Tijd om de olijfboom te snoeien? Met deze tips lukt het

beeld vtwonen Beeld JA | vtwonen 04-2018 | Styling Kim van Rossenberg | Fotografie Stan Koolen
Beeld JA | vtwonen 04-2018 | Styling Kim van Rossenberg | Fotografie Stan Koolen

Olijfbomen zijn de knotwilgen van het zuiden en mooie, stevige bomen voor in de tuin. Ze kunnen oeroud worden, mits je de olijfboom goed snoeit. Want door goed te snoeien kun jij langer van de olijfboom genieten.

Lees verder onder de advertentie

De buitentegels op de foto hierboven komen uit de vtwonen collectie. Shoppen? Ontdek hier de verkoopadressen.

Waarom moet je een olijfboom snoeien?

Olijfbomen zijn productiebomen; ze produceren olijven. Om de olijven te laten rijpen, hebben ze licht en warmte nodig. Vaak wordt een olijfboom in de vorm van een knotwilg verkocht en vormt hij een ronde bol met veel scheuten. De binnenste takken krijgen zo nauwelijks licht en kunnen verstikken. Laat de takken daarom eerst uitgroeien en snoei dan de olijfboom volgens onderstaande tips. Een goed gesnoeide olijfboom heeft horizontale takken waarop dicht bij de stam geen zijtakken groeien.

Wanneer kun je het best snoeien?

Een olijfboom snoeien doe je in maart of april, na de winter. Olijfbomen zijn taaie bomen en overlevers. Ze reageren goed op een rigoureuze snoeibeurt en zullen daardoor juist meer gaan bloeien. De olijfboom wordt kaal in de winter. Door ‘m in het voorjaar te snoeien, zie je daarom goed wat je doet qua vorm. In april gaat de olijfboom weer bloeien.

Lees verder onder de advertentie

De olijfboom in de winter

Hoewel olijfbomen overlevers zijn, zijn ze niet goed bestand tegen onze vochtige winters. De olijven zullen vrijwel niet rijpen in het Nederlandse klimaat, hoewel de bomen wel bloeien. De bloei is onopvallend; het zijn kleine ronde pluimen. Ze bloeien op 2-jarig hout. Zet de olijfboom in de winter in een warme kas, de schuur of de garage om hem tegen de vorst te beschermen. Je kunt ook gebruik maken van een boomhoes. Lees meer over planten beschermen tegen vorst.

Olijfboom snoeien, zo ga je te werk

De ideale vorm van een olijfboom heeft een stam waarop je – met wat fantasie – een vogelnest zou kunnen maken. Een olijfboom snoeien doe je aan de hand van onderstaande stappen:

  1. Controleer na de winter de olijf op dood hout en snoei dit vervolgens weg. Dit kun je zien door met je snoeischaar lichtjes over de schors van een tak te krassen. Komt er groen tevoorschijn? Dan leeft de tak nog. Is de tak onder de schors bruin, dan is ie dood.
  2. Na de overwintering in een warme kas zijn olijfbomen gevoelig voor schildluis. Kijk daarom de takken na en voer, indien nodig, een bestrijding uit, met luizendoder bijvoorbeeld.
  3. Zorg dat het hart van de boom licht krijgt, snoei de naar binnen groeiende takken dus weg.
  4. Snoei snelgroeiende verticale takken ook weg.
  5. Spaar de horizontaal groeiende takken wanneer je de olijfboom snoeit, zij zorgen straks voor de karakteristieke vorm.
  6. Takken die te ver doorbuigen, kort je vanaf de buitenkant in. Snoei niet te veel in één keer weg. Neem telkens even afstand van je werk en bekijk of je nog steeds een goede vorm behoudt.
  7. Snoei ongeveer 1/3 van de kroon, de bovenkant van de boom, in één keer weg.
  8. Zomers groeien er vaak scheuten onderaan de stam, haal deze ook weg.
Lees verder onder de advertentie

Verzorging olijfbomen

Bemest de olijfboom na het snoeien met een speciale kuipplanten mest. Meer over de verzorging vind je in de plantenindex bij Olijboom (Olea europaea).

Wil je deze uitleg zien? Bekijk deze handige video.

Shop tuingereedschap…

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld: vtwonen 04-2018 | Styling Kim van Rossenberg | Fotografie Stan Koolen