Orchidee verzorgen

De prachtige orchidee is een van de grootste plantensoorten op aarde. Deze subtropische plant is populair in de woonkamer. De verzorging levert vaak problemen op, daarom leggen wij uit hoe je een orchidee verzorgen moet.

Schrijf je nu in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang 10 euro shoptegoed!

orchidee-verzorgen
Tip: op zoek naar een leuke bloempot of een gieter waarmee je je orchidee heel lang in leven kunt houden? Je vindt heel wat tuinartikelen in onze shop.

Orchidee verzorgen

Orchideeën zijn subtropische planten waarvoor de ideale kamertemperatuur ligt tussen 20 ºC en 22 ºC. Een orchidee heeft licht nodig, maar houdt absoluut niet van de volle zon, want daardoor kunnen de bladeren verbranden.

Water geven

Hoeveel water je de orchidee geeft is afhankelijk van het jaargetijde. In de zomer één keer per vijf tot zeven dagen en in de winter wat minder (één keer per tien dagen). Het best dompel je je plant in lauw leidingwater, laat hem even staan en laat de plant vervolgens goed uitlekken. De grond moet weer drogen voordat je hem de volgende dompelbeurt geeft.

Voeding

Eén keer per maand vraagt een orchidee om speciale orchideeënvoeding. In de winter is dit één keer in de twee maanden en in volle bloei kan dit ook om de week. Orchideeën zijn kieskeurig. Vloeibare meststof voor orchideeën heeft daarom een hele zachte werking. De organische voeding en de extra sporenelementen in deze meststof zorgen voor gezonde wortels, glanzende bladeren en een lange bloei. Los de voeding in water op en dompel de plant erin. Laat de plant even in het water staan en laat daarna goed uitlekken.

Substraat

Gebruik in de pot van een orchidee orchideeënsubstraat, want die werkt het beste voor het verpotten of oppotten van een orchidee. Dit aangepaste substraat is een mengsel van boomschorssnippers, gemengd met hoogwaardig mosveen. De boomschors zorgt voor de drainage en de hechting voor de wortels. En het mosveen zorgt ervoor dat water en voeding wordt vastgehouden.

nog meer: Planten

Reacties:

Anoniem op 26 april 2017 om 16:23

Mijn orchideeën waren uitgebloeid kort daarna kregen ze weer nieuwe scheuten sommige bloeien mooi maar bij sommige zogauw er nieuwe bloei aankomt en ze gaan bijna open word het steeltje geel en de knop valt eraf voor hij open gaat , ik heb ze nu 3 jaar en doe niks anders wat ik normaal ook doe hoe kan dit?
Groetjes Marianne Welling.

Beste Marianne, een orchidee kan zijn knoppen laten vallen wanneer de plant te donker staat, te veel of te weinig water krijgt of te koud staat. Ook is het beter om een orchidee niet te dicht bij fruit te laten staan.

R.Aantjes Linschoten op 25 september 2017 om 12:59

Ria Mijn bladeren worden geel en vallen af met de stelen zitten voor bloemen.

Th van Ostaden op 4 februari 2018 om 13:12

Hoe moet ik een orchidee snoeien?

Beste, hij hoeft niet perse gesnoeid te worden, maar wat je kunt doen is hem na de bloei terug knippen tot net boven het derde oog van de tak. Vaak zal hij hierop een nieuwe scheut zetten en bloeien. ‘Verwaarloos’ de orchidee tot die tijd met liefde. Zet hem weg op een koele plek, geef hem zelden water en vooral geen voeding. De overlevingsdrang doet hem weer bloeien! Gemeen hè.

Klaas op 10 oktober 2018 om 17:25

Een goede kennis van ons in de stad ,die financieel zich haast alles kan veroorloven , hebben ook orchideeën in de kamer !
Ze doet een paar grote potten vol met aarde net onder de rand , en daar bovenop zet ze dan drie potjes orchideeën , ze geeft ze haast geen water …een enkel bloemetje wordt slap En hup de volgende keer ( na een maand ) worden er weer nieuwe gekocht .
De oude worden in de groene bak gedaan ….
Een vraag kan ik deze uitgedroogde nog redden ?
Groten van Klaas

Dag Klaas, wat zonde van die mooie orchideeën! Als enkel de bloemen wat slap hangen, is de orchidee nog niet meteen verloren. Ik zou zeker een poging wagen. Geef de plant eerst wat water om hem op te peppen en zet hem vervolgens weg op een koele, lichte plek. Knip de oude bloemstelen terug en ‘verwaarloos’ de plant een beetje zoals je kennis heeft gedaan. Geen water en meststoffen dus. Zodra ze bloeien vinden ze wat meer water en speciale orchideeënmest wel fijn. Maar ze komen pas weer in bloei na een periode van schaarste. Veel succes, dit gaat je vast lukken!