WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Gazon zaaien: dat doe je zo

Een snelle manier om een tuin te vergroenen is door een gazon te zaaien. En dat kun je goed zelf doen. Een gazon zaaien is niet heel moeilijk, maar hoe krijg en houd je nou mooi groen gras en wanneer moet je graszaad zaaien? Lees het allemaal hier. 

De start van een gazon in de tuin

Wil je graag een gazon in de tuin hebben? Je kunt op verschillende manieren en in allerlei vormen je gazon aanleggen. Naast zaaien kun je ook kiezen om gebruik te maken van graszoden. Om de juiste keuze te maken, kun je het artikel gras soorten eens lezen. 

Wanneer kun je gras zaaien?

Er zijn twee perioden in het jaar waarop je het best het gras kunt inzaaien: het voorjaar en de nazomer. Zorg dat je een gazon zaaien gaat op een dag met weinig wind, zodat er zo min mogelijk graszaad in de border belandt. Daarnaast is het ideaal als het na het zaaien gaat regenen, houd het weerbericht dus in de gaten. Als er weinig regen wordt voorspeld en je wilt toch gaan zaaien, moet je op een andere manier het ingezaaide gras goed nat houden. 

In het voorjaar zaaien

Je kunt het gras van half april tot eind mei zaaien, het is dan wel van belang dat de temperatuur boven de vijftien graden Celsius uitkomt. Het voordeel hiervan is dat je voor de zomer aanbreekt al een mooi gazon hebt liggen. Er bestaat echter een kans dat het graszaad niet goed kiemt door de soms nog verrassend koude nachten. Dit is tevens de kiemperiode voor onkruid dat de jonge grassprieten zou kunnen verstikken. 

Gras zaaien in de nazomer

Van half augustus tot eind oktober is de ideale tijd voor een nieuw gazon zaaien. De nachten zijn langer, vochtiger en warmer waardoor het graszaad snel en gelijkmatig kan kiemen. Het nadeel van deze periode is dat je pas het jaar erop van je gazon kunt genieten.

Gazon zaaien

Een gazon zaaien is niet moeilijk. Zorg wel dat je eerst de stappen doorloopt om een gazon aan te leggen. Vervolgens kun je het gazon zaaien met de volgende vijf stappen.

  1. Met een juiste zuurgrond worden voedingselementen uit de bodem goed opgenomen. Test daarom eerst de zuurgrond.
  2. Spit de grond om en verwijder stenen, wortels, onkruid en plantenresten. Eventueel kun je een bodemverbeteraar gebruiken voor een goede verhouding tussen lucht en vocht in de bodem zodat de wortels zich op een gezonde manier ontwikkelen.
  3. Hark de bovenste laag een beetje los zodat je een vlakke grasmat krijgt.
  4. Verdeel het graszaad in twee gelijke hoeveelheden en zaai één deel in de lengte en het andere deel in de breedte van de in te zaaien oppervlakte. Zaai de randen iets meer in voor de stevigheid. 
  5. Na het inzaaien kun je het graszaad inharken, doe dit niet te diep en druk daarna het graszaad licht aan. Dit bevordert het ontkiemen van het graszaad.
  6.  Afhankelijk van de weersomstandigheden moet je het gazon dagelijks licht blijven besproeien tot het gras duidelijk opkomt en gaat groeien. 

Het kan een paar weken duren voordat de eerste duidelijke grassprietjes zichtbaar zijn en enkele maanden voordat het een echt gazon wordt. Wacht in ieder geval met de eerste maaibeurt tot de grassprieten 8 tot 10 cm hoog zijn. Maai niet korter dan 5 cm. 

Soorten graszaad

Als je een gazon gaat zaaien, moet je zorgen voor het juiste mengsel graszaden. Kies het mengsel dat bij jouw soort gazon past, want er zijn mengsels speciaal voor bijvoorbeeld een speelgazon of siergazon. Meer over deze soorten lees je bij gazon soorten.

Graszaad kopen

Bepaal altijd van tevoren de oppervlakte van het gazon en reken uit hoeveel zaad je nodig hebt. Een kilo is meestal genoeg voor veertig tot vijftig vierkante meter. 

Het gazon onderhouden

Na een gazon zaaien en aanleggen, start het onderhouden van het gras.  Natuurlijk heb je daar in ieder geval een goede grasmaaier voor nodig. Kijk eens bij gazon onderhouden, daar vind je precies hoe je ervoor zorgt dat je gazon mooi groen blijft. 

146 Talen Tools - Bladhark - 23 Tanden - Steel 120 Cm - Kunststof

146 Talen Tools - Bladhark - 23 Tanden - Steel 120 Cm - Kunststof

€20,99 bij Blokker.nl €21,99 bij vtwonen by Fonq €19,95 bij Plantenwinkel.nl
nog meer: tuinieren