden te groot kan ik ze nu ook nog trug snoeien tot een centimeter of 10/15

op 19 september 2013 om 12:16

Een plant die 3 jaar niet gesnoeid is, is meestal erg verhout en kan je niet meer zo kort terugsnoeien. Begin met jonge planten en snoei ze regelmatig.

op 19 september 2013 om 12:19

Hoi Marianne, je snapt het helemaal: snoei de uitgebloeide bloemstengels terug, met ca 2 cm van de jonge toppen. Zo blijft de lavendel in vorm. Marie

op 19 september 2013 om 12:25

Leuke erfenis. Je kunt ze nu (september) nog snoeien, maar niet te diep. Snoei alleen de oude bloemstengels met ca. 2 cm blad. In het voorjaar knip je ze dieper terug, en dan maar wachten hoe ze gaan bloeien!

Anoniem op 20 oktober 2013 om 14:02

iik wil een border van lavendel aanleggen maar weet geen soorten enplant afstanden

op 25 oktober 2013 om 10:54

Hoi JJ Bongers, de plantafstand is afhankelijk van de grootte van de plant waarmee je begint. Reken op ca. 4 planten per strekkende meter. Van grotere planten zet je er 3. Op één vierkante meter zet je er 7. De soorten vind je in de plantenindex. Succes!

Anoniem op 11 november 2013 om 09:47

In onze tuin heb ik in het voorjaar lavendel geplant. Deze bloeit nog! Vannacht hadden we nachtvorst. Kan of moet ik nog snoeien? De planten zijn best hoog geworden.

op 14 november 2013 om 16:20

Bijzonder hè, dat hij nog bloeit. Het kan soms raar lopen in november. Je kunt bij de lavendel overdag (als het niet vriest) gewoon vormsnoei toepassen, zoals Jurgen in het filmpje ook uitlegt.

Anoniem op 7 april 2014 om 12:49

vorig jaar n border van lavendel geplant; heeft 2x gebloeid. In november terug gesnoeid tot 15 cm. Nu is de winter zacht geweest en lopen de planten weer flink uit. Dien ik nu, in het voorjaar, nog een keer terug te snoeien?

op 9 april 2014 om 14:13

Beste Anjo,

Het doet even pijn he, die frisse, groene scheuten weer wegnemen. Maar je kunt lavendel het beste nog eens snoeien in het voorjaar zodat de plant een compacte groeiwijze houdt.

Hartelijke groet,

Kristel Engelen

Anoniem op 28 juli 2014 om 21:05

Het is mij niet helemaal duidelijk of het toppen van de lavendel in de zomer ook mag. Is dat zo?

op 5 augustus 2014 om 14:16

Hoi René, het is nu tijd om de uitgebloeide bloemen uit de lavendel te knippen. Als ze nog niet gebloeid hebben, kun je ze nu toppen voor een stevige, goed vertakte plant.

Anoniem op 15 augustus 2014 om 13:40

hey rene ;ik heb van die vlinderlavendel ,ik heb de vraag;;;mot ik doe afknippen na de bloei of waneer het best grt fanny!….

Anoniem op 7 januari 2015 om 15:27

ik heb vorig jaar zomer lavendel plantjes gezet maar ze groeien wel maar er is tot nu toe nog geen bloemetjes in geweest komt dat nog of wat kan ik erverder nog aan doen heeft u een tip voor mijn mvgr grada

Anoniem op 21 januari 2015 om 08:58

Beste Grada, als het jonge planten zijn, gaan ze eerst groeien. Snoei in maart de bovenste toppen weg, ongeveen 2 cm rondom snoei ze rond, als een bolletje.Je zult zien dat ze hierna in de zomer gaan bloeien. Stan ze wel goed in de zon?

