WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hoe en wanneer aardbeien stekken

Wat is er nu lekkerder dan verse aardbeien van je eigen plant in de tuin? Je kunt elk jaar weer opnieuw van die aardbeien genieten, maar dan moet je de aardbeienplant goed verzorgen en je kunt aardbeien stekken. Dus wat te doen met de uitlopers van aardbeien? Lees alles over hoe en wanneer aardbeien stekken. 


aardbeien stekken

Aardbeien stekken en verzorgen

Een aardbeiplant is een vaste winterharde plant, maar is niet wintergroen. In het najaar sterft hij af om in het voorjaar weer opnieuw uit te lopen. Hij vormt dan naast het blad steeltjes met bloemen, deze bloemen worden uiteindelijk de aardbeien. In de video zie je hoe je deze plant kunt stekken en verzorgen.

 

Tips voor aardbeien kweken

Het eerste jaar van aanplanten krijg je nog niet zoveel aardbeien. Het tweede en het derde jaar is de oogst het grootst. De jaren daarna wordt het weer steeds minder. Zorg daarom altijd voor jonge nieuwe aardbeiplanten. Je kunt dat doen door ze te zaaien, maar makkelijker is het om stekken te nemen van de planten die je al hebt. Alles over het kweken van aardbeien lees je bij aardbeien kweken

Wat te doen met de uitlopers van aardbeien?

Een aardbeienplant maakt al snel veel uitlopers, maar teveel uitlopers is niet goed voor de plant en de oogst. De uitlopers van een aardbeienplant stekken is dus vaak niet alleen maar leuk, maar ook nodig. Voor de allerbeste oogst is het verwijderen van zoveel mogelijk, zo niet alle uitlopers nodig. 

Wanneer aardbeien stekken

Je kunt aardbeien zaaien in februari bij kamertemperatuur. Het duurt dan wel even voordat het opkomt. Stekken nemen is makkelijker dan zaaien. Eind van de lente of begin van de zomer maakt een aardbeiplant uitlopers boven de grond. Daar kun je stekken van nemen, de beste tijd om stekken te nemen is meestal midden augustus.

Hoe werkt aardbeien stekken?

  1. Pak uitlopers waar voldoende wortels aanzitten op van de grond.
  2. Zet er kleine potjes met potgrond onder.
  3. Geef ze vooral in het begin voldoende water, mest hebben ze nog niet nodig.
  4. Als de stek is geworteld knip je hem aan beide kanten los van de moederplant met een scherpe snoeischaar.
  5. Plant de nieuwe planten tijdens de herfst of laat ze overwinteren onder glas.
  6. Haal nieuwe uitlopers bij de pas geplante planten weg.

Waar groeien aardbeienplanten het beste?

De aardbeiplant houdt van een lichtzure humusrijke grond. Hij mag in de winter absoluut niet in te natte grond staan, dan krijg je vorstschade. Je moet de planten altijd water geven, bemesten en goed onkruid wieden. Geef de planten tijdens de zomer wat extra water om mooie smaakvolle aardbeien te krijgen.

Aardbeien in de tuin

nog meer: tuinieren