Druif snoeien

Wil je een goede oogst van je druivenplant? Dan moet je hem op de juiste manier snoeien. En ook nog even aan de slag in augustus: krenten, toppen en blad wegknippen. Zodat je later van sappige druiven kunt genieten.

Schrijf je nu in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang 10 euro shoptegoed!

Druif snoeien
Tip: wist je dat je in onze shop allerlei snoeigereedschap kunt vinden?

Druif snoeien

Net als bijna alle heesters en bomen, moet je een druif snoeien. Dat gaat in etappes verdeeld over een aantal jaren. Druiven snoeien doe je vroeg in de winter, zodat er geen sap uit de snijwonden komt. Alleen als het overdag niet vriest en het droog is. Een druif kan gaan bloeden als hij te laat (april) gesnoeid wordt. Dit bloeden houdt op zodra de eerste bladeren verschijnen. Snoei de twijgen op zo’n 5-7 centimeter.

Druiven snoeien: jaar 1

Nadat je in de winter of het voorjaar de druif hebt geplant, kun je de druif snoeien tot op drie ogen/knoppen boven de grond. Rond mei zal de plant gaan uitlopen. Het best is om de bovenste scheut te laten doorgroeien en de overige scheuten weg te halen. De scheut die je laat doorgroeien (de hoofdstam) moet je goed aanbinden, zodat hij niet beschadigd.

Druiven snoeien: jaar 2

Het jaar daarop komen er uit de jonge stok verschillende ogen. De sterkste scheuten groeien vanuit de top en deze moeten weer goed worden aangebonden. Zijscheuten die in de oksels van de bladeren groeien, de dieven, kun je tot op het eerste blad terugsnoeien. Alle scheuten die onder uit de stam groeien, moet je direct verwijderen.

In de winter snoei je de dat jaar gegroeide takken terug tot één meter. Eén daarvan bevestig je als horizontale legger als verlenging van de stam aan de draden. Staat de plant tegen een pergola, dan is het de bedoeling dat deze daar overheen gaat groeien. Laat dan in de zomer slechts één tak over, die in de winter tot één meter wordt teruggesnoeid.

Druiven snoeien: jaar 3

Dit jaar zie je waarschijnlijk de eerste bloementrossen. Het is verstandig om de meeste van die trossen te verwijderen, zodat de druiventrossen beter groeien.

Als je een plant met meerdere ‘etages’ wilt, dan kun je in dit jaar het tweede paar leggers gaan vormen. Van de uitgelopen ogen houdt je er drie aan, die je opzij leidt.

Druif dieven

Net als bij tomaten moet je naast druiven snoeien óók elk jaar dieven, dat doe je in de maand mei.

  1. Knip de scheuten die onderaan de twijgen zitten tot op twee bladeren terug.
  2. Verwijder de overige okselscheuten als ze tien centimeter lang zijn. Doe dit niet bij allemaal tegelijk, maar om en om. Anders valt de groei stil.

Druif krenten

Wil je sappige, grote druiven kunnen plukken? Dan moet je in augustus krenten (uitdunnen).

  1. Knip met een gewone snoeischaar de kleinste en naar binnen groeiende bessen weg als ze zo groot zijn als een erwt.
  2. Zorg ervoor dat de overgebleven bessen lekker los hangen en ze elkaar nergens raken.
  3. Let erop dat je het steeltje van de bes helemaal weghaalt, zo voorkom je dat er rot optreedt.
  4. Voorkom dat de bessen in contact komen met je haar of bezwete vingers. Anders bestaat de kans dat de vruchtschil gaat verkurken.

Bladeren verwijderen

Druiven hebben veel zon nodig om te kunnen rijpen. In augustus worden de bladeren groter en kunnen over de trossen te gaan hangen. Knip deze bladeren daarom weg met een gewone snoeischaar.

Scheuten toppen

In augustus moet je ook de scheuten toppen.

  1. Eerste jaar: de hoofdscheut wordt bovenaan met drie bladeren getopt. De zijscheuten op maximaal drie bladeren inkorten.
  2. Tweede jaar: de hoofdscheut op 250 cm toppen. Zijscheuten tot op maximaal drie bladeren inkorten.
  3. Derde jaar: rond half augustus de hoofdscheut weer op 250 cm toppen. Kort de trosdragende scheuten in tot vijf bladeren voorbij de laatste druiventros.

