Gazon zaaien

Een gazon zaaien is niet heel moeilijk, maar hoe krijg en houd je nou mooi groen gras? Dat doe je zó…

Tip: In onze shop vind je diverse producten om je gazon in te zaaien en te onderhouden.

Zaaien van het gazon

Je kunt op verschillende manieren en in allerlei vormen je gazon aanleggen. Naast zaaien kun je ook kiezen om gebruik te maken van graszoden. Om de juiste keuze te maken, kun je het artikel gazon soorten eens lezen.

Wanneer zaaien?

Er zijn twee perioden in het jaar waarop je het best het gras kunt inzaaien: het voorjaar en de nazomer. Zorg dat je een gazon zaaien gaat op een dag met weinig wind, zodat er zo min mogelijk graszaad in de border belandt. Daarnaast is het ideaal als het na het zaaien gaat regenen, houd het weerbericht dus in de gaten.

Voorjaar

Je kunt het gras van half april tot eind mei zaaien, het is dan wel van belang dat de temperatuur boven de vijftien graden Celsius uitkomt. Het voordeel hiervan is dat je voor de zomer aanbreekt al een mooi gazon hebt liggen. Er bestaat echter een kans dat het graszaad niet goed kiemt door de koude nachten. Dit is tevens de kiemperiode voor onkruid dat de jonge grassprieten zou kunnen verstikken.

Nazomer

Van half augustus tot eind oktober is de ideale tijd voor een nieuw gazon zaaien. De nachten zijn langer, vochtiger en warmer waardoor het graszaad snel en gelijkmatig kiemt. Het nadeel van deze periode is dat je pas het jaar erop van je gazon kunt genieten.

Gazon zaaien

Een gazon zaaien is niet moeilijk. Zorg wel dat je eerst de stappen doorloopt om een gazon aan te leggen. Vervolgens kun je het gazon zaaien met de volgende vijf stappen.

  1. Met een juiste zuurgrond worden voedingselementen uit de bodem goed opgenomen. Test daarom eerst de zuurgrond.
  2. Spit de grond om en verwijder stenen, wortels, onkruid en plantenresten. Eventueel kun je een bodemverbeteraar gebruiken voor een goede verhouding tussen lucht en vocht in de bodem zodat de wortels zich op een gezonde manier ontwikkelen.
  3. Hark de bovenste laag een beetje los zodat je een vlakke grasmat krijgt.
  4. Verdeel het graszaad in twee gelijke hoeveelheden en zaai één deel in de lengte en het andere deel in de breedte van de in te zaaien oppervlakte. Zaai de randen iets meer in voor de stevigheid.
  5. Na het inzaaien kun je het graszaad inharken, doe dit niet te diep en druk daarna het graszaad licht aan. Dit bevordert het ontkiemen van het graszaad.
  6.  Afhankelijk van de weersomstandigheden moet je het gazon dagelijks licht blijven besproeien tot het gras duidelijk opkomt en gaat groeien.

Wacht met de eerste maaibeurt tot de grassprieten 8 tot 10 cm hoog zijn. Maai niet korter dan 5 cm.

Soorten graszaad

Als je een gazon gaat zaaien, moet je zorgen voor het juiste mengsel graszaden. Kies het mengsel dat bij jouw soort gazon past, want er zijn mengsels speciaal voor bijvoorbeeld een speelgazon of siergazon. Voor een speel- en sportgazon kun je DCM Activo Plus gebruiken. Meer over deze soorten lees je bij gazon soorten.

Graszaad kopen

Bepaal altijd van tevoren de oppervlakte van het gazon en reken uit hoeveel zaad je nodig hebt. Een kilo is meestal genoeg voor veertig tot vijftig vierkante meter. Hieronder hebben wij een aantal goede leveranciers opgesomd en de adressen waar je hun graszaad kunt kopen.