Anoniem op 8 maart 2015 om 11:48

Vorig jaar heb ik (te) laat in het voorjaar de lavendel gesnoeid. In de zomer is hij wel uitgelopen maar had geen mooie rechte bladvorm, een beetje kronkelig. Wel bloei. In het najaar heb ik de struiken gesnoeid zoals beschreven. Maar door de vochtige winter zijn de binnenkanten van de struikjes erg donker en dor. De buitenkant is wel groen en zal ook wel weer gaan uitlopen. Als ik ze terugsnoei tot 10-15 cm boven de grond, ben ik bang dat er alleen dorre takken over blijven. Hoe kan ik nu het beste te werk gaan?

Anoniem op 12 maart 2015 om 12:57

Goedemiddag,

Als afscheiding tuin/stoep had ik rij lavendel geplant. Na jaren, wat nu blinkt, verkeerd snoeien was deze helemaal verhout. Afgelooen zaterdag heb ik de planten eruit gehaald. Maar eigenlijk heb ik geen idee vanaf welke temepartuur ik nieuwe plantjes kan planten.

anneleenpeeters op 12 maart 2015 om 13:55

Hoi, jammer genoeg worden houtige kruiden zoals lavendel, rozemarijn en tijm in Nederland nooit van die geweldig mooi, compacte struikje zoals in Zuid-Europa. Door onze koude winters verhouten de struikjes onderin, daarom is het juist van belang om in het voorjaar goed te blijven snoeien. Sla deze snoeibeurt dan ook niet over, de lavendel loopt vanzelf weer uit.

Anoniem op 12 maart 2015 om 15:58

Hallo, Begin april ga ik onze voortuin volplanten met lavendel in 8 rijen van 5 of 6 meter. Het is de bedoeling dat het er dan ongeveer uit komt te zien als een lavendelveldje zoals foto’s in Frankrijk.. Wanneer moet ik dan beginnen met de topjes weg te snoeien voor het mooiste resultaat? En kan dat ook met een haagschaar een soort vormsnoei? Of moet dat met een snoeischaar? Groet, Kirsten

anneleenpeeters op 19 maart 2015 om 10:57

Hoi, goed plan, met gelijke verse planten opnieuw beginnen. Meestal zijn er vanaf eind maart/ begin april weer sterke, gezonde lavendelplanten te koop. Als het echt lenteweer is, zijn ze weer te koop bij tuincentra. Koop ze wel op de buitenafdeling, niet als ze in een verwarmde kas zijn gekweekt. Dan is de overgang naar buiten te groot en slaan ze niet zo goed aan. ~Marie

anneleenpeeters op 19 maart 2015 om 12:22

Hoi Kirsten, als je lavendel koopt die al netjes in een bolvorm gekweekt is, hoef je voorlopig niets te doen. Geniet van de groei en de bloei. Knip na de bloei de bloemen weg en maak er weer bolletjes van. Dat kan met een heggenschaar, dan moet je al het snoeisel oprapen. Het kan ook met een snoeischaar, waarbij je met je andere hand de takjes vast houdt. Dan kun je er meteen bosjes van maken, om op zijn kop te drogen. Plant ze wel ruim uit elkaar, 2 of 3 planten per meter (afhankelijk van de grootte van de planten). ~Marie

Anoniem op 17 april 2015 om 14:34

hallo wat een mooi artikel over lavendel snoeien
wil je even een kijkje nemen naar mijn blog over bloemen & planten http://www.allesoortenbloemen.nl/

als je link wilt ruilen met ons kun je naar de pagina onze vrienden gaan

ik voeg aleen maar uniek content toe die ik zelf scrijf op deze site en jullie website lijkt mij ook een mooie unieke content is

Anoniem op 18 april 2015 om 07:13

Vorig jaar hebben we lavendelplanten gekocht in de winkel en in onze tuin gezet. Ik heb ze echter pas ik maart gesnoeid (15cm). Nu komen er al terug groene blaadjes aan maar de stengels zijn allemaal hout, komt dat nog goed/mooi? Ik heb ook reeds al Het dode hout verwijderd en giet ze elke dag. Groetjes

Anoniem op 22 april 2015 om 18:51

Ik zie al weken geen leven in mijn lavendel. Ik denk dat ik wellicht te vroeg (maart) en te rigoureus heb gesnoeid, ik heb alles tot ongeveer 20-30 cm hoog teruggesnoeid, maar heb alleen nog droge takjes, geen oude blaadjes meer. In tuinen in de buurt zie ik al nieuwe uitlopers. Is er nog hoop of moet ik de boel vervangen?