Let er bij het snoeien van fruitsoorten op dat je schoon gereedschap gebruikt zodat er geen overdracht van bacteriën en schimmels plaatsvindt. Maak de snoeischaar na elke snoeibeurt schoon met bijvoorbeeld met ARS reiniginsgspray.

Direct online snoeigereedschap bestellen? Ga naar onze shop en bekijk hieronder onze selectie.

Voor meer informatie: ARS Tools

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 3 september 2013 om 20:41

Heb mijn druivenstokken in mei in de grond gezet sommige zijn nu al drie meter hoog kan ik die nu in september terug snoeien

op 5 september 2013 om 14:00

Buig de takken uit die je als hoofdtak wilt behouden, de andere takken kan je alvast terugknippen. Wat groeit zo’n druif ongelooflijk hard, vind je niet?

Anoniem op 12 september 2013 om 18:06

wanneer kan ik een vitis phoenix ompotten en kan ik die door een blauwe regen laten groeien op een pergola

op 19 september 2013 om 13:11

Hoi Arno, overpotten doe je voor de winter. Zorg dat je wel de baas blijft over de planten, als de blauweregen de druif overgroeit, rijpen de druiven niet meer.

Anoniem op 19 oktober 2013 om 14:56

ik heb verleden jaar een pergola geboud en heb de druivenstruiken (links 6 jaar oud rechts 4 jaar oud)eroverheen laten groeien,word al erg mooi.maar wanneer mag ik nu een stukje terug snoeien?

op 25 oktober 2013 om 11:02

Dag Tom, dat staat hierboven precies uitgelegd. Druiven snoeien doe je in de winter, in ieder geval vóór april. Alleen als het overdag niet vriest en het droog is. Succes!

Anoniem op 22 november 2013 om 17:31

hallo ik heb dit voorjaar 2 druiven geplant tegen de schuurmuur.
nu wil ik ze gaan snoeien in jan/feb
ik hoor echter verschillende verhalen hoever je ze moet terugsnoeien

ik heb 2 stammen met elk 3 uitlopers die tot 2,5 meter hoog zijn doorgegroeid

zou evt een foto kunnen sturen
kan iemand me nu vertellen hoever ik de druif moet terugsnoeien ?

bij voorbaat dank

gr gerrit

op 4 december 2013 om 17:50

Beste Gerrit, mooi dat je druiven al zo snel gegroeid zijn. Wil je de uitlopers van 2,5 m gebruiken als hoofdtakken? Bind ze dan horizontaal aan draden vast en snoei hierop de zijtakken terug. Knip ook de kop eruit, als ze op lengte zijn. Het snoeien stel je uit tot februari. Stuur je ons een foto van het eindresultaat, een druif rijk behangen met trossen?

Anoniem op 5 december 2013 om 09:24

hoi marie

bedankt voor je reactie
ik meen te begrijpen dat ik de uitlopers moest terugsnoeien tot ongeveer 40 cm boven de grond
zodat er zich nieuwe scheuten vormen en die dan op te binden als hoofdtakken

zou graag een foto willen meesturen hoe het er nu uitziet maar weet niet hoe ik hier een foto kan plaatsen

mvg gerrit

op 11 december 2013 om 13:11

Dag Gerrit, je kunt een foto met je vraag plaatsen op onze Facebook pagina of mailen naar info@tuinieren.nl.

Anoniem op 21 mei 2014 om 22:55

kan ik in de winter ook verhoutte takken weg knippen. Mijn druif is namelijk al een aantal jaar niet gesnoeid en het is nu 1 oerwoud. ik wil hem graag weer wat meer langs de schutting laten klimmen en hem niet hangend over het hele perk hebben.

op 28 mei 2014 om 14:10

Beste Simone, wacht niet tot de winter maar snoei nu. Volg de aanwijzingen en kies voor een paar hoofdtakken. Als je het nu doet, maakt hij nog nieuwe groeischeuten.

Anoniem op 10 augustus 2014 om 19:41

Mijn druif doet het heel goed .Er zitten veel trosjes aan maar nu ineens worden de meeste druiven zwart. Weet u een oorzaak?

op 19 augustus 2014 om 12:47

Beste Ria, dat is jammer. Knip de zwarte trossen weg, dat wordt niks meer. Er zijn verschillende oorzaken, warm en vochtig weer, te veel trossen , te veel mest of te weinig magnesium. Om dit te voorkomen kun je zelf wat trossen wegknippen, zodat de overblijvers meer water en voeding krijgen. Preventief spuiten met een Vital voorkomt ook veel schimmel problemen. Zijn er nog wel trossen over, of moet je nu naar de groenteman voor je druiven?

