Eierschalen in de tuin

Eierschalen, op internet vond ik allerlei manieren om ze te hergebruiken in de tuin. Bijvoorbeeld als kalk, tegen slakken of als voedsel voor vogels. Gooi eierschalen dus niet zomaar weg.

Schrijf je nu in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang 10 euro shoptegoed!


Eierschalen

Eierschalen kalkrijk

Eierschalen bevatten veel kalk en kun je dus in de tuin strooien als de grond meer kalk nodig heeft. Maak de eierschalen fijn en strooi ze bij planten die van kalk houden. Ook deze maand kun je nog kalk strooien in border en moestuin. Let wel op, want niet alle planten houden van kalk. Waarschijnlijk eet je niet genoeg eieren om je hele tuin te kalken, maar de schalen kunnen dienen als goede aanvulling.

Andere ideeën

Naast het gebruik als kalk kwam ik nog meer ideeën tegen. Eierschalen kunnen bijvoorbeeld prima op de composthoop, wel goed fijnmaken anders vergaan ze niet. Mogelijk kunnen ze ook helpen om slakken bij planten weg te houden, die kruipen namelijk niet graag over scherpe randjes. Voor vogels zijn eierschalen een goede snack. Heb je zelf kippen? Voer die dan de schalen, zodat ze sterke eieren gaan leggen. Maak de schalen dan wel goed klein, zodat de kippen ze niet herkennen als eieren, anders is er kans dat ze hun eigen eieren ook gaan opeten!

Veel ideeën dus om eierschalen te hergebruiken. Wat zijn jullie ervaringen ermee in de tuin?

 

Bron: Fotografie Girl on Bike

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Anoniem op 3 juli 2015 om 15:01

Als je de schalen niet te fijn verpulverd kun je ze ook gebruiken om slakken bij je plantjes weg te houden mijn kruiden plantjes hebben in een week helemaal kaal gevreten met eischaal erom heen gestrooid niet meer

>

Anoniem op 15 maart 2015 om 17:08

Al vele jaren voegen wij uit onze voorraad een beetje kalk van zeer fijn gemalen schalen van gekookte bio-eieren toe aan onze ochtend-groenten/fruitsmoothies. Malen gaat perfect in de electr. koffiemolen.

>

Anoniem op 13 november 2014 om 09:35

Het gevaar voor de salmonella bacterie kan een onderbouwing zijn.

>

Anoniem op 10 november 2014 om 16:49

Onze buurman in Frankrijk hangt in iedere fruitboom eierschalen in oude aardappelnetjes (of van uien of zo). Ik dacht eerst aan homeopatie, maar deze eierschalen houden daadwerkelijk de schimmels en meeldauw weg!

>

Anoniem op 14 april 2014 om 11:15

Heb net 2 planten gekregen nu lees ik dat je de eierschalen ook bij druivenplanten kan doen, gaat dit ziektes bij de druivenplanten tegen als schimmel of schurft?

>

Anoniem op 4 april 2014 om 05:53

Bij bepaalde kruiden kun je eierschalen toevoegen. Vooral bij die van zuidelijke origine. Lavendel werd al genoemd, maar ook oregano, koriander en rozemarijn houden wel van gevijzelde schalen. Ik gebruik ze zelf ook op het gras, want dat schijnt goed te zijn tegen mos. Met ietwat wisselend resultaat overigens, maar de vogels zijn dan weer wel mooi meegenomen (niet alle schalen te fijn vijzelen).
En kippen hun eigen eieren te eten geven, vind ik een vrij cynische cirkelredenatie.

>

Anoniem op 10 maart 2014 om 19:50

Zelf zet ik de eierschalen in een oud conserven blik in de oven als ik klaar ben met bakken.
De oven is nog lekke rwarm en de schalen drogen mooi in.
Met een stuk van een oude bezemsteel verpulver ik de schalen tot fijne stukjes.
En dan maar in de tuin.

>

Anoniem op 5 februari 2014 om 20:27

Ik heb ook ergens gelezen dat je de kippen beter grit kunt geven
i.pl.v. eierschalen omdat grit méér kalk bevat en om eierpikken
te voorkomen.
Dus bij ons gaan de fijngemaakte eierschalen op de composthoop.

>

Anoniem op 15 januari 2014 om 11:01

Beste Anneke, mooie manier van recyclen. In principe kun je de eierschalen het hele jaar in je tuin strooien. Ik neem aan dat het niet om kruiwagens vol eiergruis gaat? Tuingrond verzuurt door de jaren heen en kan daardoor wel wat kalk gebruiken. Vooral kalkminnende planten zoals lavendel, buxus en druiven mag je extra geven.

Shop suggesties

Inspiratie suggesties