Gazon onderhouden

Als je eenmaal een gazon zaaien hebt gedaan en het volledig hebt hebt aangelegd, moet je het natuurlijk ook goed onderhouden. Een goede manier om je grasveld of gazon te voeden, is door een kunstmeststrooier te huren. Dit werkt als een soort kruiwagen, waarin je de kunstmest doet. Terwijl je de kunstmeststrooier rijdt, verspreidt de kunstmest gelijkmatig. Kijk verder eens in de onderhoudskalender voor het gazon, daar vind je precies hoe je ervoor zorgt dat je gazon mooi groen blijft.

Diverse onderhoudsproducten voor het gazon vind je in onze shop. Bekijk ook de selectie hieronder:

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 17 juli 2013 om 10:08

Ik heb het gras geverticuteerd en daarna de kale plekken en verder het gras ook nog ingezaaid,wanneer mag ik het bemesten?

op 18 juli 2013 om 09:52

Dag Trudy, je kunt het gazon direct bemesten. Bemest het gazon in de zomer elke maand. In de onderhoudskalender gazon lees je meer.

Anoniem op 12 augustus 2013 om 10:04

bij ons blijft het water op het gras liggen. Het duurt vrij lang voor het weg is. Vraag wat kunnen wij er aan doen!!!!! dat dit sneller gaat.

op 12 augustus 2013 om 16:33

Dag Ad, daar kun je meer over lezen in ons artikel gazon draineren. Succes!

Anoniem op 13 augustus 2013 om 16:01

Er zitten gele plekken in het gazon en dit komt niet door gebrek aan water. Wat kan hiervan de oorzaak zijn?

op 19 augustus 2013 om 17:00

Dag Jan, je vertelt verder niet wat je al doet aan de verzorging van je gazon, want er kunnen veel oorzaken zijn. Verzorg je je gazon volgens deze regels van de onderhoudskalender? Maar je zegt ook dat het slechts om plekken gaat. Kan het niet zo zijn dat er een hond of kat in je tuin komt die zijn behoefte op het gazon doet? Door de ammoniak kan je gras plaatselijk geel worden. Spit in dat geval de aangetaste plekken uit. Stort nieuwe potgrond in de gaten en zaai opnieuw in. Binnen twee weken is je gazon weer ‘de oude’.

Anoniem op 29 september 2013 om 12:25

Hallo,
drie weken geleden heb ik een stuk grond met schaduwgraszaad ingezaaid. Tot op heden gebeurt er niets ondanks alle opgevolgde richtlijnen, wat gaat er fout?

op 3 oktober 2013 om 11:24

Dag Juultje. Heb geduld, als het graszaad voldoende vocht heeft gekregen, zal er binnen nu en een week een groen waasje opkomen. Het kiemt nu iets minder snel als in de zomer.

Anoniem op 1 april 2014 om 22:17

We hebben half maart gras gezaaid ,het komt nog niet uit
hebben we te vroeg gezaaid?

op 2 april 2014 om 16:05

Je hebt wel wat vroeg gezaaid maar de natuur ligt dan ook zo’n 4 weken voor op vorig jaar (en 2 weken op ‘normaal’). Normaal begin je met opnieuw inzaaien vanaf half april. Een enkele graad nachtvorst kan geen kwaad voor net ontkiemde zaden, maar bedenk wel; normaal ontkiemt graszaad na ongeveer 2 weken, maar zolang de bodemtemperatuur nog koel is kan het langer duren. Zorg ook dat je goed blijft bewateren. Het is erg droog buiten, dus sproei elke dag of om de dag, anders duurt het ontkiemen nog langer. Houd ook de vogels op afstand door er een fijn laagje zand over het zaad te strooien; hoe langer het zaad er ligt, hoe meer er weggepikt wordt. ~Kristel

Anoniem op 3 april 2014 om 16:27

Hoi, ik wil het hele gazon gaan omfrezen en opnieuw gaan zaaien omdat er vooral heel veel mos en onkruid staat en weinig gras. Er staat veel schaduw op het gazon door een aantal bomen; is het daarom raadzaam om behalve schaduwgras, nog andere maatregelen te nemen om mosvorming (kalk) en onkruidvorming tegen te gaan? Wanneer we (bv.) dit weekend freezen, half april dan dus zaaien?

