WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Wanneer en hoe kun je een hortensia snoeien?

De hortensia is een prachtige bloeier die perfect is als borderplant, oeverplant of haag. Deze plant met de mooie kleurige bloemen is erg makkelijk in onderhoud, maar met het snoeien van de hortensia kun je de vorm en de grootte van de plant bepalen. Daarnaast kun je met hortensia snoeien de bloei bevorderen. Bekijk onze stappenplannen voor het snoeien van verschillende soorten hortensia’s. Tip: in onze shop vind je een uitgebreide selectie snoeischaren

vtwonen hortensia snoeien

Sterk én mooi: hortensia’s

De hortensia is een struik met heel veel pluspunten. Hij is erg sterk en helemaal niet ziektegevoelig. Het is een lange bloeier, want de hortensia kan maar liefst een half jaar aan één stuk door bloeien. Daarnaast is hij zeer makkelijk in onderhoud. Eigenlijk is zorgen voor voldoende water het belangrijkste bij deze plant, bijvoorbeeld met een leuke vintage gieter. Lees er meer over bij hortensia verzorging.

Verschillende soorten hortensia’s, verschillende manieren van snoeien

Voor het snoeien is het van belang om te weten welke hortensia’s er in de tuin groeien. Er zijn namelijk hortensia’s die bloeien op oude knoppen, op overjarig hout en die moeten op een andere manier gesnoeid worden dan de hortensia’s die bloeien op nieuwe knoppen. Bekijk alle verschillende soorten hortensia’s in het artikel hortensia soorten.

Wanneer kun je een hortensia snoeien, die bloeit op meerjarig hout?

De boerenhortensia (Hydrangea macrophylla), eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia), Hydrangea aspera en Hydrangea involucrata zijn bloeiers op oude knoppen, ook wel overjarig hout genoemd. Echt snoeien is bij deze soorten niet echt nodig. Deze soorten bloeien op de knoppen die het jaar ervoor zijn aangelegd en hierbij moeten vanaf het voorjaar tot in het najaar de uitgebloeide bloemen weggeknipt worden om nieuwe bloei te bevorderen. Als je een andere vorm van de hortensia wil, dan kun je deze snoeien net boven de knoppen zodat er nog een periode bloei zal volgen. Het snoeien doe je dan in het voorjaar bijvoorbeeld in de maanden februari, maart of april. 

Samenvatting van hortensia snoeien die bloeien op overjarig hout

  • Knip na de bloei, voor de winter en dus in het najaar, de uitgebloeide bloemen weg. Of knip de uitgebloeide bloemen weg na de winter, maar voor 1 maart, vlak boven de bovenste paar dikke gen gezonde knoppen. 
  • De struiken niet in het voorjaar snoeien, omdat ze dan nauwelijks zullen gaan bloeien. Wel kun je in het voorjaar een aantal oude takken tot aan de grond afknippen, zodat de struik zich kan verjongen. Kies dan voor de twijgen die het meest overhangen of de hoogste twijgen.
  • Wil je je hortensia toch rigoureus verkleinen dan kun je bijvoorbeeld het ene jaar de ene helft van de takken afknippen en het andere jaar de andere helft. Op de gesnoeide stelen zullen dat jaar geen bloemen komen.
  • Bescherm deze soorten bij late nachtvorst extra tegen de kou, zodat de bloemknoppen niet zullen bevriezen.

In welke periode is snoeien nodig voor de hortensia die bloeit op nieuwe knoppen

Bij de Hydrangea arborescens en pluimhortensia (Hydrangea paniculata) is er een andere manier van snoeien nodig. Deze hortensia soorten bloeien op de takken die in het voorjaar gevormd worden, eenjarig hout dus, en bloeien dus ook door na het snoeien. Hortensia ‘Forever&Ever’ is de enige Hydrangea macrophylla die ook op deze wijze gesnoeid kan worden. Je kunt deze hortensia’s in het vroege voorjaar snoeien tot zo’n 10 tot 15 centimeter boven de grond voor een compacte plant. Snoeien kan dus soms al vanaf januari, maar zeker in de maanden februari, maart en april. Wil je een grote hortensia, dan is alleen het wegknippen van uitgebloeide bloemen voldoende, gedurende het bloeiseizoen vanaf ongeveer april en mei tot en met augustus en september. Lees ook de informatie bij pluimhortensia snoeien. Het snoeien van de hortensia ‘Annabelle‘ kan altijd wat rigoreuzer zodat je mooie, grote bloemen krijgt. Deze hortensia soorten hoeven niet in het voorjaar gesnoeid te worden, omdat de oude bloemen de plant beschermen tegen vorst.

Algemene tips voor de hortensia

Snoeigereedschap uit de video: Metallo snoeischaar K-0400, Metallo snoeischaar K-0600 en Metallo snoeischaar K-0100.

Aan de slag in de tuin!

nog meer: tuinieren