WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Een houten vlonder onderhouden: zo doe je dat in 4 stappen

Met een mooie houten vlonder geef je karakter aan de tuin. Het heeft een warme en gezellige uitstraling. Helaas gaat het hout van een vlonder in de tuin na verloop van tijd vergrijzen. Sommige mensen vinden dit mooi, anderen houden het hout het liefst mooi bruin. Een vlonder onderhouden is in ieder geval erg belangrijk. Én niet zo moeilijk, als je het volgende stappenplan aanhoudt.

houten vlonder kussens

Stap 1: vlonder schoonmaken

Veeg de vlonder schoon. Gebruik hiervoor een bezem of een bladblazer. Zorg dat je alle bladeren en overig vuil van de vlonder verwijdert. Met een fijne bezem kun je ook goed tussen de nerven van het hout vegen.

Stap 2: vlonder onderhouden met producten

Smeer de vlonderdelen met behulp van een bezem in met een houtontgrijzer. Laat dit vervolgens enkele minuten inwerken. Schrob hierna de houtontgrijzer uit over de hele oppervlakte van de vlonder. Dit product zorgt ervoor dat de grijze laag wordt verwijderd. Door de stoffen die het product bevat, zal de warme tint van het hout weer herstellen. Kortom: een essentieel product om je vlonder mee te onderhouden.

Stap 3: goed afspoelen

Spoel de vlonder nu goed af met warm water. Dit kun je doen met een gieter, tuinslag of emmer. Veeg vervolgens al het water weg en laat de vlonder opdrogen. Bekijk of echt alles is weggespoeld. Zo niet, spoel je vlonder dan nogmaals af met water. Laat het nogmaals opdrogen en je zult zien dat alles weer lekker schoon is.

Stap 4: antislipmiddel aanbrengen

Om te voorkomen dat je vlonder glad wordt na het schoonmaken, kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van een antislipmiddel. Smeer je vlonder hier mee in. In antislipmiddel zitten kleine kunststofdeeltjes die de planken van de vlonder ruw maken. Daarnaast maken ze het hout water-en vuilafstotend. Hierna kun je heerlijk genieten van je schone vlonder! Voor optimaal resultaat kun je deze stappen een aantal keer per jaar herhalen.

Vlonder onderhouden op beeld

Is alles wel duidelijk, maar wil je toch even zien hoe je bovenstaand stappenplan precies aanpakt? In deze video worden de stappen nog een keer uitgelegd.

Zelf aan de slag …

Naast de gezellige en warme uitstraling van een vlonder in de tuin geeft het ook een vakantiegevoel. Wil je dit gevoel ook creëren in je tuin maar weet je niet waar je moet beginnen? In dit artikel vind je alle voor- en nadelen van een vlonder, instructies om zelf een vlonder te bouwen en een begroting van de kosten.

Moois voor op de vlonder…

nog meer: tuinieren