WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Reizen door ongerept Kirgizië

Het is waarschijnlijk niet het eerste land dat in je hoofd opkomt, maar juist daarom is Kirgizië of Kirgistan zo de moeite waard. Het land is nog heel ongerept en weinig bezocht door toeristen. Veel sierplanten en fruitsoorten die wij hier als tuinplanten kennen, vinden hun oorsprong in dit land. Tuinenreizen door de prairies van Noord-Amerika? Welnee, Kirgizië it is!

Tuinenreizen anno nu

Met een vrij groot netwerk aan tuinfanaten op Facebook, vallen dit soort dingen je soms opeens op. Tuinontwerper 1 had zijn mooiste foto’s van het land nog maar net gedeeld, terwijl tuinontwerper 2 al in de startblokken stond om te gaan. Tuinenreizen door Engeland, Frankrijk en Noord-Amerika waren me bekend, maar Kirgizië? Ik had duidelijk wat gemist.

botanische reis

Meer plantensoorten dan heel Europa

Ingeklemd door grote buurlanden als China, Kazachstan en Oezbekistan biedt de voormalige Sovjetrepubliek een ongekende rijkheid aan flora en fauna. In dit land, zo groot als de helft van Duitsland, komen meer plantensoorten voor dan in heel Europa. Veel sierplanten en fruitsoorten die wij hier als tuinplanten kennen, vinden in Kirgizië hun oorsprong, denk maar aan Centaurea, Origanum, Salvia en Pervoskia. Omdat het een veilig land is om in te reizen (sinds 1991 onafhankelijk), er vele schitterende landschappen zijn en het nog nauwelijks door toerisme is aangetast, kiezen steeds meer tuin- en natuurliefhebbers ervoor een reis naar Kirgizië te maken.

Mee op botanische reis?

Kweker Brian Kabbes en zijn vrouw Meerim zijn als onbetaalde vrijwilligers verbonden aan een organisatie in Kirgizië die lokaal toerisme wil stimuleren. Hiervoor gaan ze tweemaal per jaar naar Kirgizië om botanische reizen te begeleiden. De 14-daagse, geheel verzorgde groepsreizen bestaan uit internationale gezelschappen. Voor de komende reis van 11 t/m 24 september zijn nog enkele plekken beschikbaar. Tijdens deze herfstreis ligt de nadruk op de vele rijpe fruitsoorten (appels, peren, pruimen, walnoten etc.) en de fraaie herfstkleuren. Daarbij komt naast de indrukwekkende landschappen en vele boeiende planten ook de overige natuur ruim aan bod. Je reist langs de Oude Zijderoute door de Hemelse Bergen, bezoekt de spectaculaire woestijnen in het binnenland en de uitgestrekte, natuurlijke fruitbossen. Je kunt je hier inschrijven.

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

nog meer: tuinieren