vtwonen

Cortenstaal kosten

Cortenstaal is onverwoestbaar en vraagt geen onderhoud. Het ideale materiaal voor buiten dus. Maar wat kost cortenstaal en hoe kun je erop besparen?

Stam-cortenstaalT1-(1) cortenstaal2

Wat is cortenstaal?

Zodra je cortenstaal buiten zet, komt er automatisch een roestlaag op. Die laag is zo dicht dat het onderliggende materiaal niet wegroest zoals bij gewoon staal. Van cortenstaal worden plantenbakken gemaakt, maar ook borderranden, tuinverlichting, kunstwerken, bruggen, zeecontainers en zelfs wolkenkrabbers. Je herkent het aan de oranjebruine roestkleur.

Voor elke tuin

Cortenstaal past eigenlijk in elke tuin, van modern tot klassiek. Er zijn bakken met of zonder bodem. Voor plaatsing in je tuin kies je voor een exemplaar zonder bodem en voor het terras kies je er een met bodem. De bakken van cortenstaal worden meestal zonder roest geleverd en zijn dan nog donker van kleur. Tijdens het proces van roesten kleurt het materiaal langzaam naar oranjebruin. Tijdens dit proces kan de bak roestwater afgeven. Zet hem daarom niet direct op het terras, maar op een bedje van grind. Als de dichte roestlaag eenmaal op het cortenstaal zit, geeft het geen roestwater meer af. Het roesten duurt maximaal anderhalf jaar, afhankelijk van het weer en waar de bak staat.

Cortenstaal kopen

De meeste tuincentra verkopen geen bakken van cortenstaal. Als je een keuze hebt gemaakt voor het ontwerp en de maat van de bak, kun je op internet diverse modellen vinden en bestellen. Er zijn best grote verschillen in cortenstaal prijzen tussen de verschillende leveranciers, dus goed zoeken naar de beste aanbieder loont! Er zijn ronde, vierkante of rechthoekige bakken in standaardmaten verkrijgbaar. Maar je kunt ook bakken of borderranden op maat laten maken in elke gewenste vorm of dikte. Een ontwerp op maat kost natuurlijk meer dan een standaard ontwerp. Plantenbakken en borderranden van cortenstaal zijn onder andere verkrijgbaar via xidit.nl, nornet.nl, De Kamper bouwmetalen en plantenbak.com. Ook kun je cortenstalen delen op maat laten maken door een gespecialiseerde hovenier, zoals Stam Tuinvormgeving.
Bloembak Andes, 0,5 x 0,5 x 1m, € 309,-.

Prijs bloembak

Indicatieprijs voor 3 bakken van cortenstaal van 100x100x58 cm:

  • 3 Plantenbakken, vanaf € 468,16 per stuk met bodem € 1404,48
  • Transportkosten (afhankelijk van de afstand), vanaf € 49
  • Totaal € 1453,48

Goedkoper alternatief?

Zelf cortenstaal op maat maken, kan alleen als je goed metaal kunt bewerken. Een duurzame goedkopere variant van cortenstaal is er niet. Gewoon staal is vanzelfsprekend goedkoper, maar roest gemakkelijk weg. Een borderrand van cortenstaal, 3 meter lang, 30 centimeter hoog en 2 millimeter dik kost € 130. Hetzelfde formaat borderrand van gewoon staal kost € 82,50.

Bron: Stam Tuinvormgeving | Beeld De Kamper bouwmetalen

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

jet jaegers op 6 augustus 2017 om 22:14

Ik ben op zoek naar iemand die een plaat kan maken voor een urnengraf, waar de mogelijkheid bestaat om er in te graveren
Heeft iemand tips?

>

Marie (tuinieren.nl) op 7 mei 2015 om 08:38

Best Han, xidit.nl doet dit of informeer eens bij een smid met een lasersnijder. Succes! ~Marie

>

Han Bleyenbergh op 30 april 2015 om 17:45

Ik zoek een bedrijf dat cortenstaal kan leveren met daarin een korte eigen tekst. Plaat maximaal 1 m2. Kent iemand zo'n bedrijf?

>

michel op 26 september 2014 om 14:08

Beste Alex, ik heb toevallig nog een pallet liggen van dit materiaal. Ze mogen gehaald worden voor 200 incl btw. Bel even 06-44222232.
groet michel

>

Alex op 13 juli 2014 om 14:25

Tja Tjeu maar dan moet je waarschijnlijk wel een bedrijf hebben met een inschrijving K.v.K. en dat zullen de meeste niet hebben.
Bij wie koop jij deze platen eigenlijk?
Ik heb er twee nodig maar vindt even geen leverancier
Groet Alex

>

Tjeu Strous op 22 mei 2014 om 22:33

Ook hierblijkt weer dat detussenhandel veel geld verdiend aan onwetende mensen. Een cortenplaat 3000x1500x3 kost incl btw
200 euro. groet Tjeu

Shop suggesties

Inspiratie suggesties