vtwonen

Orchidee verzorgen

De prachtige orchidee is een van de grootste plantensoorten op aarde. Deze subtropische plant is populair in de woonkamer. De verzorging levert vaak problemen op, daarom leggen wij uit hoe je een orchidee verzorgen moet.

Tip: op zoek naar een leuk bloempotje of een gieter waarmee je je orchidee heel lang in leven kunt houden? Je vind heel wat tuinartikelen in onze shop.

orchidee-verzorgen

Orchidee verzorgen

Orchideeën zijn subtropische planten waarvoor de ideale kamertemperatuur ligt tussen 20 ºC en 22 ºC. Een orchidee heeft licht nodig, maar houdt absoluut niet van de volle zon, want daardoor kunnen de bladeren verbranden.

Water geven

Hoeveel water je de orchidee geeft is afhankelijk van het jaargetijde. In de zomer één keer per vijf tot zeven dagen en in de winter wat minder (één keer per tien dagen). Het best dompel je je plant in lauw leidingwater, laat hem even staan en laat de plant vervolgens goed uitlekken. De grond moet weer drogen voordat je hem de volgende dompelbeurt geeft.

Voeding

Eén keer per maand vraagt een orchidee om speciale orchideeënvoeding. In de winter is dit één keer in de twee maanden en in volle bloei kan dit ook om de week. Orchideeën zijn kieskeurig. DCM vloeibare meststof voor orchideeën heeft daarom een hele zachte werking. De organische voeding en de extra sporenelementen in deze meststof zorgen voor gezonde wortels, glanzende bladeren en een lange bloei. Los de voeding in water op en dompel de plant erin. Laat de plant even in het water staan en laat daarna goed uitlekken.

Substraat

Gebruik in de pot van een orchidee DCM orchideeënsubstraat, want die werkt het beste voor het verpotten of oppotten van een orchidee. Dit aangepaste substraat is een mengsel van boomschorssnippers, gemengd met hoogwaardig mosveen. De boomschors zorgt voor de drainage en de hechting voor de wortels. En het mosveen zorgt ervoor dat water en voeding wordt vastgehouden.

Voor meer informatie: dcm.info

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

R.Aantjes Linschoten op 25 september 2017 om 12:59

Ria Mijn bladeren worden geel en vallen af met de stelen zitten voor bloemen.

>

Marianne Welling op 26 april 2017 om 16:23

Mijn orchideeën waren uitgebloeid kort daarna kregen ze weer nieuwe scheuten sommige bloeien mooi maar bij sommige zogauw er nieuwe bloei aankomt en ze gaan bijna open word het steeltje geel en de knop valt eraf voor hij open gaat , ik heb ze nu 3 jaar en doe niks anders wat ik normaal ook doe hoe kan dit?
Groetjes Marianne Welling.

>

vtwonen op 9 mei 2017 om 10:57

Beste Marianne, een orchidee kan zijn knoppen laten vallen wanneer de plant te donker staat, te veel of te weinig water krijgt of te koud staat. Ook is het beter om een orchidee niet te dicht bij fruit te laten staan.

Shop suggesties

Inspiratie suggesties