WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Alles over een orchidee verzorgen

De orchidee kent ontzettend veel verschillende varianten. Deze subtropische plant is door z’n unieke vorm en en bijzondere kleuren al jaren niet weg te denken uit onze woonkamers, keukens, eetkamers, tsja, welke kamers eigenlijk niet. De verzorging kan nog weleens problemen opleveren, dus delen we een paar tips voor het verzorgen van een orchidee.

gele orchidee verzorgen

Orchidee verzorgen: de tips

Orchideeën zijn subtropische planten waarvoor de ideale kamertemperatuur tussen 20 ºC en 22 ºC ligt. Een orchidee heeft licht nodig, maar houdt absoluut niet van de volle zon, want daardoor kunnen de bladeren verbranden.

Hoe vaak moet je een orchidee water geven?

De orchidee heeft niet veel water nodig. Hoeveel water je de orchidee geeft hangt af van het jaargetijde.

  • In de zomer één keer per vijf tot zeven dagen
  • In de winter één keer per tien dagen

Het best dompel je de plant in lauw leidingwater, laat hem even staan en laat de plant vervolgens goed uitlekken. De grond moet weer drogen voordat je hem de volgende dompelbeurt geeft.

Tip: op zoek naar een leuke bloempot of een gieter waarmee je de orchidee heel lang in leven kunt houden? Je vindt heel wat tuinartikelen in onze shop.

Voeding voor de orchidee

Eén keer per maand vraagt een orchidee om speciale orchideeënvoeding. In de winter is dit één keer in de twee maanden en in volle bloei kan dit ook om de week. Orchideeën zijn kieskeurig als het gaat om voeding. Vloeibare meststof voor orchideeën heeft daarom een hele zachte werking. De organische voeding en de extra sporenelementen in deze meststof zorgen voor gezonde wortels, glanzende bladeren en een lange bloei. Los de voeding in water op en dompel de plant erin. Laat de plant even in het water staan en laat daarna goed uitlekken.

Substraat voor orchidee

Gebruik in de pot van een orchidee orchideeënsubstraat, want dat werkt het best voor het verpotten of oppotten van een orchidee. Dit aangepaste substraat is een mengsel van boomschorssnippers, gemengd met hoogwaardig mosveen. De boomschors zorgt voor de drainage en de hechting van de wortels. En het mosveen zorgt ervoor dat water en voeding worden vastgehouden.

Zoek je verzorgingstips voor een andere plant? Zoek ‘m op in de plantenindex. Schrijf je nu in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang 10 euro shoptegoed!

Alles voor orchidee verzorgen bestellen

Ook een orchidee in huis? Bekijk alle handige producten voor orchidee verzorgen en bestel deze direct.

nog meer: tuinieren