WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Eucalyptusboom in de tuin op Hollandse grond

In boeketten zorgen de bladeren voor een mooie, grijze touch, en de urntjes, de vruchten laten je huis lekker fris ruiken. Hoe mooi zou het zijn om zo’n Eucalyptusboom in huis, of zelfs in eigen tuin te hebben? Ja, echt, dat kan. Er zijn vandaag de dag soorten Eucalyptusbomen die winterhard zijn.

 

eucalyptus in holland

Portugese geursensatie: eucalyptus

De geur associeer ik altijd met mijn vroegere vakanties in Portugal. Als je daar onder zo’n enorme Eucalyptusboom door loopt, onderga je een ware geursensatie. Vaak staan ze aangeplant in rijen langs de weg, waardoor de geur écht een sensatie is. De frisse, mintachtige geur, is goed voor je luchtwegen en heerlijk in de sauna. Als ik Eucalyptus ruik, denk ik altijd ‘hey, ik ruik sauna’, maar natuurlijk is het net andersom. De bomen vind je met name in tropische of subtropische gebieden, vandaar dat ze bij ons voornamelijk als kamerplant gehouden worden. Het grijze blad heeft in je woonkamer veel sierwaarde en de mentholgeur houdt vliegen en muggen op afstand.

Eucalyptus als tuinboom

De Eucalyptusboom is een aanwinst voor je tuin. Hij is prachtig wintergroen met grijze bladeren en ideaal om van te bloemschikken. De mentholgeur van de Eucalyptusboom is heel aangenaam en houdt de muggen weg, ideaal om een zitje onder te creëren. Kijk wel goed naar welke soort je kiest. Er zijn kwekers die soorten aanbieden die goed winterhard zijn, zoals Wilko Karmelk van Kwekerij Ferdinandushof. Al jaren experimenteert hij met winterharde Eucalyptussen. Wilko: “Een aantal jaar geleden had ik enkele grote bomen in mijn tuin staan, maar toen het een winter flink vroor, zijn ze allemaal bevroren. Vanaf dat moment ben ik op zoek gegaan naar échte winterharde soorten.”

Winterharde eucalyptus

Op dit moment kweekt hij planten van zijn eigen bomen, een goed winterhard ecotype van Eucalyptus glaucescens en sneeuweucalyptus (Eucalyptus lacrimans). Afkomstig uit de koudste plaatsen van Australië en Tasmanië waardoor ze tussen de min 19 C en min 22 C kunnen verdragen. Wilko: “Ze hebben al een winter met min 18 C doorstaan en in de loop der jaren zijn ze meermalen onderhevig geweest aan twee weken continue vorst. Ze zijn niet ingevroren tijdens de koude winters, terwijl er toen vele eucalyptusbomen overal zijn gesneuveld.

Eucalyptusboom wil ruime plek in de tuin

Hoog worden de bomen wel, dus voor kleine tuinen zijn ze minder geschikt, tenzij je ze heel goed in de gaten houdt met snoeien. De Eucalyptus glaucescens is in de tuinen van Ferdinandushof nu zestien meter hoog en is prachtig met zijn dikke stam en afbladderende schors. De sneeuweucalyptus heeft opvallende bloemen en een grijswitte stam. Deze is momenteel 7 meter hoog, maar groeit gestaag verder.

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

nog meer: tuinieren