anneleenpeeters op 24 april 2015 om 10:40

Hoi Amelie. De groene blaadjes zijn een goed teken; je lavendelpant begint weer uit te lopen dus je hebt het goed gedaan. In maart is het inderdaad ook tijd voor de hoofdsnoei van lavendel. Dit betekent dat je de plant op ongeveer een derde terugknipt. Het is wel belangrijk dat je alleen het groen wegknipt en een stukje wegblijft van het hout. De houten stengels lopen namelijk niet of moeilijk weer uit. Het verhouten van de plant onderin kun je helaas niet voorkomen. Ik weet het, de lavendelstruikjes in Zuid-Frankrijk zien er na járen nog veel mooier uit dan hier, maar helaas hebben ze hier te kampen met strenge winters. De planten na een aantal jaar vervangen is daarom vaak wat mensen hier doen.

anneleenpeeters op 1 mei 2015 om 09:01

Heb je in het dode hout geknipt? Als je lavendel snoeit is het belangrijk dat je altijd een beetje groen laat zitten zodat je een klein stukje boven het hout blijft. De verhouten takken lopen niet gemakkelijk meer uit namelijk, maar dat had je al ontdekt. Maar niet gemakkelijk wil niet zeggen niet; het kan dat het gewoon even wat meer tijd kost en die moet je de planten gunnen. Zonde om ze nu al te vervangen, dat kan altijd nog. Ik duim met je mee voor verse scheutjes!

Anoniem op 1 mei 2015 om 18:49

hoi,
ik heb al jaren lavendel in mijn voortuin, nooit gesnoeid.
Kan ik dit nu alsnog doen, of is het nu te laat en moet ik wachten tot najaar?
dank carolien

anneleenpeeters op 7 mei 2015 om 08:15

Beste Carolien. Om een lavendel mooi te houden, moet je hem elk voorjaar goed snoeien; deze struik heeft in ons land namelijk de gewoonte om onderin te verhouten. Door goed te snoeien kun je de plant zo jong en fris mogelijk houden. Snoei de lavendel nu nog, maar wacht er zeker geen twee weken meer mee anders knip je alle bloemen eruit!

Anoniem op 28 mei 2015 om 13:37

Ik heb een lavendel plant staan in de grond. Helaas komen er geen bloemen meer aan. Hij gaat niet dood maar er staat veel blad. ik ben dan bang dat hij dood is en dat er geen bloemen meer komen helaas 🙁 wat moet ik doen.

Anoniem op 4 juni 2015 om 10:54

Dank voor de nuttige tips. Gelden de maanden (maart/april) ook voor Duitsland (bij Frankfurt) waar het wat kouder is (maar ook warmer in zomer)? Ik heb ong. november een aantal lavathera en lavendel geplant. De winterkou duurde dit jaar zo lang dat er een hele tijd niets gebeurde, nu – juni – is ineens de groeispurt begonnen. Maar dan dus niet meer snoeien, maar bij lavathera wel bloemen toppen begrijp ik?

Alvast dank,
Linda

anneleenpeeters op 4 juni 2015 om 11:46

Hoi Annie. De plant is niet dood, anders komt er niet veel blad aan de plant! Het is ook vrij normaal dat hij nu nog niet bloeit want dat duurt nog één à twee maanden. Bekijk de plant maar eens van dichtbij; misschien zie je wel al piepkleine knopjes verschijnen? Zo niet, heb je hem pas nog gesnoeid? Dan is de kans groot dat je de knoppen eruit hebt geknipt. Maar geen nood, die komen vanzelf weer terug.

