WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

B(l)oeiend vuurwerk

De meeste winterbloeiers gaan pas in februari van start, maar er zijn erbij die al in december bloeien. Sluit het jaar spectaculair af met bloeiend vuurwerk in je tuin!

Spetterende pijlen

Normaal begint de meerstammige toverhazelaar Hamamelis x intermedia pas in januari te bloeien, maar in de zachte winters van afgelopen jaren staat hij vaak begin december al in volle glorie. Dat betekent letterlijk vuurwerk in je tuin, want de bloemen in geel, oranje of rode uitvoering lijken uiteen te spatten als vuurpijlen. ‘Jelena’ is mijn persoonlijke favoriet, een heel mooie, warmoranje variëteit.

Romantische vuurbloemen

Als je hem in bloei ziet staan, denk je dat de natuur van slag is, maar niets is minder waar. Waar de meeste sierkersen zo rond april bloeien, krijg je van sierkersprunus Prunus subhirtella ‘Autumnalis rosea’ in oktober, november en december alvast een voorproefje. Vaak stopt hij daarna even met bloeien om in het vroege voorjaar weer verder te gaan. Dankbaar typje!

Geurbommetjes

Ingetogen bloeiers trekken op een andere manier hun aandacht, namelijk door heerlijke geuren te verspreiden. Zo zijn winterkamperfoelie (Lonicera fragrantissima) en de wintergroene Sarcococca niet de meest uitbundige bloeiers, maar wanneer je ze naast een tuinpad zet word je midden in de winter steeds verrast door verrukkelijke geuren. Winterzoet of meloenboompje (Chimonanthus praecox) komt tot leven in hartje winter, vandaar de koosnaam ‘winter sweet’. Het is een mooie naar citroen ruikende struik, die al in het vroege voorjaar kleur geeft aan uw tuin. Je moet wel wat geduld hebben: na een jaar of vijf komen de eerste bescheiden bloemen eraan.

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

nog meer: tuinieren