Anoniem op 3 april 2014 om 19:29

hallo,

ik heb mijn tuin om gegraven,moet ik hem nu ook eerst bemesten voor ik graszaad kan zaaien? en waar kan ik dat dan het beste mee doen

op 9 april 2014 om 15:31

Beste Demelza,

Het blijft lastig, een gazon in de schaduw. Kiezen voor een schaduwgazon kan zeker heel wat leed voorkomen. Deze maand is de beste maand om een gazon te zaaien. Geef na het inzaaien bij droog weer dagelijks water. Verder is het afwachten of deze grassoort wel aanslaat. Houd je nieuwe gazon ook goed bij; regelmatig (kunstmatig) bemesten, kalk strooien in het voorjaar, verticuteren, beluchten. Ik ben benieuwd of het aanslaat!

Hartelijke groet,

Kristel Engelen

op 9 april 2014 om 15:52

Beste Erik,

Niet doen hoor. Gewoon inzaaien en het gras eerst lekker laten groeien. Dan pas gaan bijmesten met kunstmest. De jonge worteltjes verbranden meteen weer als je nu al begint met bemesten.

Hartelijke groet,

Kristel Engelen

Anoniem op 2 mei 2014 om 00:15

Hallo,

Ik wil graag een nieuw gazon. Mijn oude heb ik verwijderd door ruim uit te steken. Nu blijkt er te weinig grond te liggen en moet ik het ophogen, voordat ik het gras opnieuw kan inzaaien. Wat kan ik daar het beste voor gebruiken?

Alvast bedankt en hartelijke groet,

op 9 mei 2014 om 16:31

Beste Annet. Je kunt hiervoor speciale gazonmixen gebruiken, een mix van compost (=humus), zwartveen (=voeding) en kokoksvezel (voor het vocht). http://www.tuincentrum.nl/pokon-gazongrond. Je kunt natuurlijk ook samen een samenstelling van de drie maken. Mocht je echt veel op moeten hogen, dan is het misschien voordelier om hiervoor de hovenier te benaderen en een grote hoeveelheid te laten leveren. Succes!

Anoniem op 10 mei 2014 om 10:32

ik heb eind maart graszaad gezaaid maar het komt nu pas op .

op 15 mei 2014 om 11:20

Beste Geert, graszaad kiemt bij een bepaalde bodemtemperatuur, je zult zien dat het nu hard gaat groeien. Stel de eerste maaibeurt nog even uit, tot het gras overal opgekomen is.

Anoniem op 4 juni 2014 om 11:48

Op 16 mei hebben wij ons gazon opnieuw ingezaaid. Het gras is al zo’n 5 cm, maar er zitten een aantal kale plekken in. Moeten we die bijzaaien?

op 12 juni 2014 om 09:04

Hoi Anja. Wacht nog even af tot eind deze maand. Na 6 weken mag je namelijk voor het eerst maaien. Door het maaien zullen de wortels zich ondergronds gaan vertakken en krijg je snel een mooie, dichte grasmat. Stel de grasmaaier hoog in. Wanneer je kort maait, trek je het jonge gras eruit. Succes!

Anoniem op 20 juni 2014 om 21:18

Leerzaam, Dank voor de antwoorden en tips; en dank aan de vragenstellers die deze losmaakten.

Anoniem op 13 juli 2014 om 14:30

Wat doe je met gemaaide gras, na de eerste maaibeurt?
Opvangen en afvoeren, of laten liggen voor bemesting?
Klopt het dat je het beste eerst met een kooimaaier maaien, en nadien het gazon weer een keer rollen?

