WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hoe en wanneer beukenhaag en haagbeuk snoeien

De beukenhaag en de vergelijkbare haagbeuk dien je minimaal één keer per jaar te snoeien, vóór de langste dag van het jaar. De klus begint met goed gereedschap en in onze shop vind je een uitgebreide selectie aan snoei- en takkenscharen. Dan kan het snoeien van de beukenhaag en haagbeuk beginnen. 

Wat is het verschil tussen de beukenhaag en de haagbeuk

Het verschil tussen de beukenhaag en de haagbeuk zit in het blad. De bladeren van de beukenhaag zijn gladder en de bladeren van de haagbeuk hebben duidelijkere nerven. De beukenhaag komt naast groen ook in het rood voor en deze haagsoort kent geen bladverlies in de winter. De haagbeuk is er alleen in het groen en verliest wel bladeren in de winter. Lees meer over de verschillen tussen de beukenhaag en de haagbeuk

Een beukenhaag snoeien start met een haag planten

Het groeiseizoen van de beukenhaag loopt van half maart tot en met september. En het snoeien begint al bij het aanplanten van de haag. Na het planten moeten de puntjes namelijk een klein beetje worden ingekort. Lees alle details over het planten van een haag

Past een haag in jouw tuin?

Wil je weten of een haag past in jouw tuin? Bij de vtwonen cursus ‘Droomtuin ontwerpen met Vivian en Mark’ kun je een tuinontwerp maken en zo erachter komen of een haag past bij de vormen en beplanting van jouw eigen tuinontwerp. 

Wanneer moet je de beukenhaag en haagbeuk snoeien?

Welke maand moet je de beukenhaag snoeien? De beukenhaag en haagbeuk dien je altijd vóór de langste dag van het jaar te snoeien, dat is meestal rond 21 juni. Snoeien van haagbeuk en beukenhaag doe je dus over het algemeen in de maanden april, mei en juni. De haag groeit het hardst in de lente en zomer, dan heeft de haag genoeg tijd om te groeien na de snoei. Het snoeien kun je het beste doen op een bewolkte dag, want teveel zon tijdens het snoeien kan zorgen voor verbranding omdat de binnenste bladeren van de haag nog geen zonlicht hebben gezien. Daardoor kun je bruine bladeren krijgen, wat in principe met een paar weken wel weer bij trekt. En zo niet, dan kun je de lelijkste bladeren verwijderen. Na september is het het beste om de haag niet meer te snoeien in verband met mogelijke nachtvorst. 

Zo werkt het beukenhaag snoeien

De bovenkant van de haag dient smaller geknipt te worden dan de onderkant, zodat de gehele haag genoeg zonlicht krijgt en er geen gaten in komen. Snoei de bovenkant van de haag pas als deze de juiste hoogte heeft bereikt. Als je ervoor kiest om de bovenkant te snoeien is het van belang dat je de gesnoeide takken van de bovenkant afhaalt. Anders zullen de takken en bladeren bruin worden wat er lelijk uitziet. Gebruik voor een beukenhaag snoeien een haagschaar of een elektrische heggenschaar. 

 

Zo krijg je een dichte beukenhaag

De haagbeuk of beukenhaag kan ook vaker gesnoeid worden. Daarvan zal de haag ook dikker worden en voor meer privacy zorgen. Hoe vaker je knipt, des te strakker en ook des te dichter hij wordt. Als je een stukje van de haag afknipt, zal de twijg op dat punt vertakken. Hoe vaker je knipt, hoe vaker deze gaat vertakken en dus hoe dichter hij wordt. 

Vorm veranderen van de haag

Wil je de vorm van de haag veranderen? Snoei de haag dan in de winter in de gewenste vorm. Als de haag dan weer in bloei komt in het voorjaar, zal deze groeien naar de gewenste vorm. Zo kun je bijvoorbeeld een beukenhaag versmallen. 

Zo krijg je een strakke haag

Om de haag mooi recht te snoeien kun je gebruik maken van een touw wat je langs de haag spant. De beukenhaag snoeien doe je langs het touw voor een mooie strakke haag. Heb je meer ervaring? Dan kan het ook uit de losse pols. Een elektrische heggenschaar met een lang messenblad zorgt altijd voor een egalere snoei, dit maakt het snoeien wel een zwaardere klus.

Snoeigereedschap bestellen

nog meer: tuinieren