WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hoe moet je een boom snoeien en wanneer?

Heb jij een boom in de tuin? Om jaar na jaar van deze boom te genieten, ga je aan de slag met boom snoeien. De winter is een uitstekende tijd om bomen te snoeien, de bomen zijn dan veelal in rust en kaal. En bij een kale boom zie je nu eenmaal beter welke takken van de boom gesnoeid moeten worden, omdat je de vorm beter ziet. Lees alle tips voor boom snoeien zoals de tips voor verschillende soorten bomen snoeien, het beste gereedschap en de uitzonderingen als het gaat om snoeien van bomen in de winter. 

boom snoeien

Wanneer bomen snoeien?

In de winter zijn de meeste bomen kaal en kun je het takkengestel en de vorm van de boom goed zien. Doordat de vorm van de boom beter zichtbaar is, kun je ook makkelijker zien waar een boom in vorm snoeien nodig is. Daarnaast is de winter de beste periode om bomen een goede verjongingsbeurt te geven zodat deze in het voorjaar weer kan gaan groeien en bloeien. Er zijn wel uitzonderingen op de regel: de ABC-bomen (Acer, Betula en Carpinus) worden alleen gesnoeid als deze bladeren hebben, dat komt vaak neer op de zomer. En ook de notenboom snoeien kan beter in een andere periode gesnoeid worden, namelijk het voorjaar. 

Uitzonderingen op bomen snoeien in de winter

ABC-bomen snoeien in de zomer

De ABC-bomen zijn de Acer (esdoorn), Betula (berk) en Carpinus (haagbeuk). Ze worden soms ook wel bloedende bomen genoemd. Deze bomen worden gesnoeid wanneer de bomen volledig bladeren hebben. De bloedende bomen lopen het risico om in de winter veel sap te gaan bloeden uit snijwonden van het snoeien. In de winter sturen deze bomen veel van het sap naar de kroon van de boom om hier de twijgen van te kunnen laten groeien in het voorjaar. Het bloeden van de boom kan er dus voor zorgen dat deze niet meer goed kan groeien. Over het algemeen kunnen de ABC-bomen en de notenboom gesnoeid worden in de zomer. 

 

Notenboom snoeien in het voorjaar

Ook de notenboom (Juglans) valt onder de bloedende bomen en moet niet in de winter gesnoeid worden. Snoei een notenboom in het voorjaar, dan is er weinig kans op bloeden uit de snijwonden. 

 

Wanneer fruitbomen snoeien

Steenvruchtbomen snoeien doe je niet in de winter, maar juist na de bloei. Steenvruchtbomen zijn bijvoorbeeld pruimen, kersen, perziken en abrikozen. Ook fruitbomen zoals appelboom of perenboom, ook wel pitvruchtbomen genoemd hebben een andere snoeiperiode. Van begin januari tot eind maart is het tijd voor fruitbomen snoeien, daarnaast kan er van juni tot eind oktober gesnoeid worden om de boom te onderhouden. 

 

Stappenplan voor boom snoeien

Een boom snoeien is niet altijd nodig, maar als hij niet te groot mag worden is het verstandig om het wel te doen. Daarbij is de vorm van de boom heel belangrijk. Bekijk het onderstaande stappenplan voor een boom snoeien. 

  1. Snoei dubbele koppen weg, kies voor een recht omhoog groeiende hoofdtak.
  2. Bij het opkronen snoei je de onderste takken langs de stam weg, zodat je er onderdoor kunt lopen.
  3. Snoei tegen elkaar schurende takken weg, zo voorkom je wonden. Schimmels groeien graag in de schuurwonden en verzwakken de bomen.
  4. Snoei maximaal 1/3 deel van de kroon in één keer weg. Snoei je meer weg, dan reageert de boom met veel waterlot. Dit zijn de snelgroeiende rechtopstaande takken in een boom.

Hoe bomen snoeien per soort boom

In onze plantenindex zijn heel veel bomen te vinden, met zoeken naar de specifieke boom die jij wilt snoeien kun je heel veel informatie vinden over het snoeien van de boom. Kijk ook eens bij de volgende artikelen over specifieke informatie over het snoeien van de bomen:

Hoe en wanneer leibomen snoeien

Leibomen snoeien doe je bij voorkeur in de winter. Knip bij leilindes alle zijtakjes terug op de horizontale dikke leggers. Kijk verder bij leilinde snoeien. Leibeuken snoei je alsof het een heg op poten is. Snoei deze in de zomer met een heggenschaar.

Goed gereedschap voor bomen snoeien

Bij snoeigereedschap vind je alles over welk gereedschap je voor welke planten gebruikt en ook het juiste snoeigereedschap bij een boom snoeien. Moet je een dikke tak afzagen? Dan doe je dat met een scherpe handzaag. Let altijd op dat een tak niet afbreekt waardoor het schors gaat scheuren, daarmee beschadig je de boom. Kijk bij dikke tak afzagen voor de instructievideo. Gebruik bijvoorbeeld een handzaag, de snoeischaar met telescopische langarm of een snoeischaar voor takken dikker dan 1,5 centimeter.

nog meer: tuinieren