Anoniem op 11 juli 2015 om 07:40

Ik heb 3 dagen geleden 12 lavendelplantjes met bloemetjes geplant alleen nu zijn de bloemetjes erg droog en lijkt wel dood te gaan

anneleenpeeters op 17 juli 2015 om 09:16

Beste Wendy. Nieuwe aanplanten doen in de zomer is niet zo handig; het is warm en zeker in de zon verdampt de plant veel vocht vanuit de bladeren. Voordat een nieuwe plant echt is aangeslagen, moet hij constant van water voorzien worden. Vergelijk het maar met de lavendel in de potjes van het tuincentrum; zet je deze bij droge dagen in je tuin dan hangt hij aan het einde van de dag gegarandeerd slap. Bij nieuwe aanplant is dat niet veel anders, de wortels zijn namelijk nog niet geworteld in de grond. Geef daarom dagelijks water, als het nodig is zelfs twee keer. In jouw geval kun je de planten misschien het beste uit de grond halen en dompelen in een emmer water tot hij is ‘uitgebubbeld’. Plant ze hierna opnieuw aan en dek de aarde eventueel af met een mulchlaag, zodat het vocht beter in de grond blijft. Succes!

Anoniem op 6 augustus 2015 om 12:09

Dag,
Mijn lavendel heb ik in maart zeer jong aangeplant en ze staan nu volop in bloei. Daarbij zitten ze vol nieuwe knoppen. Echter heb ik niet getopt in het voorjaar. Is het handig om takjes waar geen bloemen in zitten te verkorten? En aan de bloemstengels die straks uitgebloeid zijn zitten de nieuwe knoppen, moet ik ze voor een herbloei daarboven afknippen of radicaal alles meenemen?
Hoor het graag!

Vriendelijke groet
Mare

Anoniem op 15 september 2015 om 21:28

Hallo,

Ik las dat Clarissa op 27 mei 2013 antwoordde:”Klopt, snoei niet meer na eind mei, dan knip je de bloem eruit. ” maar in een reactie op 5 aug. 2014 lees ik van Marie (als antwoord op de vraag of toppen ook in de zomer mag): “Hoi René, het is nu tijd om de uitgebloeide bloemen uit de lavendel te knippen. Als ze nog niet gebloeid hebben, kun je ze nu toppen voor een stevige, goed vertakte plant.”
Mijn vraag: Als ze nog niet gebloeid hebben in augustus dan zitten de knoppen er toch wel in en knip je die er toch uit wat toch juist niet de bedoeling is? En dat komt ook overeen met het vorige antwoord om niet na mei te snoeien.

Bedankt voor de reactie
Gerlinde

anneleenpeeters op 21 september 2015 om 09:13

Beste Gerlinde, jonge lavendelplanten bloeien niet meteen de eerst zomer. Door ze te toppen in augustus, maken ze nog zijtakken, in plaats van in de hoogte door te schieten. De bloemknoppen maken ze pas in het voorjaar aan, in mei/juni. Daarom snoei je lavendel in het voorjaar, maart/april, uiterlijk begin mei. ~Marie

Anoniem op 11 november 2015 om 08:32

Ik heb dit voorjaar lavendel gepoot. Ze hebben prachtig maar laat gebloeid . Kan ik nu het nog zacht weer is nog snoeien? En hoeveel mag ik er dan af halen? Geldt dit voor alle soorten lavendel?

anneleenpeeters op 12 november 2015 om 08:44

Hoi Edith, het is nog steeds zacht weer. Knip de uitgebloeide bloemen nu weg met een beetje blad. Dus niet meer dan de bloemsteel en 2cm blad. In het voorjaar, in maart/april knip je hem in vorm. Dan mag je iets dieper knippen. ~Marie

Anoniem op 7 juli 2016 om 12:23

Hallo, lavendel staat nu in bloei. Heeft het nu nog zin de bloemen eruit te knippen tbv nieuwe scheuten en komen er dan deze zomer nog nieuwe bloemen aan de planten?

Hoi Jibi, ik moet je teleurstellen, de echte lavendel bloeit slechts éénmaal per jaar. Afknippen van de bloemen heeft geen zin. Geniet van de bloemen, knip ze af als ze uitgebloeid zijn en laat ze drogen. Kuiflavendel blijft wel doorbloeien als je de uitgebloeide bloemen steeds wegknipt. ~Marie