WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Help, vorst! Wat nu?

Deze week moest je al krabben, dat is het eerste signaal dat de winter eraan komt. Hoe ver ben je met de tuinklussen? Wat kun je nog wel doen en wat beter laten?  We maakten een lijstje van de meest gestelde vragen.

Vorst

Ik ben vergeten de pomp uit de vijver te halen, en het gaat vriezen, wat nu?
“Haal de pomp alsnog uit de vijver. Of vraag het aan de hovenier die de vijver heeft aangelegd. Leg de pomp droog en vorstvrij weg. Lees meer over vijvers en vijveronderhoud.”

Er ligt sneeuw op mijn buxus, de takken buigen helemaal door, help!
“Maak eerst een foto van je tuin in winterse sfeer, schud dan met een (bamboe)stok de sneeuw van de wintergroene planten – vooral buxus en coniferen – af. Smeltende sneeuw is zwaar, de takken kunnen bezwijken onder de sneeuwlast. Bind uitgezakte takken met fietsbinnenband of boomband weer tegen elkaar.”

De Rhododendron hangt helemaal slap, komt dat nog goed?
“Ja, de plant krult zijn blad om zich te beschermen tegen de kou. Ze drogen wel uit van de vorst, geef ze water zodra de temperatuur weer boven de nul  komt.”

Sinds de vorst krult het blad van de bamboe helemaal om. Ik dacht dat hij wintergroen was, er valt nu toch veel blad vanaf. Wat moet ik doen?
“Bamboe is inderdaad wintergroen, tijdens zonnige vorstdagen verdampt de plant toch nog veel vocht. Dat kan hij niet opnemen uit de bevroren grond. Vandaar het omkrullende blad, als het echt te droog wordt, laat hij het vallen. Controleer zodra de vorst weer voorbij is of de bodem nog vochtig is. Geef vanaf maart weer water, dan gaat de plant weer groeien. Van sommige soorten is bekend dat ze veel vorst kunnen verdragen, zoals de kleinbladige Fargesia rufa.”

Welke planten moet ik beschermen, nu het ineens gaat vriezen?
“Planten die al wat langer op dezelfde plek staan zijn vastgegroeid en vaak beter bestand tegen de kou. Planten die je in het voorjaar terugsnoeit, zoals de vlinderstruik, Caryopteris en lavendel zijn wel gevoelig voor strenge vorst. Schuif blad tegen de voet van de plant op de plek  waar de plant uit de grond komt. Dit is een zwakke plek. Vaste planten als Lavatera, Gaura of zonneroosje kunnen gedeeltelijk bevriezen. Zorg dat ze niet te nat staan en op een luwe plek, uit de wind. In de winter is uitdroging een groot gevaar, bescherm planten tegen felle zon. Dit geldt vooral voor wintergroene planten. Kijk voor meer tips bij planten beschermen tegen vorst.

Ik heb in de tuin een te grote notenboom. Hij wordt me te groot, kan ik hem in de winter snoeien?
“Een notenboom (Juglans) hoort bij de ABC bomen, ze gaan bloeden als je ze in de wintermaanden snoeit. Stel het snoeien uit tot hij weer begint uit te lopen.”

Ik ben vergeten mijn olijf binnen te zetten, net nu het gaat vriezen. Wat nu?
“Als de olijf niet te groot is, zet hem dan vorstvrij binnen bij een temperatuur van maximaal 15 graden. Hij heeft wel wat licht nodig, zet hem niet in het donker. Als hij te groot is om binnen te zetten, dek de kluit dan af met plastic, zodat de kluit droog blijft. Pak de kluit in met noppenfolie tot de vorst voorbij is.”

Ik ontdek dat ik vergeten ben de bollen te planten, de grond is bevroren kan ik ze tot volgend jaar bewaren?
“Probeer je bollen toch in de grond te krijgen, plant ze op in potten en manden met ontdooide potgrond. Je kan ze daarna gewoon buiten zetten, ze hebben antivries binnen in de bol. Bollen kan je niet overhouden tot het volgende jaar.”

Bron: Marie Tromp

nog meer: tuinieren