Anoniem op 22 augustus 2014 om 17:06

Door ziekte o.a. meeldauw en andere? De druiven worden keihard en er komt een grauwe grijze sluier op de druiven en dit als sinds een jaar of drie.
De stok is nu iets van 20 jaar oud. Ik heb de stok nu terug gesneden tot een meter boven dr grond. Komt deze opnieuw uit of kan ik de stok beter helemaal weghalen??

Anoniem op 3 september 2014 om 10:22

Ik heb een oude druif (9 jaar) en deze is flink gaan woekeren. Hij hangt scheef van het fruit (erg lekker). Heb ik goed begrepen uit de beschrijving dat ik de bladeren moet weghalen zodat de zon bij de druiven kan komen voor de rijping? Kan ik ook de hele tak waar deze bladeren aan hangen (en geen vruchten) nu wegsnoeien?

Anoniem op 10 september 2014 om 10:38

Beste Richard, als je kiest voor de beste opbrengst, zorg dan dat de zon op de druiven schijnt. Je kunt nu ook wat dikkere takken wegsnoeien, dat kan geen kwaad. Kijk wel naar de vorm van de plant, snoei alleen de takken weg die in de weg zitten. Succes

Anoniem op 10 september 2014 om 11:23

Beste Jan, de grijze sluier is meeldauw, een bekende kwaal bij druiven. Dit kan je preventief bestrijden door vanaf april al regelmatig te spuiten met Vital of een ander bladversterkend middel.
Een druif van 20 jaar is taai, hij zal wel weer uitlopen. Het is nu ook het moment om te kiezen voor een ander soort, let dan op gezondheid en gevoeligheid voor meeldauw.

Anoniem op 23 september 2014 om 11:58

Onze druif is 15 jaar oud, en deze woekert flink. Nu begint het een rommeltje te worden, wilde takken, kan ik deze takken snoeien of moet ik wachten tot februari? Ik heb hem altijd goed gesnoeid, maar dit jaar is hij ontzettend snel gegroeid en hij heeft gelukkig heel veel trossen!

Anoniem op 7 oktober 2014 om 08:50

Beste Petra, je kunt de uiterste punten nu alvast terugsnoeien,De takken die echt overhangen .De rest snoei je in februari. Lekker, zo ‘n goede oogst.

Anoniem op 20 december 2014 om 12:09

Wat een goed en duidelijk filmpje, thx!

Anoniem op 13 april 2015 om 14:53

Hallo, we hebben al jaren druiven staan. Helemaal dicht gegroeid over een pergola. Maar we kunnen er niet aan om ze bovenkant te snoeien. Druiven eraf snijden en plukken is moeilijk omdat ze over een gaatjesdraad lopen en we er heel moeilijk aan kunnen. In augustus/september wordt de geur ondragelijk. en door de vogels heb je er veel vuil van. Onze tuintafel staat er onder maar we kunnen er niet zitten… Dus zouden we graag alle takken die er bovenop groeien willen weg snoeien, er een dakje op maken en enkel de zijkanten laten groeien voor de gezelligheid en het beetje groen… Maar de takken bloeden nu en ik ben bang dat ze dit niet overleven… kan iemand mij raad geven? Kan dit in mei wel nog? want ik heb begrepen, als de bladeren er zijn dat het stopt met bloeden…

anneleenpeeters op 16 april 2015 om 08:52

Hoi Kelly, je hebt gelijk. Zodra het blad eraan komt, stopt het bloeden. Er is nu niet veel aan te doen. Elke ‘pleister’ spoelt eraf. Als je er echt aan ergert, is dit het moment om voor een andere plant te kiezen. Kijk eens in de plantenindex: http://www.tuinieren.nl/planten/plantenindex. ~Marie

