vtwonen

Ook een hortensia in je tuin? Plant hem dan op de juiste manier. Zo kun je genieten van zoveel mogelijk bloemen én zorg je dat hij de juiste kleur behoudt. Een hortensia planten doe je zo.


Hortensia planten
Hoe plant je een hortensia? In de video laat Jurgen Smit precies zien hoe we een blauwe en een roze hortensia planten.

Hortensia soorten

Er zijn verschillende soorten hortensia’s. Wist je dat een aantal hortensiasoorten in de 16e en 17e eeuw door de Nederlandse handelsvaders naar Nederland zijn gehaald? Later zijn er ook nog een aantal soorten uit Amerika en Azië gekomen, maar we hebben er wel degelijk invloed op gehad. Lees meer bij hortensia soorten.

Waar planten?

De halfschaduw is de meest ideale plek om de hortensia planten. In de schaduw moet je hem nooit zetten, want dan krijg je veel te weinig bloemen. Heb je alleen nog een plekje over in de volle zon? Dan kun je hem daar wel zetten, maar je moet hem dan wel regelmatig water geven in de zomermaanden.

Roze hortensia planten

Er is een verschil tussen het planten van een roze en een blauwe hortensia. Volg de volgende zes stappen om een roze hortensia te planten.

 1. Graaf een gat. Het gat wordt ongeveer twee à drie keer zo groot en zo diep als dat de pot groot is.
 2. Pak wat potgrond en strooi dat onderin het gat. Gooi ongeveer de helft van het gat vol.
 3. Even lichtjes doorspitten zodat de potgrond gaat vermengen met de ondergrond.
 4. Pak de hortensia. Als de kluit een beetje droog aanvoelt, zet hem even een paar minuten in een emmer met water, hij zuigt zich dan helemaal vol en krijgt een goede start.
 5. Vervolgens gaat de plant in het gat en dan vul je het plantgat met de combinatie van grond die eruit komt met nog wat van dezelfde potgrond.
 6. Als laatste stevig aanstampen. De grond moet lekker aansluiten op de kluit van de hortensia, zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen
 7. Geef de hortensia wat water.

Blauwe hortensia planten

De blauwe gaat net iets anders. Als je hem mooi blauw wilt houden, moet je zorgen voor wat zure grond, in dit geval hortensiagrond met tuinturf.

 1. Graaf een gat. Het gat wordt ongeveer twee à drie keer zo groot en zo diep als dat de pot groot is.
 2. Meng wat hortensiagrond met tuinturf en strooi dat onderin het gat. Gooi ongeveer de helft van het gat vol.
 3. Even lichtjes doorspitten zodat de potgrond gaat vermengen met de ondergrond.
 4. Pak de hortensia. Als de kluit een beetje droog aanvoelt, zet hem even een paar minuten in een emmer met water, hij zuigt zich dan helemaal vol en krijgt een goede start.
 5. Vervolgens gaat de plant in het gat. Vul dan het plantgat met de combinatie van grond die eruit komt met nog wat van hortensiagrond..
 6. Om de hortensia mooi blauw te houden kun je er nog wat extra hortensia blauwmaker bij strooien
 7. Als laatste stevig aanstampen. De grond moet lekker aansluiten op de kluit van de hortensia, zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen.
 8. Geef de hortensia wat water.

Hortensia in pot

Je kunt een hortensia in de tuin zetten, maar hij kan ook heel goed op het balkon. In een pot doet hij het namelijk ook perfect. Zeker als je voor een wat sterker soort kiest met stevige stelen.