Anoniem op 16 juli 2014 om 18:06

Hoi Kristel,

Het gras is aangeslagen, maar het onkruid ook. Boven het gazon hangt een krulwilg, waarvan de bladeren / zaden / geen idee ook al te graag in de grond nestelen. Ga dit proberen te bestrijden met onkruidbestrijder voor jong gazon; en ga de wilg evt een kopje kleiner maken zodat de grote tak niet meer zo ver over hangt.
Het gras is nu ongeveer 2/2,5 maand geleden gezaaid en lang genoeg om gemaaid te worden. Kan ik deze dan ook al bemesten of is dat nog af te raden met dit jonge gras?

Alvast bedankt,
Demelza

op 21 juli 2014 om 15:48

Het gemaaide gras afvoeren. En je krijgt inderdaad het mooiste gazon door het met een kooimaaier te kortwieken. Nog een keer rollen is niet nodig. Als het heel warm weer is kun je het gras beter niet te kort maaien.

Anoniem op 2 augustus 2014 om 09:15

Hallo tuinieren.nl,

Wij hebben gras gezaaid en hebben het ingeharkt. Nu zien we nog veel graszaadjes liggen…. Is dat goed of moeten we het dieper inharken??
Hartelijke groet,
Monica

op 12 augustus 2014 om 10:21

Hoi Monica, Prima tijd om gras te zaaien, vochtige nachten en overdag lekker warm. Dat heeft graszaad nodig. Je doet het goed. Het moet niet dieper. Er is kans dat vogels ook een graantje meepikken. Besproei het gras als het lang droog blijft.

Anoniem op 12 augustus 2014 om 16:20

Hoi Kristel,

Ik had op 16 juli dit berichtje al gestuurd op de reactie. Ik denk dat het daardoor gemist is 😉 Even opnieuw!
Het gras is aangeslagen, maar het onkruid ook. Boven het gazon hangt een krulwilg, waarvan de bladeren / zaden / geen idee ook al te graag in de grond nestelen. Ga dit proberen te bestrijden met onkruidbestrijder voor jong gazon; en ga de wilg evt een kopje kleiner maken zodat de grote tak niet meer zo ver over hangt.
Het gras is nu ongeveer 2/2,5 maand geleden gezaaid en lang genoeg om gemaaid te worden. Kan ik deze dan ook al bemesten of is dat nog af te raden met dit jonge gras?

Alvast bedankt,
Demelza

Anoniem op 16 september 2014 om 16:54

Hoe kan ik rode mieren in mijn gazon bestrijden
ze make eengangen stelsel waardoordegraswortels beschadigen
weet u eenoplossing

Anoniem op 22 september 2014 om 09:41

Beste Paul. Bij het tuincentrum hebben ze biologische lokdoosjes om mieren te bestrijden. Maar weet je wel zeker dat de mieren schade aanrichten? Een gangenstelsel onder de grond is namelijk niet slecht voor de het gras, er komt juist meer lucht bij de wortels.

Anoniem op 31 oktober 2014 om 17:13

Vorig jaar is hier het oude gazon eraf gehaald en zijn er graszoden gelegd. Dat lag niet erg mooi (erg hobbelig en grote delen werden erg snel geel. Het groeide ook helemaal niet, ook al gooiden we er mest op, van mei tot september heb ik maar 2x hoeven maaien…), dus hebben we besloten om het dit jaar maar weer aan te pakken, maar nu geen graszoden te leggen, maar te gaan zaaien. Dus begin september jl. is hier de tuin helemaal omgespit en opnieuw ingezaaid. Het groeit nu als een tierelier, maar wat vreemd is, is dat het op sommige plekken weer zo geel ziet. Het zijn behoorlijk grote plekken, dus niet van een plas van een kat of hond (of ze moeten met zijn 15-en hebben zitten plassen, maar zoveel wonen er niet in de buurt..)
Hoe krijgen we dat (volgend jaar?) mooi groen?

