WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Easy going met bollen: één keer poten, jaren plezier

Van die voorjaarstuinen die je in de bladen ziet. Die al in maart volop in bloei staan dankzij een enorme hoeveelheid – in het najaar gepote – bloembollen. Het graven en ploeteren in de barre kou is misschien niet het verleidelijkste idee, maar het scheelt als je weet dat het eenmalig is: maak kennis met verwilderingsbollen.

Verrassingseffect

Verwilderingsbolletjes zijn de dankbaarheid zelve. Je plant er 10, vervolgens delen ze zich onder de grond, en het worden er elk jaar alleen maar meer. Na de bloei vallen de zaden op de grond. En dan niet precies op de door jou bedachte plek, maar ook op andere plekken. Met als resultaat dat ze na een paar jaar verspreid staan door je tuin. Voor controlfreaks een goede les in loslaten.

Wat zijn verwilderingsbollen?

Denk nu niet aan Keukenhof-taferelen. Verwilderingsbolletjes zijn subtieler en eenvoudiger in uitvoering, precies zoals ze ook in de natuur voorkomen. Geen veredelde, enorme bloemen op hoge stelen, maar kleine, frêle bloemetjes die het eerste jaar net zo bloeien als dat ze over vijf jaar doen. Doen andere bollen dat niet dan? Veel tulpen en ‘doorgefokte’ Alliums met enorme bloemen niet, die zijn alleen het eerste jaar mooi en komen het jaar erna in een mindere versie van zichzelf terug. Of helemaal niet. Van sneeuwklokjes, lenteklokjes, kievitsbloemen, anemonen, sterhyacinten, hondsstand, krokussen en heel veel wilde boshyacinten mag je verwachten: what you see is what you get. Het is vaak dan ook de hoeveelheid die voor een sprookjesachtig effect zorgt.

Combineren met vroeg moois

Je hebt nog de hele winter om op onderzoek uit te gaan, maar plant zeker ook wat vroegbloeiende vaste planten die mooi met de vroege bollen combineren. Schildblad (Darmera peltata), dotterbloemen (Caltha palustris), en sleutelbloemen (Primula) bijvoorbeeld bloeien al in maart. Heb je een schaduwtuin, combineer de bollen dan met stinzenplanten of bosplanten, die bloeien ook op schaduwplekken. Voorbeelden hiervan zijn Corydalis, Eranthis, Pulmonaria, drieblad (Trillium) en gebroken hartje (Dicentra).

Bollen shoppen

Kwekerij De Boschhoeve in Wolfheze heeft een groot assortiment vroege bollen. Wees gewaarschuwd: het werkt zeer verslavend. Geen zin om de kou in te gaan? Wacht nog even en bezoek het sneeuwklokjesfeest bij De Boschhoeve op 8, 9 en 10 februari 2018. Vanaf dan worden er op de kwekerij ook bollen en knollen op pot aangeboden en zijn ze dus live in bloei te bekijken.

Foto’s: De Boschhoeve

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

nog meer: tuinieren