WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hortensia planten: hoe en wanneer?

Ook een hortensia in je tuin? Plant hem dan op de juiste manier. Zo kun je genieten van zoveel mogelijk bloemen én zorg je dat hij de juiste kleur behoudt. Lees alle tips voor hortensia planten van de plek in de tuin tot tips voor de kleur. 


hortensia planten

Verschillende hortensia soorten

Er zijn verschillende soorten hortensia’s. Wist je dat een aantal hortensiasoorten in de 16e en 17e eeuw door de Nederlandse handelsvaders naar Nederland zijn gehaald? Later zijn er ook nog een aantal soorten uit Amerika en Azië gekomen, maar we hebben er wel degelijk invloed op gehad. Lees meer bij hortensia soorten.

Welke maand hortensia planten?

Het planten van een hortensia kan in het voorjaar of in het najaar. Dus plant een hortensia in de maand maart of in de maanden oktober of november, als het niet vriest. Tussen het voorjaar en het najaar kan een hortensia planten ook, maar dan moet de plant extra goed verzorgd worden om het te redden in de tuin. 

Waar plaats je een hortensia in de tuin?

De meest ideale plek voor een hortensia is in de halfschaduw. In volledige schaduw krijgt de hortensia vaak weinig bloemen en in de volle zon vraagt de plant veel water, met name met warm weer. Je kunt een hortensia ook in pot planten, dan kun je afhankelijk van de stand van de zon de pot met hortensia verplaatsen. 

Hoe werkt het planten van een hortensia?

Hoe plant je een hortensia? In de video zie je precies hoe je een blauwe en een roze hortensia plant.

 

Een roze hortensia planten in de tuin

Er is een verschil tussen het planten van een roze en een blauwe hortensia. Volg de volgende zes stappen om een roze hortensia te planten.

 1. Graaf een gat. Het gat wordt ongeveer twee à drie keer zo groot en zo diep als dat de pot groot is.
 2. Pak wat potgrond en strooi dat onderin het gat. Gooi ongeveer de helft van het gat vol.
 3. Even lichtjes doorspitten zodat de potgrond gaat vermengen met de ondergrond.
 4. Pak de hortensia. Als de kluit een beetje droog aanvoelt, zet hem even een paar minuten in een emmer met water, hij zuigt zich dan helemaal vol en krijgt een goede start.
 5. Vervolgens gaat de plant in het gat en dan vul je het plantgat met de combinatie van grond die eruit komt met nog wat van dezelfde potgrond.
 6. Als laatste stevig aanstampen. De grond moet lekker aansluiten op de kluit van de hortensia, zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen
 7. Geef de hortensia wat water.

Een blauwe hortensia planten in de tuin

De blauwe gaat net iets anders. Als je hem mooi blauw wilt houden, moet je zorgen voor wat zure grond, in dit geval hortensiagrond met tuinturf.

 1. Graaf een gat. Het gat wordt ongeveer twee à drie keer zo groot en zo diep als dat de pot groot is.
 2. Meng wat hortensiagrond met tuinturf en strooi dat onderin het gat. Gooi ongeveer de helft van het gat vol.
 3. Even lichtjes doorspitten zodat de potgrond gaat vermengen met de ondergrond.
 4. Pak de hortensia. Als de kluit een beetje droog aanvoelt, zet hem even een paar minuten in een emmer met water, hij zuigt zich dan helemaal vol en krijgt een goede start.
 5. Vervolgens gaat de plant in het gat. Vul dan het plantgat met de combinatie van grond die eruit komt met nog wat van hortensiagrond..
 6. Om de hortensia mooi blauw te houden kun je er nog wat extra hortensia blauwmaker bij strooien
 7. Als laatste stevig aanstampen. De grond moet lekker aansluiten op de kluit van de hortensia, zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen.
 8. Geef de hortensia wat water.

Hortensia in pot planten

Je kunt een hortensia in de tuin zetten, maar hij kan ook heel goed op het balkon. In een pot doet hij het namelijk ook perfect. Zeker als je voor een wat sterker soort kiest met stevige stelen.

Hortensia kopen

nog meer: tuinieren