Anoniem op 29 april 2015 om 11:04

Hallo, wij hebben vorig jaar voorjaar een druif geplant. Hij is inmiddels aardig gegroeid en heb hem een aantal weken terug gesnoeid, maar lees nu dat ik het niet helemaal goed heb gedaan geloof ik. Ik heb 1 hooftak gekozen en al de zijscheuten verwijderd, maar ik heb deze hoofdtaak niet teruggesnleid tot een aantal ogen boven de grond… Dit had wel gemoeten? Er zitten nu al knoppen aan, wat kan ik nu het beste doen? Gewoon zo laten?
Alvast hartelijk dank!

anneleenpeeters op 7 mei 2015 om 08:12

Hoi Willemijn, je doet het bij een druif niet snel verkeerd. Wat je misknipt groeit er in een jaar weer snel bij. Hij slaat wel een jaar druiven maken over, maar groeit goed. Laat hem nu gewoon uitlopen en kies welke vorm hij mag krijgen. Laag vertakt langs een muur of eerst omhoog langs een pergola. Knip de kop eventueel uit de hoofdtak, als je wilt dat de zijtakken harder gaan groeien. ~Marie

Anoniem op 1 juni 2015 om 08:18

een vraag over druiven snoeien: wat kun je het beste doen met ranken waar helemaal geen trossen aan groeien: helemaal wegsnoeien, deels wegsnoeien of laten zitten?

anneleenpeeters op 4 juni 2015 om 08:41

Hoi Hans, snoei deze ranken terug tot op 4 bladeren, soms maken ze alsnog een bloemtros. In ieder geval krijgen de trossen nu meer zonlicht en warmte. ~Marie

Anoniem op 13 juni 2015 om 21:35

Hallo, onze druivenstruik heeft op sommige takken bladluis en er zitten ook veel mieren op. Nu heb ik gelezen dat de mieren de bladluizen opeten maar kan ik ze ook met iets bestrijden? Zijn de mieren en bladluis schadelijk voor de druiven?

Wij zijn net verhuisd en deze druivenstruik stond er al en is nu vollop in bloei, ik heb ook geen idee hoe oud hij is.

anneleenpeeters op 19 juni 2015 om 16:11

Hoi Chantal, eerst even iets rechtzetten: de mieren eten de luizen niet op, ze melken ze uit! Door op de luizen te tikken spuiten ze een zoetig goedje uit, de mieren zijn hier dol op. Op dit zoete goedje groeit een zwarte schimmel, de roetdauwschimmel. Vaak zitten de luizen op het verse blad, snoei eerst de plant dan ben je al veel jonge scheuten met luizen kwijt. Spuit dan met een harde waterstraal de resterende luizen weg of bespuit de plant met een luizenbestrijdingsmiddel. De druif kan hier tegen. Gevaarlijker is meeldauw, een schimmel die een wit waas over het blad legt. Hierdoor kan de plant minder ‘ademen’. Bij warme dagen komt deze schimmel ineens opzetten. Succes! ~Marie

Anoniem op 28 juni 2015 om 10:51

ik heb voor de gein een druiven pit gepoot, en wat schets mijn verbazing er staat nu een stammetje van ca. 50 cm, alleen nu houdt mijn kennis op hoe en wat moet ik nu doen, de groente boer bellen dat hij volgend jaar bij mij druiven kan kopen hahaha of het wordt niets en dat zou ik jammer vinden dus HELP.

groeten Chiel

anneleenpeeters op 2 juli 2015 om 14:30

Beste Chiel, wat grappig dat de druivenpit is uitgelopen tot een plant. Ik vrees echter dat hij het niet heel erg goed gaat doen; de druiven die wij hier bij de supermarkt of groenteboer kopen, worden geteeld in warmere streken. Het zijn dus rassen die het niet bijster goed doen in de Hollandse buitenlucht, zeker niet wanneer je niet over een kas beschikt. Maar het stammetje staat al 50 cm hoog zeg je; je kunt altijd kijken wat het doet, toch? Verzorg het volgens de regels, dan heb jij er in ieder geval het optimale uit proberen te halen: http://www.tuinieren.nl/a/moestuin/druiven-kweken