Voor meer informatie: Forever&Ever

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Marie (tuinieren.nl) op 8 oktober 2015 om 08:31

Beste Bas, je kunt er wel iets aan doen, om de ‘Annabelle’ daar te laten staan. Zet een plantsteun om de plant heen, vanaf het moment dat de plant gaat groeien. Als je ze terugsnoeit in maart/april en vervolgens topt in eind mei/begin juni, blijft de plant lager en steviger. De bloemen worden ook kleiner en vallen niet zo snel om. Mocht je echt genoeg hebben van ‘Annabelle’ kies dan voor een pluimhortensia Hydrangea paniculata ‘Limelight’, deze snoei je ook in het voorjaar en bloeit ongeveer hetzelfde. http://www.tuinieren.nl/plant/pluimhortensia-hydrangea-limelight ~Marie

>

Bas op 4 oktober 2015 om 13:10

Hallo,
Wij hebben een border op het zuiden, waar een schutting de zon het grootste deel vd dag tegenhoudt. Nu hebben wij er witte annabella's staan. Die doen het daar geweldig, maar als ze op hun mooist zijn, liggen ze bij de eerste regenbui plat. Zo zonde ! Nu willen wij ze vervangen voor hortensia's die wel overeind blijven met regen. Ik heb daarover enkele vragen aan u. 1. Welke soorten zijn stevig en kan op een plek met weinig zon ? 2. Wat is de beste periode om hortensia te planten ? Heel veel dank voor uw reactie ! Groet van Bas

>

Marie (tuinieren.nl) op 31 augustus 2015 om 09:47

Hoi Sacha, jammer van de eerste poging. De plantenbak staat eigenlijk wel behoorlijk zonnig. Als de hortensia niet voldoende water erbij krijgt, gaat het volgende keer weer mis. Vul de bak met potgrond die het water lang vasthoudt. En als je nu plant, verstop dan meteen wat bloembollen in de grond. Dat is een verrassing in het voorjaar. ~Marie

>

Sacha op 22 augustus 2015 om 18:50

In maart heb ik 2 blauwe en 2 witte hortensia's (forever & ever) geplant. Deze zijn na de zomerse hittegolven kapot gegaan.
Is september een goede periode om nieuwe te planten? Het gaat om een bloembak van 6m lang, 40 cm diep en 40 cm hoog. Zon van 13u tot 17u

>

Loes (tuinieren.nl) op 24 juli 2015 om 13:02

Beste Mai. Ook bij mij in de tuin staan de hortensia's op een plek waar de zon nauwelijks komt, maar ze doen het goed. Wel moet het een lichte plek zijn. Pachysandra terminalis is een halfstruikje dat 25 cm hoog wordt, goed groeit en wintergroen is. Deze zou prima tussen de hortensia's kunnen groeien.

>

Mai op 22 juli 2015 om 10:56

Beste Marie,
Ik heb voor ons nieuwe huis van vrienden meerdere hortensia's gekregen (ik denk de H. macrophylla). Ik zou die graag in de voortuin onder het raam van de keuken planten, echter ligt de voortuin op het noord-oosten en hebben we daar -mede ivm schaduw van de garage- in de zomer maar tot 10:00 uur zon. Is dit een geschikte plek voor de hortensia's?

Of zou ik daar beter iets anders kunnen planten? En als ik op die plek wel de hortensia's kan planten, wat zou ik er tussendoor kunnen planten wat in de winter groen blijft?

Bedankt!

>

Jan op 16 april 2015 om 09:22

Bedankt voor uw reactie.

>

Marie (tuinieren.nl) op 16 april 2015 om 08:57

Hoi Jan, hortensia's groeien niet graag in de volle zon en ze hebben veel water nodig. Geef ze een ruime bak en leg een beregening aan. Eikenbladhortensia blijft tot in december zijn blad houden: http://www.tuinieren.nl/plant/eikenbladhortensia-hydrangea. Of probeer de ‘Blue Bird’. ~Marie

>

Jan op 15 april 2015 om 13:12

Ik wilde wat hortensia's in bakken zetten op het balkon. Kan iemand mij vertellen welke soort ik daar het beste voor kan nemen. En zijn die eventueel winterhard?

>

Wally op 10 april 2015 om 23:32

Bedankt. voor de uitleg.En inderdaad hij doet het weer goed.

Shop suggesties

Inspiratie suggesties