Druif snoeien

Wil je een goede oogst van je druivenplant? Dan moet je hem op de juiste manier snoeien. En ook nog even aan de slag in augustus: krenten, toppen en blad wegknippen. Zodat je later van sappige druiven kunt genieten.

Schrijf je nu in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang 10 euro shoptegoed!


Druif snoeien
Tip: wist je dat je in onze shop allerlei snoeigereedschap kunt vinden?

Druif snoeien

Net als bijna alle heesters en bomen, moet je een druif snoeien. Dat gaat in etappes verdeeld over een aantal jaren. Druiven snoeien doe je vroeg in de winter, zodat er geen sap uit de snijwonden komt. Alleen als het overdag niet vriest en het droog is. Een druif kan gaan bloeden als hij te laat (april) gesnoeid wordt. Dit bloeden houdt op zodra de eerste bladeren verschijnen. Snoei de twijgen op zo’n 5-7 centimeter.

Druiven snoeien: jaar 1

Nadat je in de winter of het voorjaar de druif hebt geplant, kun je de druif snoeien tot op drie ogen/knoppen boven de grond. Rond mei zal de plant gaan uitlopen. Het best is om de bovenste scheut te laten doorgroeien en de overige scheuten weg te halen. De scheut die je laat doorgroeien (de hoofdstam) moet je goed aanbinden, zodat hij niet beschadigd.

Druiven snoeien: jaar 2

Het jaar daarop komen er uit de jonge stok verschillende ogen. De sterkste scheuten groeien vanuit de top en deze moeten weer goed worden aangebonden. Zijscheuten die in de oksels van de bladeren groeien, de dieven, kun je tot op het eerste blad terugsnoeien. Alle scheuten die onder uit de stam groeien, moet je direct verwijderen.

In de winter snoei je de dat jaar gegroeide takken terug tot één meter. Eén daarvan bevestig je als horizontale legger als verlenging van de stam aan de draden. Staat de plant tegen een pergola, dan is het de bedoeling dat deze daar overheen gaat groeien. Laat dan in de zomer slechts één tak over, die in de winter tot één meter wordt teruggesnoeid.

Druiven snoeien: jaar 3

Dit jaar zie je waarschijnlijk de eerste bloementrossen. Het is verstandig om de meeste van die trossen te verwijderen, zodat de druiventrossen beter groeien.

Als je een plant met meerdere ‘etages’ wilt, dan kun je in dit jaar het tweede paar leggers gaan vormen. Van de uitgelopen ogen houdt je er drie aan, die je opzij leidt.

Druif dieven

Net als bij tomaten moet je naast druiven snoeien óók elk jaar dieven, dat doe je in de maand mei.

  1. Knip de scheuten die onderaan de twijgen zitten tot op twee bladeren terug.
  2. Verwijder de overige okselscheuten als ze tien centimeter lang zijn. Doe dit niet bij allemaal tegelijk, maar om en om. Anders valt de groei stil.

Druif krenten

Wil je sappige, grote druiven kunnen plukken? Dan moet je in augustus krenten (uitdunnen).

  1. Knip met een gewone snoeischaar de kleinste en naar binnen groeiende bessen weg als ze zo groot zijn als een erwt.
  2. Zorg ervoor dat de overgebleven bessen lekker los hangen en ze elkaar nergens raken.
  3. Let erop dat je het steeltje van de bes helemaal weghaalt, zo voorkom je dat er rot optreedt.
  4. Voorkom dat de bessen in contact komen met je haar of bezwete vingers. Anders bestaat de kans dat de vruchtschil gaat verkurken.

Bladeren verwijderen

Druiven hebben veel zon nodig om te kunnen rijpen. In augustus worden de bladeren groter en kunnen over de trossen te gaan hangen. Knip deze bladeren daarom weg met een gewone snoeischaar.

Scheuten toppen

In augustus moet je ook de scheuten toppen.

  1. Eerste jaar: de hoofdscheut wordt bovenaan met drie bladeren getopt. De zijscheuten op maximaal drie bladeren inkorten.
  2. Tweede jaar: de hoofdscheut op 250 cm toppen. Zijscheuten tot op maximaal drie bladeren inkorten.
  3. Derde jaar: rond half augustus de hoofdscheut weer op 250 cm toppen. Kort de trosdragende scheuten in tot vijf bladeren voorbij de laatste druiventros.

Let er bij het snoeien van fruitsoorten op dat je schoon gereedschap gebruikt zodat er geen overdracht van bacteriën en schimmels plaatsvindt. Maak de snoeischaar na elke snoeibeurt schoon met bijvoorbeeld met ARS reiniginsgspray.

Direct online snoeigereedschap bestellen? Ga naar onze shop en bekijk hieronder onze selectie.

Voor meer informatie: ARS Tools

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Gerard op 1 september 2018 om 15:51

Ik heb al zo'n 20 jaar twee druivenplanten staan in mijn tuin. Naar mijn idee goed verzorgt, op tijd gesnoeid, dieven, etc. Elk jaar volop druiven gehad. Dit jaar is het compleet anders, bijna geen druiven maar wel, zoals mijn vader altijd zei, veel hout. Op verschillende plaatsen komen nieuwe scheuten aan de stam, dieven groeien als "kool", is bijna niet bij te houden. Nu komt er wel vaker een nieuwe scheut aan de stam, die haal ik dan weg maar dit jaar is het wel erg veel. En, zoals ik al zei bijna geen druiven.
Enig idee hoe dat komt? En beter nog, wat kan ik er aan doen?

