vtwonen

Saffraan uit eigen tuin

Van de week kreeg ik wat saffraanbollen. Leuk! Als je deze bollen nu plant, oogst je volgend jaar misschien wel wat van dit kostbare kruid.


saffraan kweken
Saffraan is een specerij dat veel wordt gebruikt in onder andere de Marokkaanse keuken. Het zijn de meeldraden van de saffraankrokus. Saffraan is het duurste specerij ter wereld, er wordt wel eens gezegd dat een kilo saffraan duurder is dan een kilo goud! Het levert dus wat op om het zelf te kweken, maar ook de bloemen zijn erg mooi.

Saffraan kweken

Saffraan kweken is wel lastig, dus je hebt wat geluk nodig om ook echt bloemen te krijgen. Plant de bollen liefst in augustus/september, in ieder geval een week voor de eerste vorst. De bollen staan graag op een warme plek in de zon en houden niet van nattigheid.

De saffraankrokus bloeit maar 8 dagen per jaar, in de herfst. Dek de bollen in de winter af met een laag compost of bladeren om ze te beschermen tegen de vorst. Als het te koud wordt kunnen ze kapot vriezen.

Ik ga ze in ieder geval snel in de grond zetten en hoop op bloeiende bollen. Wil je het ook proberen? Bollen kun je bestellen bij crocussativus.nl.

Bron: Fotografie Wikimedia

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Smits Theo op 7 november 2014 om 12:12

hallo ik heb een vraagje, ik heb safraan crocus gekocht en er
staat van boven fijn stengeltje aan moet dat onder gedekt zijn of mag dat er uit steken .ik heb ze geplant en het stengeltje niet onder gestopt is dat goed
groeten Theo

>

Marie (Tuinieren.nl) op 31 oktober 2014 om 09:59

Beste Theo, het klimaat op Tenerife is inderdaad totaal anders dan hier. Dat is voor saffraan juist een voordeel. Ze wordt veel gekweekt in Marokko . Het moet juist bij jou beter gaan dan bij ons.
Zoek nog verder en vraag het na bij www.pc-nijssen.nl

>

Smits Theo op 22 oktober 2014 om 12:36

Hallo ik heb een vraagje kan men het hele jaar door crocus saffraan kweken of bollen planten of zaaien hier in Tenerife is het geen winter
de beste groeten Theo

>

Patricia van der Woude-Middleton op 4 november 2013 om 20:37

Waar kan ik die bollen kopen?

Shop suggesties

Inspiratie suggesties