Anoniem op 10 november 2014 om 13:36

Beste Judith, vaak geeft zaaien een beter resultaat dan zoden. Je hebt het goed aangepakt. Omdat het gras voorheen ook niet goed groeide, kan er een storende laag in de grond zitten. Waar het water op blijft staan, bijvoorbeeld. Je kan het gras in ieder geval al een keer hoog maaien. Hier vind je nog meer tips, http://www.dcm-info.nl/hobby/tuintips/518/zeg-de-kale-plekken-in-uw-gazon-vaarwel/

Anoniem op 16 november 2014 om 11:37

Goedendag,

Ik heb een gazon van zo’n 400 m2. Ik woon in gouda en het nadeel is dat de grond erg zakt. Ik wil in het voorjaar mijn tuin ophogen, met zo’n 10 cm. Zal ik dit gazon nog moeten omspitten of kan ik de grond er gewoon overheen brengen en inzaaien?

Anoniem op 20 november 2014 om 15:52

Beste Peter. Spit de grond voor de zekerheid om. Een laag grond van 10 centimeter is niet zo gek veel en bovendien is het gras door de jaren heen diep en goed geworteld.

Anoniem op 4 juni 2015 om 15:06

Hallo,

Wij hebben 3 weken geleden nieuw gras gezaaid, nu komt het gras aan de zijkanten wel goed uit maar voor de rest nog niets… Kan het zijn dat dit niet meer uitkomt of moeten we gewoon nog wat afwachten?

grtjs

Anoniem op 25 juni 2015 om 10:52

Leerzaam dit! Ik heb net gras ingezaaid en heb drie vragen:
– vanaf wanneer kun je op gras lopen (ik heb ongeduldige kinderen;)
– op het gras staat verhoogd speelhuisje van ongeveer 1 vierkante meter. Heeft het zin om daaronder te zaaien of is dat vanwege continue schaduw en gebrek aan vocht toch kansloos?
– tot slot: ik had grond bemest voor zaaien. Zie nu dat ik dat beter niet had kunnen doen. Kan ik nog iets doen, behalve beste ervan hopen?
Sabine

anneleenpeeters op 2 juli 2015 om 14:24

Beste Sabine,
– Jammer voor de ongeduldige kindertjes, maar wacht hier liever toch een week of zes mee, anders heb je de kans dat de sprieten nog niet goed geworteld zijn. Sproei met dit weer iedere dag in de ochtend of avond.
– In principe kansloos. Er bestaat wel graszaad voor schaduwgazon maar als er echt gen sprankje licht bj komt zal er weinig opkomen.
– Heb je kunstmest of langzaam werkende, organische mest gestrooid? In dat laatste geval is er niets aan de hand. In het eerste geval: hoe lang voor het zaaien heb je dit gestrooid? Als het al een aantal weken geleden is, heb je de kans dat het alweer uitgespoeld is. En inderdaad, meer dan het beste ervan hopen kun je niet doen. Succes!

Anoniem op 5 juli 2015 om 19:55

Beste,

Wat is het makkelijkst als er een stuk tuin van 700m2 ingezaaid moet worden? Er staat ook allemaal onkruid tussen.
Ik dacht aan het onkruid doodspuiten en graszaad er overheen. Maar dat is dus niet zo makkelijk?

Anoniem op 8 juli 2015 om 15:50

Hallo,
Op de nieuwe locatie van ons kinderdagverblijf ligt op sommige plekken op de speelplaats gras. Helaas zit dit helemaal vol met onkruid en kale plekken. Opzich hebben we geen moeite met het onkruid, maar de kale plekken zijn minder. Is het mogenlijk om dit bij te zaaien? Tot half Augustus komen er daar nog geen kinderen, maar daarna zal het heel lastig worden om het niet te laten belopen. Omdat het een dagverblijf is zal het ook nog een zeer intensief gebruikt worden. Verre van een ideale situatie. Wat is er in ons geval mogenlijk?
Groeten,
Lianne