Anoniem op 2 augustus 2015 om 10:59

Beste ,
Mijn druivenstruik van 3 jaar oud begint al aardig over mijn pergola heen te groeien.
Dit jaar hingen er voor het eerst flink wat troosten druiven aan maar helaas door meeldauw is de hele oogst verloren gegaan . Ik heb deze allemaal moeten verwijderen.
Mijn vraag is , kan ik voor volgend jaar een middel gebruiken om preventief te gebruiken om meeldauw te voorkomen zodat we volgend jaar wel van onze druiven kunnen genieten . Verder volg ik denk ik alle tips over Jetta snoeien wel op.
Alvast bedankt voor uw reactie.
Groeten ,
M Bechthold

anneleenpeeters op 6 augustus 2015 om 11:24

Hoi, er is inderdaad een preventief middel, Vital van Ecostyle. Dit legt een laagje over het blad waar de schimmel geen vat op heeft. Begin met spuiten zodra het blad verschijnt. Ook Microsulfo (spuitzwavel) van Bayer helpt tegen meeldauw. ~Marie

Anoniem op 6 augustus 2015 om 20:33

Hallo,
Ik heb een vraag: ik heb deze week een Boskoop gekocht bij het tuincentrum , ter vervanging van een zelf gekweekte druif vanuit een pitje ( inmiddels grote druivenstruik maar geen druiven te zien na 5 jaar)De Boskoop is denk ik een 1-jarige plant en ze hebben in het tuincentrum de uitlopers net gesnoeid (eind juli) zodat er nu een 3-tal zijscheuten zo’n 20 cm hoog zijn.
Helaas konden ze me in het tuincentrum niet vertellen waarom de druiven allemaal al gesnoeid waren op een op het oog vreemd tijdstip. Bovendien kon de medewerker me niet adviseren of , en hoe ik deze struik deze zomer nog moet snoeien.
Heeft u een tip voor mij?
vr.gr.
Simon

Anoniem op 10 augustus 2015 om 13:58

Ik heb een 50 – 60 jaar oude plant (stam van 70 cm hoog) en wil hem graag zo houden (dus niet als klimplant laten groeien). Hoe snoei ik die, elk jaar “knotten”?

Anoniem op 12 augustus 2015 om 22:39

Hallo,

Sinds kort woon ik in Haarlem en op mijn dakterras groeit een prachtige druivenboom. Geen idee hoe oud trouwens, maar hij is al flink gegroeid (naar boven, mijn dakterras en om de schutting. Ik weet niet hoe je deze goed kunt onderhouden/snoeien, wellicht is er een ‘fan’ die het leuk vindt om mij dit te leren! Kopje koffie staat klaar!

Gr. Bart

anneleenpeeters op 14 augustus 2015 om 12:04

Hoi Jos, dat moet een bijzondere druif zijn, zo oud. Je kunt hem inderdaad elk jaar knotten. Laat een paar takken zitten, die je later in de zomer wegknipt. Anders moet de druif wel erg hard werken om allemaal nieuwe takken te maken. ~Marie

anneleenpeeters op 14 augustus 2015 om 12:08

Hoi Simon, de Boskoop is een echte buitendruif, waarvan je veel trossen mag verwachten. Je hoeft hem niet voorlopig niet te snoeien. Omdat hij nog zo klein is, hoef je in de winter alleen de jonge toppen te snoeien. Span draden waarlangs je de nieuwe scheuten kan leiden. ~Marie

Anoniem op 21 september 2015 om 12:31

Ik heb een twintig jaar oude geweldige druif. Mooi om te zien en veel, zalige blauwe druiven. Ik weet het ras niet meer, na twintig jaar is het labeltje er af. Als ik ga verhuizen wil ik dezelfde weer… Kan ik hem stekken o.i.d.?

anneleenpeeters op 25 september 2015 om 09:08

Hoi Petra, je kunt er in ieder geval mee naar een fruitkweker, om er achter te komen welk soort het is. Een druif stekken kan, sommige soorten moeten geënt worden. Als duidelijk is welk soort het is, weet een kweker of je moet stekken of enten: http://www.fruitbomen.net/ ~Marie

Anoniem op 29 september 2015 om 11:55

Ik heb een blauwe druif met veel trossen maar over de meeste druiven ligt een groenachtige waas. Wat is dit en is dit schadelijk als je het opeet? Ik maak gelei van de druiven en kan ik dit nu ook doen?

anneleenpeeters op 2 oktober 2015 om 08:46

Hoi Martine, 2015 is een best druivenjaar, horen we overal. De groenachtige waas kan bij de druivensoort horen, dan is het een beschermlaag. Of het is meeldauw, deze schimmel ontstaat als vochtige nachten en warme dagen elkaar afwisselen, zoals nu. Als er hier en daar een druif aangetast is, zijn ze nog te gebruiken, een zware aantasting heeft ook effect op de smaak. Probeer het eraf te wassen. Ruim het afgevallen blad goed op, om volgend jaar schoon te beginnen. ~Marie

