Border aanleggen

Bij het aanplanten van een border is het handig om planten te gebruiken die ieder jaar terugkomen. Dit kost het minste werk en is het voordeligst. Zo kun je zelf een border aanleggen.

Schrijf je nu in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang 10 euro shoptegoed!


border aanleggen

Borderplanten kiezen

Naast bomen en struiken zijn er ook heel veel vaste planten die winterhard zijn. . Ze zijn niet wintergroen, in het najaar verdwijnen ze ondergronds om in het voorjaar weer op te komen. Op onze website kun je kiezen uit verschillende borderpakketten die je tuin het hele jaar door laten bloeien. Kijk bijvoorbeeld eens naar dit groen met paars en oranje pakket. Dit zijn vooral vaste planten. Je hebt dus één keer werk om ze te planten en het is voordelig in de aanschaf.

Border aanleggen

Bij onze kant-en-klare borderpakketten ontvang je een beplantingsplan zodat je precies weet waar je welke plant kunt zetten, natuurlijk kun je ook zelf een beplantingsplan maken.

  1. Maak de grond onkruidvrij.
  2. Spit de grond om (je kunt de grond ook frezen) en verbeter deze met compost.
  3. Zijn de planten erg droog, dompel ze dan eerst in een emmer water en laat de grond zich volzuigen.
  4. Zet dan eerst alle planten in hun pot op de juiste plek.
  5. Ben je tevreden over de plekken, graaf dan een plantgat en zet de plant net zo diep in de grond als deze in pot stond.
  6. Geef de eerste tijd voldoende water.

Border verzorgen

Als vaste planten uitgebloeid zijn, kun je ze terugeknippen. Hierna groeien ze weer uit en geven vaak een tweede bloei. Laat in de winter het afgestorven loof zitten. Dit biedt bescherming tegen de winterse kou.

Voor meer informatie: Directplant

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Anoniem op 21 augustus 2015 om 09:31

Hoi Gabi, er is geen compleet borderpakket in het blauw en wit voor in de schaduw. Je kunt het schaduwpakket aanvullen met blauwe en witte bloeiers uit deze lijst. Witbonte bladplanten passen hier perfect bij. Reken met 9 a 12 planten per m2. Kom je er zo uit? http://www.tuinieren.nl/tuinnieuws/planten/16-mooiste-schaduwplanten.html ~Marie

>

Anoniem op 15 augustus 2015 om 12:19

Hallo, kunt u mij helpen aan een kant en klaar borderpakket met blauwe en witte planten (vaste planten) voor een half schaduw border met de afmetingen 4,5 meter breed bij 1,90 meter diep?

Met vriendelijke groet,
Gabi Nieuwenhuis

>

Anoniem op 10 april 2015 om 08:40

Hoi Wim, qua standplaats kan het, de planten uit beide pakketten staan namelijk graag in de zon. Ook qua kleuren kun je de twee borders heel goed door elkaar mengen, het zijn allebei vrolijke, kleurige borders in dezelfde tinten. Het mooiste is dan wel dat je de beide pakketten door elkaar mengt en niet dat je ze naast elkaar zet, los van elkaar. Zo krijg je een natuurlijker verloop. Houd er wel rekening mee dat, wanneer je ze zelf door elkaar gaat zetten, dat de hoge planten achterin komen en de lage planten voorin. Op het moment dat je de planten binnen krijgt, hebben ze nog niet de oorspronkelijke hoogte bereikt. Zet ze daarom eerst met pot en al uit op de juiste plekken in de border, controleer goed dat de hogere soorten achterin komen te staan en de lagere voorin, en kijk ook naar een mooie afwisseling van kleuren, dus dat niet al het rood bij elkaar staat. Het fijne aan twee dezelfde pakketten bestellen is dat je ze gewoon naast elkaar kunt herhalen en het beplantingsplannetje erbij hebt. Maar, door elkaar mengen is het proberen waard! Stuur je ons een foto van het resultaat?

>

Anoniem op 3 april 2015 om 17:33

Ik heb een nieuwe border gemaakt van plm. 5 m2. Ik wil garrg gebruik maken van uw pakketten. Kan ik hier de bonte border en het plukborder pakket combineren of krijg ik dan te veel soorten op een klein stukje?

>

Anoniem op 19 maart 2014 om 16:39

Beste Simone. Het gaat om een zonnige plek waar het behoorlijk warm kan worden, begrijp ik. Kies kruiden die hiertegen kunnen. Wil je vaste kruiden, dus soorten die overblijven na de winter? Kies dan voor tijm, , bieslook, oregano, citroenmelisse, salie en zuring. Ook de rozemarijn die er staat is een goede keus. Eenjarige warmliefhebbers zijn basilicum, koriander, dille, kamille, goudsbloem, komijn en majoraan. Zorg voor een goede afwatering in de bakken, want deze planten houden niet van natte voeten!

>

Anoniem op 16 maart 2014 om 12:40

Wij hebben aan ons terras een verhoogde border op het zuiden van ongeveer 2m2. Aan het huis dus ook flink warm. Achterin de border zit een klimroos tegen de muur.
De rest van de border willen we met eetbare planten/kruiden beplanten. Er staat al een rozemarijn en een kleine laurier in de bak maar verder is het eigenlijk een rommeltje. Zou u ons kunnen adviseren? Ik kan eventueel wel een foto mailen ter verduidelijking.

Met vriendelijke groet
Simone

>

Anoniem op 8 januari 2014 om 13:52

Een http://www.tuinieren.nl/tuinnieuws/trend/verhoogde-borders.html" rel="nofollow">verhoogde border op een bestaand terras dus? Lijkt ons uitstekend, want een verhoogde border heeft een goede fundering nodig en een terras is vaak al voldoende stevig gefundeerd. Zitten er veel groeven tussen de keramische tegels? Zo niet, dan zou je om de vierkante meter een tegel weg kunnen nemen om de afwatering te bevorderen.

>

Anoniem op 27 december 2013 om 09:21

Wij willen graag een border aanleggen bovenop keramische tegels. Kan dit? Of krijg je dan een probleem met de afwatering? En is dit te verhelpen? Alvast bedankt voor de info.

>

Anoniem op 19 september 2013 om 13:21

Hoi Ronella, dat is zeker wel mogelijk! Daar hoort natuurlijk wel een zeer gedegen http://www.tuinieren.nl/a/beplantingsplannen/beplantingsplan-maken" title="Beplantingsplan maken" rel="nofollow">beplantingsplan bij die vaak door de tuinontwerper ontworpen wordt. In nummer 8 van http://www.tuinieren.nl/magazine" rel="nofollow">Tuinieren stond een compleet borderplan voor het hele jaar kleur in je tuin, gemaakt door tuinontwerpster Jeanne van Rijs van kwekerij Oxalis. Compleet met handleiding en plantenlijst. Je kunt dit nummer nog nabestellen via 088-550 01 06. Verder heb ik nog dit http://www.tuinieren.nl/a/beplantingsplannen/lang-plezier-borderplan" rel="nofollow">tuinontwerp van Modeste Herwig voor je, met extra lange seizoenen door gebruik van bloembollen (uit Tuinieren 9, nú in de winkel). Veel succes ermee, stuur je een foto van het resultaat?

>

Anoniem op 9 september 2013 om 21:51

Ik vroeg mij af of er border is waarvan de planten op verschillende deels overlapende momenten bloeien. En dan ongeveer het hele jaar door. Of is dat gewoon niet mogelijk?.

Shop suggesties

Inspiratie suggesties