anneleenpeeters op 9 juli 2015 om 13:00

Hoi Jorik. Nou, dat is een flinke lap grond! De vraag is: met welke reden wil je dit stuk grond gaan inzaaien? Is het om het er tijdelijk wat ooglijker uit te laten zien? Een (mooi) strak gazon aanleggen is namelijk nog niet zo makkelijk. Zeker met zoveel onkruid moet je de grond minimaal 3 spades diep gaan spitten of frezen, maar eigenlijk geldt dat bij alles wat je maar met deze grond wilt gaan doen. Bovendien moet de grond bij het inzaaien van gras goed ingeklonken zijn, mooi egaal zijn én ben je de weken erna zoet met sproeien. Na een poosje moet er frequent gemaaid worden, in de zomer zo’n twee keer per week. Mocht dit je allemaal teveel werk zijn, misschien kun je het dan beter inzaaien met een weidemengsel; dit is een soort graslandschap met weidenbloemen, de natuurlijke manier zeg maar. Cruydthoeck heeft hiervoor prachtige mengsels, ook voor jouw grondsoort: http://www.cruydthoeck.nl/

anneleenpeeters op 17 juli 2015 om 09:09

Beste Lianne. Het beste is om deze klus tot september uit te stellen, maar in jullie geval zou ik maar meteen beginnen met zaaien. Dat houdt wel in dat je elke dag moet gaan sproeien, want als je een keertje overslaat zullen de zaadjes weer indrogen. Het voordeel van de hoge temperaturen is dat het gras in razend tempo groeit; mooi op tijd klaar voordat de kinderen terugkomen dus. Gebruik graszaadjes met een coating, daar blijven de vogels vanaf.

Anoniem op 10 augustus 2015 om 14:27

Hallo,
Ik heb in de tuin zo’n stuk van 24m2 waar ik graszoden wil leggen. Maar het idee om zelf te zaaien klinkt ook goed. Kan ik dat nu in augustus gelijk doen? En wanneer kan ik ervan genieten?

anneleenpeeters op 18 augustus 2015 om 07:57

Hallo Eline. Slim idee, want zelf zaaien bespaart flink wat kosten en is goed te doen hoor. Als je maar goed bewatert de weken erna zodat de zaadjes niet indrogen. De beste tijd om een gazon te zaaien is vanaf half augustus, maar wacht bij voorkeur liever nog even tot er een bewolkte periode aankomt. Dat scheelt met sproeien en vergroot de kans van slagen. Succes!

Anoniem op 18 augustus 2015 om 19:25

Hallo,

Ik heb voor 10 dagen geleden gras gezaaid.
Nu is het gras opgekomen maar lang niet alles. is dat normaal? er zijn nu ik zie nl nog zaden liggen die niet uitgekiemd zijn. ook is mijn gras al heel hoog. kan ik het dan ook al maaien? ondanks dat er nog veel kale stukken zijn?
BVD.
groeten. Herman

anneleenpeeters op 21 augustus 2015 om 09:35

Beste Herman, na de regenbui van afgelopen weekend zal er veel meer graszaad ontkiemd zijn. Geef de kale plekken anders nog extra water. Wacht met maaien tot het gras 5 of 6 cm hoog is. Knip het de eerste keer met een heggenschaar, met de grasmaaier trek je de jonge grassprieten er uit. En dat geeft weer kale plekken. ~Marie

Anoniem op 5 september 2015 om 10:19

Dag,

Wij hebben voor het eerst gras gezaaid. Dit hebben we vorige week zondag gedaan, daarna lichtjes ingeharkt en aangelopen. Zondagnacht heeft het heel erg geregend net als de rest van de week. Nu zien we vrijwel alle zaadjes liggen bovenop de bodem en we vragen ons af of er nog iets gaat gebeuren of dat we het opnieuw moeten inzaaien?
Ik hoop dat u ons kunt helpen.