>

vtwonen (tuinieren) op 21 september 2018 om 07:58

Beste Gerard, het klinkt alsof je alles gedaan hebt om de oogst te optimaliseren. Met 20 jaar ervaring geloof ik ook niet dat het daaraan zal liggen. Ik denk dat je beter informatie kunt inwinnen bij een kweker, die dag in dag uit met druiven werkt. Informeer bijvoorbeeld eens bij http://www.druivenkwekerij.nl/. Wij zijn wel benieuwd of je ze weer ‘aan de praat’ krijgt.

>

jolanda op 4 augustus 2018 om 13:30

weet hier iemand of je een net geplante druif, op 31 juli 2018 al moet dieven, of moet je dieven pas het volgende jr weghalen?
ik kan nergens lezen of het dieven al moet in het eerste jr dat je hem hebt aange3plant?
dank u

>

vtwonen (tuinieren) op 15 augustus 2018 om 17:57

Beste Jolanda, ja hoor, het dieven doe je om te voorkomen dat de groei vertraagt. En die groei is juist wat een jonge plant nodig heeft!

>

Anoniem op 2 oktober 2016 om 11:44

Ik ben vrijwilleger op een klooster en bewerk een moestuin en de druiven.
Nu komt er een bedrijf spuiten tegen meeldauw en minstens een keer per week is dat te veel of mag dat,
mijn vraag is kunt U mij vertellen is dat wel goed.

>

Anoniem op 8 november 2016 om 07:45

Beste, daar kunnen we heel kort over zijn: spuiten is nooit goed! Of het nu gaat om een chemisch middel (dat je zelf ook opeet, dus let op met bespoten fruit!) of om een middel op natuurlijke basis. Beter kun je je afvragen; waarom is het nodig om zo vaak te spuiten? Waarom hebben de planten last van meeldauw? Waarschijnlijk heeft de druif een tekort aan bepaalde voedingsstoffen of staat hij te donker of op de tocht. Laat eens een druivenkweker komen en bekijken waar het misgaat. Veel efficiënter, beter voor het milieu en op de lange termijn bespaar je de hoge kosten van het bedrijf. En om een concreet antwoord te geven; het wordt helaas vaker gedaan, wekelijks spuiten. ~Kristel

>

Anoniem op 27 augustus 2016 om 14:55

Hallo Allemaal, Wie kan mij vertellen hoe ik mijn druivenboom moet inkorten in augustus en/of september. Mijn druivenboom draagt alleen maar lange stengels met veel blad maar geen druiven tros te vinden, hoe komt dit?? Wie kan mij vertellen wat er fout is aan mijn Boom?? Bij voorbaat dank voor de oplossing!!

>

Anoniem op 16 september 2016 om 08:23

Hoi Bernhard, druiven houden van warmte, dat krijgen ze nu volop. Knip de lange stengels terug tot op 15 cm van de hoofdtak. Volg de snoeiaanwijzingen van de site in het voorjaar. ~Marie

>

Anoniem op 16 mei 2016 om 11:31

Ik heb een blauwe en witte druif maar op het blad k ok komt allemaal blaasjes wat kan dat zijn graag
uitleg daar over mvr gr Cees

>

Anoniem op 20 mei 2016 om 07:08

Beste Cees, je bent er vroeg bij dit voorjaar. Wat je ziet hoort als een lucifer in een doosje bij de druif. De blaren komen door galmijten. Het blad gaat er niet dood van, het staat alleen niet mooi. De mijten zijn microscopisch klein. Knip het aangetaste blad weg. Gooi het in de kliko, niet op de composthoop, om verspreiding tegen te gaan. Je kunt verdere aantasting voorkomen door te spuiten met het biologische middel Spruzit. ~Marie

>

Anoniem op 2 oktober 2015 om 08:46

Hoi Martine, 2015 is een best druivenjaar, horen we overal. De groenachtige waas kan bij de druivensoort horen, dan is het een beschermlaag. Of het is meeldauw, deze schimmel ontstaat als vochtige nachten en warme dagen elkaar afwisselen, zoals nu. Als er hier en daar een druif aangetast is, zijn ze nog te gebruiken, een zware aantasting heeft ook effect op de smaak. Probeer het eraf te wassen. Ruim het afgevallen blad goed op, om volgend jaar schoon te beginnen. ~Marie

>

Anoniem op 29 september 2015 om 11:55

Ik heb een blauwe druif met veel trossen maar over de meeste druiven ligt een groenachtige waas. Wat is dit en is dit schadelijk als je het opeet? Ik maak gelei van de druiven en kan ik dit nu ook doen?

>

Anoniem op 25 september 2015 om 09:08

Hoi Petra, je kunt er in ieder geval mee naar een fruitkweker, om er achter te komen welk soort het is. Een druif stekken kan, sommige soorten moeten geënt worden. Als duidelijk is welk soort het is, weet een kweker of je moet stekken of enten: http://www.fruitbomen.net/ ~Marie

>

Anoniem op 21 september 2015 om 12:31

Ik heb een twintig jaar oude geweldige druif. Mooi om te zien en veel, zalige blauwe druiven. Ik weet het ras niet meer, na twintig jaar is het labeltje er af. Als ik ga verhuizen wil ik dezelfde weer... Kan ik hem stekken o.i.d.?

>

Anoniem op 14 augustus 2015 om 12:08

Hoi Simon, de Boskoop is een echte buitendruif, waarvan je veel trossen mag verwachten. Je hoeft hem niet voorlopig niet te snoeien. Omdat hij nog zo klein is, hoef je in de winter alleen de jonge toppen te snoeien. Span draden waarlangs je de nieuwe scheuten kan leiden. ~Marie

Shop suggesties

Inspiratie suggesties