WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

6 tuintrends volgens Carrie Preston

“Tuintrends gaan een stuk minder snel dan woontrends”, liet ik een paar maanden geleden vallen bij tuinontwerpster Carrie Preston van Studio Toop. Daar was zij het niet helemaal mee eens en meteen onthulde ze een paar nieuwe trends. We gaan losser én natuurlijker.

boot water huis

tuin tegels groen

trampoline tuin groen

1. heesters & bomen

Er heerst een groeiende vermoeidheid naar enkel vaste planten, die jarenlang de hoofdrol hebben gespeeld in de tuin. Steeds meer zie je struiken, heesters en bomen geïntegreerd worden.

2. Gelaagde beplanting

In plaats van het gebruik van planten als individuen, denken we meer in ecosystemen, plaatgemeenschappen en biotopen.

3. De lossere tuin

De trend voor lossere tuinen zet zich door. Er worden meer organische vormen en lijnen gecombineerd met rechte lijnen. Je ziet natuurlijk, modern, eclectisch; allerlei stijlen door elkaar.

4. De tuin als landschap

De tuin is minder uitgesproken ontworpen en gestileerd en meer in lijn van de natuur.

5. Lichtblauw, groen & warm bruin

Qua kleur zie je een minder herkenbare mode, maar het neigt allemaal wat meer naar lichtblauw, groen en warm bruin – grijs wordt minder. We streven naar individualiteit en de vrijheid om van alles te gebruiken.

6. De tuin als gebruiksobject

Het is al langer een trend, maar steeds meer is de tuin een ruimte om dingen te doen en te genieten. Dit is ook een nieuwe trend in de steden, waar je heel veel kleine tuinen ziet, die zeer efficiënt worden ingericht met het nadruk op leven en genot. Veranda’s en buitenkamers zijn ook een enorme trend.

Foto’s: Jolanthe Lalkens en Joanne Schweitzer voor Studio Toop

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylde zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Foto: Igor Josifovic, Happy Interior Blog

nog meer: tuinieren