Vriendelijke groet,
Saskia

anneleenpeeters op 10 september 2015 om 08:04

Hoi Saskia, de regen heeft de bovenlaag weggespoeld. Niet alleen jij ziet de zaden zo liggen, ook vogels zien ze. Hark het opnieuw in of strooi er een laagje zand over. Opnieuw inzaaien hoeft niet, behalve als de vogels alles op hebben gegeten. Het is mooi warm overdag, als het goed is zie je over 2 weken al een groen waas opkomen. ~Marie

Anoniem op 22 september 2015 om 09:32

In mijn tuin is het grondpeil 30 cm gezakt. Ik heb mijn tuin omgespit en storende wortels verwijderd en 30 cm tuinaarde toegevoegd (op 19-sep). Kan ik nu al gras zaaien? of moet ik een half jaar wachten totdat de grond is ingezakt.
Vriendelijke groet.

anneleenpeeters op 25 september 2015 om 09:10

Hoi Serge, voordat je gras kan zaaien moet je de grond wel egaliseren. Hierdoor zakt de grond wel wat in. Als de grond zo snel zakt, is het slimmer om het gras iets hoger te leggen. Dan ben je voor de komende jaren klaar. Het najaar is een prima tijd om te zaaien, de bodem is nu nog warm, dan kiemt het graszaad snel. Stel het niet te lang uit anders is het te koud voor het graszaad. ~Marie.

Anoniem op 29 september 2015 om 20:16

Goedenavond,

Ik heb een tuin van 5 bij 3 meter aan het water met een stuk grasveld. Nu is de grond voornamelijk aan de slootkant voor een groot stuk verzakt, ruim 10 cm. Aankomend weekend wil ik het grasveld ophogen. Kan ik het gras verticuteren, daarna tuinaarde en zand eroverheen en graszoden of graszaad erop? Of moet ik het gras er echt uithalen voor ik het wil ophogen? En is zand en tuinaarde voldoende of zijn er nog andere gouden, voordelige, tips??
Hoor het graag! Groetjes Sanne

anneleenpeeters op 2 oktober 2015 om 08:48

Hoi Sanne, dat is een leuke klus. Nu is 10 cm ophogen wel veel voor het gras. Als je deze laag over het bestaande gras heen strooit, sterft het onderliggende gras af. Beter is het om de plaggen te proberen af te steken, hieronder het op te hogen en de plaggen weer terug te leggen. Kale stukken zaai je bij. ~Marie

Anoniem op 5 oktober 2015 om 17:24

Kristel Engelen antwoord op Erik do april 3 2014 :
eerst bemesten voor graszaad te zaaien ; mag niet
Trudy wo juli 17 2013 :
heb geverticuteerd , kale plekken ingezaaid en mag volgens het
antwoord wel direct bemesten .
Zijn deze twee antwoorden niet in tegenstrijd met elkaar ?
Ik persoonlijk moet een grote plek ( ca 6m2)herinzaaien.
Graag uw advies.

anneleenpeeters op 8 oktober 2015 om 08:34

Hoi Patrick, het is inderdaad verwarrend. Meng wat compost door de grond waar je wilt zaaien, hier zit voldoende voeding in. Mest pas in het voorjaar, als het gras ontkiemt is en aan het groeien. Mesten voor het zaaien is niet verstandig. ~Marie

Anoniem op 29 oktober 2015 om 13:13

Bij ons is het gazon niet mooi genoeg er groeit van een soort mos en paddestoelen paardebloemen echter niet mooi genoeg wat kunnen wij eraan doen om weer een groene echte gras te krijgen ?