Anoniem op 16 mei 2016 om 11:31

Ik heb een blauwe en witte druif maar op het blad k ok komt allemaal blaasjes wat kan dat zijn graag
uitleg daar over mvr gr Cees

Beste Cees, je bent er vroeg bij dit voorjaar. Wat je ziet hoort als een lucifer in een doosje bij de druif. De blaren komen door galmijten. Het blad gaat er niet dood van, het staat alleen niet mooi. De mijten zijn microscopisch klein. Knip het aangetaste blad weg. Gooi het in de kliko, niet op de composthoop, om verspreiding tegen te gaan. Je kunt verdere aantasting voorkomen door te spuiten met het biologische middel Spruzit. ~Marie

Anoniem op 27 augustus 2016 om 14:55

Hallo Allemaal, Wie kan mij vertellen hoe ik mijn druivenboom moet inkorten in augustus en/of september. Mijn druivenboom draagt alleen maar lange stengels met veel blad maar geen druiven tros te vinden, hoe komt dit?? Wie kan mij vertellen wat er fout is aan mijn Boom?? Bij voorbaat dank voor de oplossing!!

Hoi Bernhard, druiven houden van warmte, dat krijgen ze nu volop. Knip de lange stengels terug tot op 15 cm van de hoofdtak. Volg de snoeiaanwijzingen van de site in het voorjaar. ~Marie

Anoniem op 2 oktober 2016 om 11:44

Ik ben vrijwilleger op een klooster en bewerk een moestuin en de druiven.
Nu komt er een bedrijf spuiten tegen meeldauw en minstens een keer per week is dat te veel of mag dat,
mijn vraag is kunt U mij vertellen is dat wel goed.

Beste, daar kunnen we heel kort over zijn: spuiten is nooit goed! Of het nu gaat om een chemisch middel (dat je zelf ook opeet, dus let op met bespoten fruit!) of om een middel op natuurlijke basis. Beter kun je je afvragen; waarom is het nodig om zo vaak te spuiten? Waarom hebben de planten last van meeldauw? Waarschijnlijk heeft de druif een tekort aan bepaalde voedingsstoffen of staat hij te donker of op de tocht. Laat eens een druivenkweker komen en bekijken waar het misgaat. Veel efficiënter, beter voor het milieu en op de lange termijn bespaar je de hoge kosten van het bedrijf. En om een concreet antwoord te geven; het wordt helaas vaker gedaan, wekelijks spuiten. ~Kristel

jolanda op 4 augustus 2018 om 13:30

weet hier iemand of je een net geplante druif, op 31 juli 2018 al moet dieven, of moet je dieven pas het volgende jr weghalen?
ik kan nergens lezen of het dieven al moet in het eerste jr dat je hem hebt aange3plant?
dank u

Beste Jolanda, ja hoor, het dieven doe je om te voorkomen dat de groei vertraagt. En die groei is juist wat een jonge plant nodig heeft!

Gerard op 1 september 2018 om 15:51

Ik heb al zo'n 20 jaar twee druivenplanten staan in mijn tuin. Naar mijn idee goed verzorgt, op tijd gesnoeid, dieven, etc. Elk jaar volop druiven gehad. Dit jaar is het compleet anders, bijna geen druiven maar wel, zoals mijn vader altijd zei, veel hout. Op verschillende plaatsen komen nieuwe scheuten aan de stam, dieven groeien als "kool", is bijna niet bij te houden. Nu komt er wel vaker een nieuwe scheut aan de stam, die haal ik dan weg maar dit jaar is het wel erg veel. En, zoals ik al zei bijna geen druiven.
Enig idee hoe dat komt? En beter nog, wat kan ik er aan doen?

Beste Gerard, het klinkt alsof je alles gedaan hebt om de oogst te optimaliseren. Met 20 jaar ervaring geloof ik ook niet dat het daaraan zal liggen. Ik denk dat je beter informatie kunt inwinnen bij een kweker, die dag in dag uit met druiven werkt. Informeer bijvoorbeeld eens bij http://www.druivenkwekerij.nl/. Wij zijn wel benieuwd of je ze weer ‘aan de praat’ krijgt.