Aardbeien stekken

Wat is er nu lekkerder dan verse aardbeien van je eigen plant. Om elk jaar weer van die aardbeien te kunnen genieten moet je je aardbeienplant stekken en goed verzorgen.

Aardbeien kweken

Stekken en verzorgen

Een aardbeiplant is een vaste winterharde plant, maar is niet wintergroen. In het najaar sterft hij af om in het voorjaar weer opnieuw uit te lopen. Hij vormt dan naast het blad steeltjes met bloemen, deze bloemen worden uiteindelijk de aardbeien. In de video zie je hoe je deze palnt kunt stekken en verzorgen.

Aardbeien kweken

Het eerste jaar van aanplanten krijg je nog niet zoveel aardbeien. Het tweede en het derde jaar is de oogst het grootst. De jaren daarna wordt het weer steeds minder. Zorg daarom altijd voor jonge nieuw aardbeiplanten. Je kunt dat doen door ze te zaaien, maar makkelijker is het om stekken te nemen van de planten die je al hebt. Alles over het kweken van aardbeien lees je bij aardbeien kweken.

Aardbeien stekken

Je kunt aardbeien zaaien in februari bij kamertemperatuur. Het duurt dan wel even voordat het opkomt. Stekken nemen is makkelijker dan zaaien. Eind van de lente of begin van de zomer maakt een aardbeiplant uitlopers boven de grond. Daar kun je stekken van nemen, de beste tijd om stekken te nemen is midden augustus.

  1. Pak uitlopers waar voldoende wortels aanzitten op van de grond.
  2. Zet er kleine potjes met potgrond onder.
  3. Geef ze vooral in het begin voldoende water, mest hebben ze nog niet nodig.
  4. Als de stek is geworteld knip je hem aan beide kanten los van de moederplant.
  5. Plant de nieuwe planten tijdens de herfst of laat ze overwinteren onder glas.
  6. Haal nieuwe uitlopers bij de pas geplante planten weg.

Goede grond

De aardbeiplant houdt van een lichtzure humusrijke grond. Hij mag in de winter absoluut niet in te natte grond staan, dan krijg je vorstschade. Je moet de planten altijd water geven, bemesten en goed onkruid wieden. Geef de planten tijdens de zomer wat extra water om mooie smaakvolle aardbeien te krijgen.

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Marlies op 13 juli 2018 om 15:18

dit is heel goed uitgelegd, maar nu heb ik een hangaardbei met heel veel jonge plantjes eraan, daar kan ik toch geen potje onder hangen !! kan ik ze ook eerst afknippen en dan in het zand zetten of moeten ze dan eerst in water tot ze wortels hebben. gr Marlies

>

vtwonen (tuinieren) op 20 juli 2018 om 13:44

Hoi Marlies. Je kunt de uitlopers ook van de plant afknippen en in potjes planten, alleen is de kans van slagen iets minder groot. Hoe meer worteltjes er al aan de uitloper zitten, des te groter de kans van slagen. Succes!

>

Anoniem op 13 november 2015 om 22:04

Bedankt!!! Dat komt goed, dan knip ik ze los.

>

Anoniem op 6 november 2015 om 08:22

Hoi Mimi, de baby’s kunnen al op eigen benen staan. Knip ze los van de moederplant en plant ze uit in een pot of in de tuin. Ze hoeven in de winter niet binnen in een kas te staan, tenzij je met de kerst verse zelfgekweekte aardbeien op het menu wilt zetten! ~Marie

>

Anoniem op 2 november 2015 om 13:32

Hoi! Mijn aardbeienplantje (1 jaar) is gezond en nu net begonnen met afsterven. Daarvoor gaf hij veel babyplantjes. Die plantjes zien er ook wel okay uit (nog wat klein sommigen). Moet ik de baby's voor de winter naar binnen halen? Ik heb ze ook nog niet van hun moederplant gescheiden (maar wel in de grond gestopt). Moet dat scheiden ook nu gebeuren of pas na de winter? Er zijn een stuk of 5 baby's.

>

Anoniem op 26 juni 2015 om 12:27

Hoi Lars. Geef ze een licht plekje buiten, de temperatuur is nu ideaal en je ziet dat de aardbeien in de volle grond op dit moment hetzelfde doen (zij hebben daarvoor geen broeikas nodig).

>

Anoniem op 20 juni 2015 om 16:30

een vraagje: ik heb vandaag op 20 juni uitlopers van aardbeien in een potje gedaan. Waar is de beste plek om ze te laten staan? in een tuinhuisje of buiten of lekker warm in de broeikast?

>

Anoniem op 7 mei 2015 om 08:30

Hoi Jaap. Bij jonge aardbeienplanten worden de bloemen het eerste jaar vaak van de plant geknipt zodat de plant zijn energie steekt in de groei van de plant en niet in vruchtvorming. Het jaar erop krijg je dan een betere oogst. Als je her en der een bloemetje wegneemt zou het inderdaad kunnen dat er grotere aardbeien overblijven omdat er meer energie naartoe gaat, maar haal ze zeker niet allemaal weg; dan krijg je namelijk helemaal geen aardbeien.

>

Anoniem op 2 mei 2015 om 10:41

is het waar dat als je de bloemjes van de aardbeiplant er af knipt grote aardbeien krijgt

>

Anoniem op 20 november 2014 om 15:52

Beste Francisco. Aardbeien zijn bij ons volledig winterhard, aangezien ze zo’n -15 graden c kunnen verdragen. In pot zijn ze wel wat gevoeliger voor wind en kou, daarom zou je de potten aan de binnen-of buitenkant eventueel kunnen omwikkelen met noppenfolie. Binnen in het donker in een garage neerzetten lijkt me geen goed plan, de plant heeft wel licht nodig.

>

Anoniem op 6 november 2014 om 09:03

Ik heb aardbeien in een bloembak. Kan ik die buiten laten staan in de winter. Ze hangen ongeveer op 1,5 meter hoogte.
Of kunnen de wortels dan bevriezen?

Hebben ze licht nodig in de winter. Ik kan ze evt. naar de garage brengen.

m.v.g.,

Francisco

Shop suggesties

Inspiratie suggesties