anneleenpeeters op 6 november 2015 om 08:16

Hoi, dat vraagt om een gerichte aanpak! De paardebloemen verdwijnen niet vanzelf. Ze hebben lange penwortels, die moet je er echt uitsteken. De paddestoelen horen bij de herfst. Als het gras niet meer opdroogt, zoals tijdens de mist en in de schaduw, poppen de paddestoelen uit de grond. Ze verdwijnen weer. Het mos is een blijvertje. Probeer de oorzaak te zoeken, zure grond in de schaduw is voor mos ideaal. Strooi in januari kalk over je gras, daar heeft mos een hekel aan: http://www.tuinieren.nl/a/gazon-video/mos-verwijderen-gazon. En daarna kun je het oude mos wegharken gras zaaien en bijmesten. Ook dat lees je op de site. Succes! ~Marie

Anoniem op 17 april 2016 om 16:24

mieren in het gras hoe krijg die er uit alle maal kleine bultjes en kale plekken

Hoi Leo, mieren maken ondergrondse nesten. Ga er eens even goed voor zitten en kijk waar de ingang van het nest is. Je ziet vanzelf de mieren in een lange rij in en uit lopen. In het gras vormen ze eigenlijk geen plaag. Ze vreten niet aan de wortels. Hark het zand terug in de gaten, egaliseer de grond en zaai het gras bij. Na de winter kan het gazon wel een oppepper gebruiken. Kokend water in de gangen gieten verjaagd ze ook. Pas op dat ze niet verplaatsen naar onder je terras, dat is veel lastiger, en voor je het weet lopen ze naar binnen. Dan helpt een mierenlokdoos. ~Marie

Anoniem op 9 juni 2017 om 11:18

L.S.,
Graszaad van siergras dat ik net geoogst heb, moet dat tot volgend jaar wachten of kan ik dat nu al zaaien?
Alvast bedankt als u mij raad wil geven.
Groet.

Beste. In principe kan het allebei. De natuur strooit nu zelf ook haar zaden uit en aangezien er genoeg op de grond valt, komt er altijd wel wat op. Wil je een grote slagingskans, laat de zaden dan binnen drogen en zaai ze in het voorjaar. Denk er wel aan dat het een aantal jaar duurt voordat je een redelijk polletje hebt. Vermeerderen door de kluit te delen gaat sneller.

pieter op 30 januari 2018 om 11:51

Een goede tip is om een verticuurmachine te huren. Geef de graswortels het water, de lucht en de voedingstoffen die ze nodig hebben en huur de verticuurmachine om mos te lijf te gaan. https://verhuur.nl/c134/p445/verticuteermachine-huren

Robert op 12 augustus 2018 om 13:46

Mijn gezaaide gras is mooi opgekomen in een paar weken tijd. Echter, het onkruid groeit minstens zo hard en overwoekert het nieuwe gras helemaal. Hoewel het een stukje van maar 15m2 is, is handmatig bestrijden veel werk. Mest+verdelger combi doet ook niet veel. Ik overweeg om m'n hele gras opnieuw in te zaaien, maar gezien de ervaringen met dit proefstukje is dat geen doen. Hoe houd ik op voorhand zo veel mogelijk onkruid weg? Ik had de grond al zo'n 30cm omgespit. Moet ik op een ander moment zaaien, wanneer onkruid nog minder actief is? Of moet het gras sneller opkomen?

Beste Robert. Ai, dat is vervelend. Toch zou ik aanbevelen om het onkruid met de hand weg te halen, zeker omdat het om zo’n klein oppervlak gaat. Mocht dit echt onmogelijk zijn dan zou ik het niet opnieuw inzaaien, maar grasmatten leggen. Spitten heeft zeker niet altijd zin en kan zelfs averechts werken omdat je hiermee oude onkruidzaden (die na decennialang nog kunnen ontkiemen) omhoog haalt en, zodra ze licht en lucht zien, juist weer ontkiemen. Grasmatten zijn al mooi dicht geworteld en geven onkruid veel minder kans. Vanaf dan wel goed bijhouden! En niet met bestrijdingsmiddelen, maar met de hand en een stekertje. Zo houd je de bodem mooi schoon. Dat is mijn advies, succes!